Cipru: Riscul de incapacitate de plata ramane ridicat

Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:05
1443 citiri
Cipru: Riscul de incapacitate de plata ramane ridicat

Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca sansele ca Ciprul sa intre in incapacitate de plata sunt in continuare foarte mari, desi rezultatele scrutinului prezidential au crescut sansele de a se ajunge la un acord cu troica pentru acordarea unui ajutor financiar.

"Suma necesara recapitalizarii bancilor cipriote ramane nesigura si anticipam ca povara datoriei Ciprului va creste dramatic, ajungand la un nivel nesustenabil", se arata in raportul Moody's, potrivit Reuters.

"Exista 50% sanse ca marimea anticipata a poverii datoriei tarii sa constranga eventual autoritatile sa adopte masuri pentru reducerea datoriei, inclusiv posibilitatea ca sectorul privat sa inregistreze pierderi din cauza datoriei Ciprului", sustine agentia.

Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare

Presedintele ales al Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a format miercuri un guvern care va trebui sa finalizeze fara intarziere un acord referitor la un plan de salvare european pentru acest stat, amenintat cu intrarea in incapacitate de plata.

Moody's a apreciat ca nu se asteapta ca imbunatatirea situatiei politice sa scada posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului, care beneficiaza de un rating 'Caa3', cu perspectiva negativa. Agentia se asteapta ca necesitatile de capital ale bancilor cipriote sa duca la cresterea datoriei guvernamentale cu pana la 150% din PIB.

Ciprul are nevoie de 8,86 miliarde de euro (11,71 miliarde de dolari) pentru a-si salva sectorul bancar, afectat puternic de criza datoriilor din Grecia, se arata intr-un recent raport al firmei de consultanta Pimco.

Ciprul negociaza cu troica creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) inca din luna iunie 2012 un program de ajutor.

Guvernul cipriot va trebui, in schimbul pachetului de asistenta financiara, sa privatizeze unele companii de stat, inclusiv de utilitati si de telecomunicatii.

Pimco a analizat portofoliile de credite ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank, Hellenic Bank si cateva cooperative de credit.

Ciprul va deveni a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Principalele trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank si Cyprus Popular Bank) sunt prezente si pe piata din Romania.

#incapacitate de plata Cipru, #ajutor financiar cipru, #evaluare Cipru Moodys , #Cipru