Ciprul ajunge la mana Rusiei UPDATE

Joi, 21 Martie 2013, ora 09:01
3759 citiri
Ciprul ajunge la mana Rusiei UPDATE

Rusia ar putea sa devina salvatoarea Europei, in contextul in care Guvernul cipriot incearca in aceste momente sa gaseasca o solutie pentru a-si salva bancile si a evita intrarea tarii in incapacitate de plata, dupa ce a refuzat deja un plan de asistenta financiara din partea troicii BCE, UE si FMI.

In timp ce liderii partidelor politice discuta posibilele variante, ministrul de Finante se afla la Moscova pentru a negocia un posibil sprijin din partea Rusiei, iar oficialii europeni se arata deschisi catre un acord care sa garanteze o solutie sustenabila.

Romania are depozite de 100 de milioane de euro in Cipru

Conditia unui plan de salvare european este ca pana in 2020 datoria Ciprului sa atinga nivelul de 100% din PIB, dar un imprumut substantial din partea zonei euro, FMI sau Rusiei ar face imposibila atingerea acestei tinte.

"Depinde de acum de autoritatile cipriote sa prezinte o alternativa care respecta criteriul de sustenabilitate a datoriei si parametrii financiari corespunzatori", a afirmat Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Planul "B" de salvare a Ciprului urmeaza sa fie dezbatut joi in Parlament, in conditiile in care atat Presedintele Cipru, cat si cel Uniunii Europene au solicitat urgentarea unui acord pentru a indeparta riscul intrarii tarii in faliment.

Intre timp bancile si bursa din Nicosia raman inchise pana marti pentru a impiedica o prabusire a sistemului financiar. Ingrijorarea persista insa in legatura cu ce se va intampla odata cu redeschiderea bancilor, iar autoritatile se pregatesc pentru acest moment.

Parlamentul cipriot pregateste o lege care va impune unor restrictii mai puternice la iesirile de capital din tara, precum si noi reguli de insolventa a bancilor, toate aceste reglementari urmand sa fie supuse joi la vot.

Banii rusesti, marul discordiei cu Europa

Ciprul si Rusia au legaturi economice importante, care au determinat deja guvernul de la Moscova sa ii acorde in 2011 un imprumut de 2,5 miliarde de euro, iar Nicosia isi doreste o extindere a acestui credit pe care trebuie sa-l ramburseze in 2016.

Exista estimari ca 40% din depozitele bancare din Cipru ar apartine companiilor si oamenilor de afaceri rusi, o suma de aproximativ 24 miliarde euro, potrivit Moody's. Mai mult, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzactii rusesti de aproximativ 90 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale de la Moscova, datorita regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe castigurile de capital si dividende.

Liderii zonei euro au acuzat astfel ca Rusia ar utiliza Cipru pentru spalarea banilor, aspect care ar fi fost, cel putin partial, motivul pentru care Eurogrupul ar fi solicitat impozitarea cu 9,9% a depozitelor de peste 100.000 de euro si cu 6,75% a celor intre 20.000 si 100.000 de euro.

In replica, Vladimir Putin a calificat la inceputul saptamanii planul de a taxa depozitele drept "incorect, neprofesionist si periculos".

Mai mult, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat miercuri ca "UE vrea sa iasa din criza prin distrugerea sistemului financiar al Ciprului" si a amenintat cu reducerea ponderii euro din rezervele valutare rusesti.

"Situatia ofera o oportunitate fantastica pentru Rusia si insusi presedintele Putin ar putea obtine un avantaj moral daca ar acorda un nou imprumut Ciprului si sa devina astfel salvatorul Europei", a declarat economistul-sef al Renaissance Capital, Ivan Ceakarov, pentru CNBC.

Un ajutor financiar din partea Rusiei ar fi insa problematic pentru Cipru, dat fiind ca bancile sale depind in acest moment de lichiditatea oferita de BCE, iar Angela Merkel, liderul celei mai mari economii europene, a insistat ca orice salvare a Ciprului trebuie sa se faca doar de catre troica UE-BCE-FMI.

Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisie Europene, a afirmat miercuri ca "se poate gasi o solutie, insa este necesara cooperarea deplina a autoritatilor cipriote". "Alternativa ar fi falimentul tarii si pierderi financiare ale cetatenilor", a avertizat vicepresedintele CE.

#salvare banci Cipru, #ajutor financiar cipru, #criza financiara Cipru, #negocieri Cipru Rusia UE , #Cipru