Ciprul va fi salvat. Statele zonei euro si FMI au ajuns la un acord

Sambata, 16 Martie 2013, ora 11:15
1691 citiri
Ciprul va fi salvat. Statele zonei euro si FMI au ajuns la un acord

Ministrii de finante din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns, in cursul noptii de vineri spre sambata, la un acord cu privire la un plan de salvare pentru Cipru, potrivit mai multor surse apropiate negocierilor.

Valoarea acestui ajutor ar urma sa fie "de maxim 10 miliarde de euro", a declarat o sursa diplomatica, cu mult mai putin decat cele 17,5 miliarde de euro solicitate initial de Nicosia, transmite AFP.

FMI va contribui cu un miliard de euro la planul de ajutorare a Ciprului, a adaugat sursa amintita.

Programul de asistenta financiara include o taxa exceptionala ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din bancile cipriote, precum si impozitarea la sursa a dobanzilor acestora.

Ciprul a cerut in luna iunie un ajutor financiar din partea UE si a FMI in valoare de 17,5 miliarde de euro, echivalentul PIB-ului sau, pe care dorea sa-l foloseasca in special pentru a-si recapitaliza principalele banci, afectate de criza din Grecia.

Finantatorii internationali s-au ferit sa acorde Ciprului imprumutul solicitat, de teama ca nu va fi in stare sa restituie o suma prea importanta si ca, odata ajutorul platit, datoria va atinge niveluri greu de controlat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord salvare Cipru, #ajutor financiar cipru, #acord FMI Eurogrup Cipru , #Cipru