Ministrii de Finante din zona euro si-au dat vineri acordul pentru eliberarea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro din programul de ajutor in valoare de 10 miliarde de euro destinat Ciprului.
Transferul fondurilor se va realiza la sfarsitul lunii septembrie, dupa aprobarea oficiala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de sustine a zonei euro, a indicat Eurogrupul intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul reuniunii de la Vilnius, transmite AFP.
Decizia zonei euro a fost luata dupa prima misiune de evaluare a troicii (Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International), care s-a incheiat cu rezultate pozitive. 'Autoritatile cipriote au luat masuri decisive pentru a stabiliza sectorul financiar, a indeplini obiectivele bugetare si a avansa reformele structurale', se arata in comunicatul ministrilor de Finante din zona euro.
In ceea ce priveste Fondul Monetar International, un alt creditor al Ciprului, acesta trebuie sa se pronunte in data de 16 septembrie cu privire la acordarea unei noi transe de 86 milioane de euro.
Dupa lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar.
Pana acum Mecanismului European de Stabilitate a acordat Ciprului imprumuturi in valoare de trei miliarde de euro. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:01
Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot.
Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro, scrie AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.
Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara.
Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.
Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii.
Criza din Cipru s-a agravat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins marti versiunea initiala a unei taxe bancare, care viza depozitele din bancile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o conditie pentru eliberarea imprumuturilor de 10... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:30
Dupa respingerea proiectului de lege privind impozitarea depozitelor bancare, Ciprul mizeaza pe ajutorul Rusiei. "Planul B" prevede o finantare suplimentara din partea Moscovei si recapitalizarea Laiki Bank de catre o subsidiara a Gazprombank - banca renumitului monopol de gaze rusesti.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus categoric oricaror negocieri intre Cipru si terte parti in afara troicii, comenteaza miercuri publicatia electronica Gazeta.ru.
In aceasta situatie ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat marti seara, intr-un interviu acordat marti seara pentru ZDF ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.
Cipru nu are pe cine da vina pentru "situatia grava", a mai spus ministrul de finante al Germaniei.
Miza crizei cipriote a crescut puternic dupa ce autoritatile de la Nicosia au cerut demonstrativ sprijinul Kremlinului, fapt recunoscut de multi experti europeni, potrivit carora "liderilor europeni le revine sa decida daca Cipru va supravietui".
Discutiile telefonice nocturne intre presedintii rus si cipriot, Vladimir Putin, respectiv Nicos Anastasiades, s-au incheiat cu decizia de a continua consultarile cu privire la criza bancara in doua formate: "Moscova -Nicosia" si "Moscova-Nicosia-Comisia Europeana".
"La randul sau, Vladimir Putin si-a reiterat preocuparea in legatura cu posibilitatea adoptarii unor... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:15
Zona euro nu ii va mai impozita pe deponentii din Cipru cu mai putin de 100.000 de euro in contul lor, dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote, au declarat luni seara pentru AFP surse apropiate discutiilor.
"Zona euro este in favoarea taxei zero pentru micii deponenti", a declarat o sursa dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante ai Uniunii Monetare. Dar "decizia depinde de ciprioti", a indicat o a doua sursa europeana.
Intr-un comunicat citit dupa o reuniune de mai mult de doua ore, ministrii de finante ai zonei euro au indicat ca "autoritatile cipriote vor introduce mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala pe depozitele bancare... cu conditia ca aceasta sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar (n.r al europenilor si de la FMI)".
Sambata in zori, Eurogrupul, BCE si FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.
Confruntandu-se cu proteste, autoritatile cipriote au lucrat luni la o noua propunere ce ar limita impactul asupra micilor deponenti.
"Zona euro continua sa sustina ideea ca micii deponenti ar trebui tratati in mod diferit fata de marii deponenti si reafirma importanta de a garanta in totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro", afirma Eurogrupul in comunicat.
Presedintele sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:31
Conditiile ajutorului financiar acordat Ciprului arunca in aer principiile europene: uniunea bancara, ajutorul Bancii Centrale Europene si lupta cu datoriile suverane. Scuza? Altfel se lucreaza cu un spatiu economic off-shore.
Uniunea Europeana (UE) a mai inventat o metoda prin care impune un plan financiar de salvare a unui stat aflat in dificultate. Statul respectiv este Cipru, economie care face parte din zona euro. Suma pe care urmeaza sa o primeasca este de 10 miliarde euro. Pana aici, nimic neobisnuit.
Ceva cu totul special urmeaza abia acum: pentru ca povara imprumutului sa fie mai mica, UE si Cipru au convenit sa taxeze toate depozitele bancare aflate in bancile cipriote.
Schema de taxare este, la aceasta ora, (pentru ca se poate ca lucrurile sa se mai schimbe si sa mai negocieze) de tipul urmator: toate depozitele bancare mai mici de 100.000 euro vor fi taxate cu 6,75 de procente, iar cele mai mari de 100.000 euro vor fi taxate cu 9,9%. In plus, cota unica de impozitare a profitului companiilor va creste de la 10% la 12,5%.
Taxarea depozitelor, incalcarea proprietatii
Ideea taxarii depozitelor este ciudata din cateva puncte de vedere. In primul rand, exista mari semne de intrebare fata de intrarea cu forta in depozitele unor persoane fizice sau juridice. Exista deja o contestare a acestei masuri din punctul de vedere al incalcarii dreptului de proprietate. O astfel de masura ar avea toate sansele sa fie respinsa de Curtea Constitutionala din orice... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 12:26
Cipriotii si rezidentii straini din insula mediteraneana se afla in stare de soc dupa anuntul facut de Bruxelles referitor la acordul asupra unui plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro, ce include o taxa exceptionala pentru depozitele bancare.
Parlamentul urmeaza sa voteze in principiu duminica asupra acestei taxe fara precedent inainte ca bancile sa isi redeschida portile marti dimineata, in contextul in care luni este zi libera, relateaza France Presse.
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades urmeaza sa revina sambata seara la Nicosia, dupa deplasarea sa la Bruxelles, si se va intalni duminica cu membrii guvernului in cadrul unei reuniuni de urgenta, a transmis agentia de stat CNA.
Aceste colectari, menite sa stranga 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneana, de la angajati ciprioti la oligarhi rusi.
Tweet-urile postate de oameni nemultumiti se inmulteau sambata pe internet, desi acordul nu a prins prima pagina a presei scrise, intrucat negocierile s-au incheiat tarziu in noapte la Bruxelles. Chiar dupa anuntarea acordului, zeci de ciprioti si straini, foarte numerosi pe insula, se adunasera deja in fata bancilor pentru a-si retrage banii din ATM-uri.
"Este o catastrofa", a declarat un barbat in varsta de 45 de ani venit sa isi retraga banii, dar care nu a vrut sa isi dezvaluie numele. Insa aceste retrageri nu le vor salva conturile, potrivit lui Marios Skandalis, vicepresedintele Institutului... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 16:15
Ministrii de finante din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns, in cursul noptii de vineri spre sambata, la un acord cu privire la un plan de salvare pentru Cipru, potrivit mai multor surse apropiate negocierilor.
Valoarea acestui ajutor ar urma sa fie "de maxim 10 miliarde de euro", a declarat o sursa diplomatica, cu mult mai putin decat cele 17,5 miliarde de euro solicitate initial de Nicosia, transmite AFP.
FMI va contribui cu un miliard de euro la planul de ajutorare a Ciprului, a adaugat sursa amintita.
Programul de asistenta financiara include o taxa exceptionala ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din bancile cipriote, precum si impozitarea la sursa a dobanzilor acestora.
Ciprul a cerut in luna iunie un ajutor financiar din partea UE si a FMI in valoare de 17,5 miliarde de euro, echivalentul PIB-ului sau, pe care dorea sa-l foloseasca in special pentru a-si recapitaliza principalele banci, afectate de criza din Grecia.
Finantatorii internationali s-au ferit sa acorde Ciprului imprumutul solicitat, de teama ca nu va fi in stare sa restituie o suma prea importanta si ca, odata ajutorul platit, datoria va atinge niveluri greu de controlat. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 11:15
Zona euro spera in continuare ca, pana la finele acestei luni, se va ajunge la un acord cu privire la un program de ajutor destinat Republicii Cipru, program care va avea un efect de stabilizare nu numai pentru aceasta tara, ci pentru intreaga eurozona, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
La reuniunea lor din luna februarie, ministrii de Finante din zona euro au amanat, pana dupa alegerile prezidentiale din Cipru, orice decizie cu privire la programul de ajutor solicitat de autoritatile de la Nicosia inca din vara anului trecut, transmite AFP.
"Probabil vom ajunge la un acord in luna martie si acesta este lucrul pe care incercam sa-l facem", a declarat Jeroen Dijsselbloem la sosirea sa la Bruxelles. "Sunt incantat ca va exista un nou guvern cu care vom putea lucra pentru a gasi o solutie", a adaugat presedintele Eurogrupului.
Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca, luni, cu noul lor omolog cipriot, Michael Sarris, numit dupa castigarea alegerilor prezidentiale de Nicos Anastasiades.
Potrivit unei surse europene de rang inalt, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, luni dupa-amiaza ministrii de Finante din zona euro vor vedea care este pozitia noului guvern cipriot fata de o serie de subiecte, precum spalarea banilor, privatizarile, sustenabilitatea datoriei externe etc.
Intr-un interviu publicat luni in cotidianul german Der Spiegel, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, s-a pronuntat... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 16:37