Sistemul care usureaza vietile a mii de companii: Functioneaza inca din anii '60!

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 00:00
3740 citiri
Sistemul care usureaza vietile a mii de companii: Functioneaza inca din anii '60!
Foto: Iulian Motoi (Arhiva Personala)

Sistemele ERP au aparut in anii '60, initial ca aplicatii pentru companiile mari si foarte mari, care aveau procese complexe, indeosebi in zona productiei si a managementului stocurilor.

Dar de la un anumit volum de activitate si nivel de complexitate a activitatii, toata lumea resimte lipsa unui sistem ERP, iar cel mai acut e resimtita de catre management care nu dispune de o imagine de ansamblu asupra activitatilor, nu poate controla ce se intampla in companii si, in consecinta, nu poate lua deciziile corecte.

Inainte de a implementa un ERP, de obicei, companiile se confrunta cu urmatoarea situatie: exista mai multe softuri care pentru fiecare departament- contabilitatea are un program de contabilitate, aprovizionarea un program de stocuri, cei de la vanzari un CRM etc.

Realizarea unor raportari sintetice se realizeaza cu dificultate, iar erorile de agregare a informatiei apar intotdeauna pentru ca nu exista trasabilitatea in sistem.

O companie in ziua de azi nu poate functiona fara sa aiba un sistem informational bine pus la punct. Informatia trebuie sa circule, sa fie stocata si filtrata, sa fie utilizata pentru a lua decizii.

Un sistem ERP asigura suportul informational pentru procesele de afaceri si ofera, inainte de toate, o imagine completa si corecta asupra ceea ce se petrece in cadrul unei companii.

Sa ne gandim la ROI

Este important de mentionat faptul ca un sistem ERP genereaza un ROI pozitiv doar daca este bine implementat si utilizat.

Nu este ca o investitie intr-un depozit bancar, unde depui banii si apoi astepti dobanda.

E nevoie ca functionalitatile sale sa fie folosite de catre utilizatori, ca acestia sa inteleaga sistemul. ERP-ul aduce beneficii mai ales in ceea ce priveste optimizarea stocurilor, imbunatatirea relatiilor cu partenerii, scaderea costurilor cu raportarile.

Unele pot fi relativ usor cuantificate (de exemplu, putem calcula care ar fi beneficiile daca minimizam stocurile), altele mai greu. In general, cu cat implementarea va fi mai extinsa si va afecta mai multe departamente, cu atat beneficiul este mai mare.

Avantajele unui ERP vin din integrare, din capacitatea acestuia de a reuni laolalta informatii din toate departamentele unei companii.

Putine companii ne cer sa calculam un ROI inainte de implementare, desi noi am putea-o face si cu siguranta ar fi benefic; exista insa o perceptie intuitiva asupra viitoarelor beneficii, iar asta este suficient pentru a face pasul.

Avantajele ERP

Un ERP poate imbunatati activitatea din cadrul unei companii, fiindca informatia nu mai este dispersata, exista reguli de lucru, raportare in timp real.

De multe ori, angajatii dintr-o companie sunt nevoiti sa faca multe lucruri care nu aduc valoare adaugata companiei.

De pilda, sunt nevoiti sa compileze tot felul de raportari pentru management, raportari care intr-un sistem ERP se obtin prin cateva click-uri.

Relatia cu partenerii se imbunatateste si ea simtitor, se poate realiza schimbul de date electronice si nu de putine ori, posesia unui astfel de sistem poate fi o conditie obligatorie a unei colaborari cu firmele din afara.

O piata de 102 milioane de euro si creste

Potrivit estimarilor fimei de consultanta Pierre Audoin Consultants, in 2014 piata ERP (software si servicii) s-a ridicat undeva la 102 milioane EUR. Iar pentru 2015 se estimeaza o crestere, dar probabil undeva sub 5%.

Oferta devine tot mai bogata, de la an la an. Avem jucatori mari internationali, dar si vendori locali in crestere. Zona de Cloud se extinde si ea.

Competitia este, din pacate, mai ales la nivelul pretului si mai putin la cel al serviciilor.

E un lucru ce nu prea se spune; multa lume crede ca o implementare reusita se datoreaza in primul rand calitatii softului, dar realitatea este ca cel mai important factor este calitatea echipei de implementare, iar cand zic echipa de implementare ma refer atat la calitatea oamenilor implementatorului cat si la cea a oamenilor clientului.

In ce priveste structura ofertei, piata ERP a fost afectata de scandalurile de coruptie zbucnite in jurul unor vendori.

Exista cerere de ERP, dar cu prudenta

In piata exista mult interes, avem numeroase prezentari de produs, dar companiile sunt inca prudente iar asteptarile privind pretul sunt nerealiste.

O problema este si faptul ca sub denumirea de ERP apar tot felul de solutii software departe de ceea ce ar trebui sa fie cu adevarat un ERP, la pret de dumping.

Pe de alta parte, e si datoria noastra de a educa piata, fiindca unui neavizat i se pare ca orice ERP este la fel, ceea ce nu e cazul.

ERP-ul nu e o marfa generica, precum graul sau benzina, iar diferentele dintre diverse produse pot fi enorme la nivel de capabilitati.

Mai mult de jumatate din companiile din Romania nu se incumeta sa investeasca in astfel de sisteme

Dincolo de impactul financiar al investitiei, cel mai mult se tem de schimbare.

Fiindca, odata pornit pe drumul implementarii unui sistem ERP, toate procesele companiei se vor schimba si nimic nu se mai poate face ca inainte. E un pas dificil, care nu trebuie subestimat.

Clientii nostri din alte tari sunt mai deschisi la solutiile ERP si la filozofia de lucru cu ele.

E si normal pentru ca ei sunt obisnuiti cu ele, in vreme ce noi suntem abia la inceput.

Exista un decalaj la nivel de mentalitate intre managementul strain si cel romanesc vis-a-vis de ce poate face sau ar trebui sa faca un sistem ERP, probabi ca el se va diminua odata cu timpul.

ERP, o necesitate in viitor

Credem ca sistemele ERP vor fi percepute in viitor ca o necesitate de catre mai toate companiile, nu doar un lux accesibil companiilor mari si foarte mari.

Din acest punct de vedere, tehnologia Cloud va fi de mare ajutor, fiindca poti oferi sisteme ERP cu costuri hardware si software reduse, chiar si pentru companii cu cativa utilizatori.

Iar in Romania, avem avantajul unui sector IT bine dezvoltat si a unei forte de munca bine educate. Dar provocarea principala va tine nu de tehnologie, ci de mentalitati, iar aici avem si noi, vendorii, un rol in educarea pietei, in a ajuta companiile sa perceapa beneficiile importante pe care sistemele ERP le pot aduce.

Iulian Motoi, Managing Partner Elian Solutions

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#solutii ERP, #ce este ERP, #companii ERP, #Iulian Motoi Managing Partner Elian Solutions , #Investitii