Cipru si Cehia adopta bugete de austeritate pentru 2013

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 08:40
1797 citiri
Cipru si Cehia adopta bugete de austeritate pentru 2013
Sursa foto: The Guardian

Parlamentul din Cipru si cei din Cehia au aprobat reduceri de cheltuieli in bugetul pentru anul viitor, dar si cresteri de taxe, pe fondul crizei economice.

Parlamentarii ciprioti au aprobat cu o majoritate covarsitoare bugetul de stat pe 2013, pe fondul eforturilor de a finaliza un acord cu creditorii internationali pentru un plan de a salva bancile tarii aflate in dificultate si a-si plati facturile, informeaza Associated Press.

Bugetul include reduceri mari de cheltuieli si cresteri de taxe convenite in discutiile cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Parlamentarii au aprobat deja peste douazeci de astfel de masuri inaintea votarii bugetului miercuri.

Ciprul are nevoie de un ajutor de 17,5 miliarde de euro. Sistemul sau financiar are o expunere la Grecia estimata la 23 miliarde de euro. Se estimeaza ca economia se va contracta cu 3,5 la suta din PIB, iar somajul va ajunge la 13,7 la suta anul viitor.

Un proiect de acord de salvare stipuleaza reduceri de cheltuieli 7,25 la suta din PIB si un excedent bugetar tinta de 4 la suta din PIB pana la sfarsitul anului 2016.

Camera inferioara a parlamentului Republicii Cehe a aprobat miercuri un program nepopular de austeritate.

Deputatii cehi au aprobat cu 102 voturi pentru si 88 impotriva acest set de masuri, ce cuprinde o crestere cu 1% a TVA si cu 7% a impozitelor pentru cei cu venituri mari si al caror obiectiv este de a reduce deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

Masurile de austeritate - recent respinse de Senatul Republicii Cehe - mai au nevoie acum de avizul presedintelui tarii, Vaclav Klaus, pentru a intra in vigoare.

Daca presedintele nu respinge proiectul in termen de 15 zile, el va deveni automat lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri austeritate Cipru Cehia, #crestere taxe Cipru Cehia, #reduceri cheltuieli Cipru Cehia , #UE