Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 25,96%, la sfarsitul lunii noiembrie, in crestere cu 1,4% fata de octombrie, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.
Romania a atras 4,98 miliarde de euro, pana la sfarsitul lui noiembrie, ceea ce reprezinta 25,96% din fondurile structurale si de coeziune alocate in perioada 2007-2020. In octombrie, rata de absorbtie a fost de 24,56%, astfel ca luna trecuta cresterea a fost de 1,4%.
In ceea ce priveste declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana acestea sunt in valoare de 5,15 miliarde de euro (26,83%), fata de 4,96 miliarde de euro (25,85%) in octombrie.
Cea mai mare rata de absorbtie se inregistreaza pe Programul Operational Regional - 44,19% (1,64 miliarde de euro), unde cresterea a fost de 1,8%.
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a avut cea mai mare crestere in procente in noiembrie - 3,05%, de la 14,45% (369 milioane de euro) la 17,50% (447 milioane de euro).
POS Transport, POS Mediu si Programul Operational Asistenta Tehnica au avut cresteri sub un procent
Platile interne catre beneficiari au ajuns la 32,53 miliarde de lei (34,15%), in noiembrie, fata de 31,21 miliarde de lei (32,48%) in octombrie.
Ministrul Eugen Teodorovici si-a propus la preluarea mandatului, in decembrie 2012, o rata de absorbtie de 50% pana la sfarsitul anului 2013.
In luna martie, la Conferinta MEDIAFAX Talks about SMEs,... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:59
Dupa ce cu o luna in urma, Ministerul Fondurilor europene dadea vina pe concediul Comisiei Europene pentru rata extrem de scazuta a absorbtiei fondurilor europene, la finalul lunii septembrie, mai precis pe 20 ale lunii, situatia este si mai grava. Am reusit sa facem deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro cat a rambursat CE Romaniei in luna august.
Doar trei programe au reusit sa aduca bani in tara, iar cele mai multe fonduri au fost rambursate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) adica putin peste 57 milioane de euro. Celelalte programe pe care s-au mai facut decontari sunt Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative- 6,9 milioane de euro si Programul Operational Asistenta Tehnica - 460 de mii de euro.
Intre timp, Romania ramane cu o rata de absorbtie de 23,46% si cu "vise" mare in ceea ce priveste fondurile europene.
Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.
"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit. Dupa aceea cat mai mult in anul acesta este bine ca sa ne incadram in acest an... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:25
Orasele Oradea, Baia-Mare si Satu Mare au absorbit pana acum doar doua procente din banii pe care ii au la dispozitie de la Uniunea Europeana prin schema de finantare dedicata polilor de dezvoltare urbana.
Un pol de dezvoltare este un oras care are rolul de liant intre cei opt poli nationali de crestere (Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si restul asezarilor urbane. La nivelul Regiunii Nord-Vest, polul de crestere este Cluj-Napoca, iar urmatoarele cele mai mari trei orase au fost desemnate poli de dezvoltare.
Prin intermediul Programului Operational Regional (POR), Oradea, Baia Mare si Satu Mare au la dispozitie 33 de milioane de euro pentru dezvoltare, cate 11 milioane de euro, de fiecare. Totusi, pana acum, doar 2,02 procente din suma de 33 de milioane au fost absorbite. Spre comparatie, Cluj-Napoca a absorbit 21 de procente din suma alocata ca pol de crestere, adica de aproape 10 ori mai mult decat cei trei poli de dezvoltare la un loc, din punct de vedere al proportiilor.
Exista insa si o veste buna, si anume ca gradul de contractare a proiectelor pentru cele trei orase este de 116 la suta. Cu alte cuvinte, s-a contractat o suma mai mare decat cea disponibila, dar proiectele nu sunt finalizate decat intr-o proportie infima. Cum se explica acest lucru?
Lipsa competitiei naste indolenta
Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord-Vest (ADRNV) arata intr-un raspuns transmis Business24 ca de vina este lipsa de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 11:43
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si interminabilul scandal politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene.
Mai mult, consultantii din piata, dar si analistii sustin ca posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene devine un scenariu foarte probabil.
Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.
Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.
Lipsa de informatii si consultanti slabi
In mod cert, Leonard Orban s-a dus sa negocieze cu autoritatile europene sa nu ne sisteze fondurile europene, iar la anul s-ar putea sa nu mai avem bani sau sa avem mai putini, a declarat pentru Business24 Marius Focsa, director general la firma de consultanta financiara Metropolitan Group.
Ce anume a contribuit la aceasta situatie? Lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:27
Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, a declarat, miercuri, Daniela Nemoianu, expert KPMG, la seminarul "Parteneriatul Public Privat pentru proiecte de infrastructura".
"Saptamana viitoare, KPMG va emite studiul anual privind absorbtia fondurilor in Uniunea Europeana. Pentru al treilea an la rand, Romania este pe ultimul loc. Dupa nu stiu cati ani de finantare, avem un procent de 14% la sfarsitul lui 2011 de sume platite. Contractate, intr-adevar, procentul este mai mare, de circa 60%, dar in privinta platilor efectiv angajate suntem la un procent extrem de mic, de 14%. Este foarte greu de explicat de ce s-a intamplat lucrul acesta. Perioada aceasta se sfarseste, aceste fonduri nu vor mai putea fi utilizate si atunci avem o oportunitate ratata", a spus Nemoianu.
Romania pierde investitorii straini
Prezenta la conferinta in calitate de reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, ea a atras atentia ca, in ultimul timp, in Romania nu numai ca nu mai vin investitori straini, ci chiar pleaca unii dintre cei existenti.
Expertul a subliniat ca, intrucat suntem intr-un mediu extrem de competitiv, trebuie sa determinam care sunt acele avantaje ale Romaniei in ziua de astazi, in Europa si nu numai, care ar putea sa atraga un investitor strain, oferindu-i un climat de predictibilitate si de garantare a profiturilor intr-un prag rezonabil.
"Strategia UE insasi este in dezvoltare,... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:59
O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE.
Centrul Roman de Politici Economice a realizat studiul "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".
O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.
"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu). Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.
Romania trebuie sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica
Potrivit... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:40
Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.
"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.
In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi romanii avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.
Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:02
Sub amenintarea unei decizii care ar conduce la intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de 3,7 miliarde de euro, expertii Golden Mind & Spirit propun solutii pentru accelelarea absorbtiei fondurilor europene.
Centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare se afla pe lista solutiilor gandite de expertii de la Golden Mind & Spirit.
De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementari. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspuns la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.
Transparenta proceselor, pe lista recomandarilor
Alte recomandari in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de anuntarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.
In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:00