OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zacaminte onshore de titei si gaze din Romania catre Dacian Petroleum SRL, in contexul unui transfer de activitate, potrivit unui comunicat al companiei de energie transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cele 40 de zacaminte ce vor fi transferate sunt situate in sudul Romaniei si au o productie cumulata de titei si gaze de aproximativ 1.700 baril echivalent petrol (bep)/zi, reprezentand circa 1% din productia OMV Petrom.
Transferul drepturilor si obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobarii autoritatilor, conform Legii Petrolului.
"Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operatiunilor si concentrarea pe cele mai profitabile zacaminte cheie", precizeaza compania.
Dacian Petroleum S.R.L. a incheiat contractul de transfer al activitatii avand ca scop extinderea duratei de viata a celor 40 de zacaminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. In baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele si infrastructura de titei si gaze aferenta, impreuna cu aproximativ 190 de salariati.
Potrivit sursei citate, procesul de selectie a companiei care va prelua licentele s-a desfasurat in conformitate cu cele mai bune practici internationale si s-a desfasurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din Romania si din strainatate.
Acesta este al treilea transfer din programul... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 19:39
Producatorul national de gaze, Romgaz, se afla in discutii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alaturi de care analizeaza participarea la runda a XI-a de licitatii pentru concesionarea de noi perimetre in Marea Neagra, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze, intr-o intalnire cu presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitatii, initiata recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
"Pe onshore e clar ca vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru ca nu avem know-how. Trebuie sa fim atenti, ca sa stim exact daca merita sa mergem si cu cine mergem. Cand vom lua o decizie, vom incerca sa identificam si capabilitati. Daca vom participa pe offshore, va fi impreuna cu cineva", a sustinut Volintiru.
El a subliniat ca discutiile au inceput deja. Volintiru a refuzat sa spuna numele companiilor cu care negociaza, precizand doar ca este vorba de giganti la nivel international.
"Exista niste acorduri intre noi si nu pot da detalii", a argumentat oficialul Romgaz.
Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a anuntat, la finalul lunii iulie, ca ofera prin apel public concesionarea operatiunilor de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera a 28 de perimetre, in cadrul Rundei a XI-a de licitatii, potrivit unui ordin al presedintelui ANRM, publicat in Monitorul Oficial.
ANRM a publicat si lista acestor perimetre. Este vorba... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:22
PNL ii solicita liderului PSD Liviu Dragnea sa informeze cu privire la discutiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari in legatura cu resursele energetice de la Marea Neagra si ce promisiuni le-a facut acestora astfel incat i-a determinat sa aiba declaratii jignitoare la adresa tarii noastre.
"Ii solicitam lui Liviu Dragnea sa informeze cetatenii romani despre discutiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari si mai ales sa ne spuna ce le-a promis oficialilor maghiari, astfel incat ei sa-si permita declaratii de multe ori jignitoare la adresa Romaniei. Nu intelegem unele dintre declaratiile oficialilor maghiari cu privire la un fel de drept pe care l-ar avea Ungaria la resursele de gaz de la Marea Neagra, si mai ales declaratiile lor jignitoare.
Solicitam Guvernului sa prezinte o strategie privind valorificarea in interesul Romaniei a acestor zacaminte. Credem ca Romania, ca stat european, trebuie sa fie mai ferma in discutiile pe care le avem cu Ungaria si nicidecum permiterea unei atitudini cum ca Ungaria ar avea dreptul sa distribuie aceste resurse de gaz catre alte tari", a declarat luni liderul PNL Ludovic Orban, in Parlament.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis sambata ca a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii.... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 19:54
OMV Petrom a vandut 19 zacaminte petroliere din Romania, cu tot cu angajatii care lucreaza la aceste exploatari, catre subsidiara din tara noastra a companiei olandeze Mazarine Energy, insa valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Transferul activelor trebuie sa fie aprobat de autoritati si se estimeaza ca va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit unui comunicat remis de OMV Petrom catre Ziare.com, in afara de cele 19 zacaminte petroliere onshore, Mazarine Energy va intra in posesia a trei instalatii pentru reparatii capitale si a echipelor aferente.
In plus, dupa finalizarea tranzactiei, compania olandeza va prelua si cei 200 de angajati de la OMV Petrom care lucreaza acolo.
"Mazarine a identificat o serie de oportunitati de optimizare a productiei si lucrari de reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei. In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate.
Cele 19... citeste mai departe despre "OMV Petrom vinde 19 zacaminte petroliere din Romania catre o companie olandeza, cu tot cu angajati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 10:03
Numarul platformelor petroliere din apele teritoriale britanice ale Marii Nordului s-ar putea reduce considerabil in urmatorii 10 ani.
O estimare facuta de analistii Douglas-Westwood indica faptul ca 150 de platforme petroliere ar putea sa dispara din Marea Nordului pana in 2026, exploatarea zacamintelor din adanc nemaifiind rentabila, informeaza BBC.
Pierderi pe banda rulanta
O alta firma de consultanta din domeniu, Wood Mackenzie, a facut publica o analiza in care se demonstreaza ca 1 din 7 barili produsi de firmele care opereaza in largul coastelor Marii Britanii este extras in pierdere.
Regatul Unit ar putea fi a treia tara nevoita sa inchida campurile de extractie ca urmare a prabusirii pretului petrolului, in prezent Canada si Venezuela fiind cele mai afectate state din acest punct de vedere.
Un studiu Company Watch efectuat asupra rezultatelor financiare ale companiilor care exploateaza zacamintele din Marea Nordului arata ca jumatate dintre acestea inregistreaza pierderi, totalul deficitului inregistrat in 2015 ridicandu-se la 6,4 miliarde lire sterline.
Demontarea platformelor marine s-ar putrea solda cu costuri de 35 de miliarde de lire in urmatorii 7 ani, singura varianta de reducere a costurilor cu 5 miliarde de lire fiind cea a folosiri unor nave de mare tonaj dedicate manevrarii echipamentului greu.
Prima dintre acestea, Pioneering Spirit, este in prezent dotata cum macarale de mari dimensiuni in santierul naval din Rotterdam, dar pana la... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:25
Rusia a solicitat ONU recunoastere drepturilor teritoriale pentru 1,2 milioane de kilometri patrati ai calotei de gheata de la Polul Nord. Miscarea este considerata ca una care ar asigura accesul la o zona bogata in rezerve minerale si disputata deja de mai multe tari.
Cu o economie axata pe exploatarea resurselor naturale, Rusia era de asteptat sa tinteasca spre zona arctica, unde incalzirea globala si dezvoltarea unor noi tehnologii lasa loc exploatarii zacamintelor de gaze si petrol, arata Reuters.
Batalia Nordului
Norvegia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Rusia isi disputa cu inversunare drepturile asupra regiunii polare, in timp ce gigantii industriei petroliere dezvolta cu febrilitate noi proiecte de exploatare in zona.
"Rusia reclama o suprafata submarina de aproximativ 1,2 milioane kilometri patrati la distanta de aproximativ 350 de mile marine de coasta.
O vasta colectie de date stiintifice colectate in multi ani de cercetari in zona arctica ne indreptatesc sa revendicam acest teritoriu", a explicat intr-un comunicat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Arctica, noua Arabie Saudita
Pentru reprezentantii organizatiilor de mediu, asa cum este Greenpeace, intentiile manifestate de Moscova se anunta de rau augur.
"Topirea calotei de gheata scoate la iveala o mare noua si vulnerabila, dar tari precum Rusia si Norvegia vor sa o transforme in noua Arabie Saudita", au replicat reprezentantii GreenPeace.
In urma cu un deceniu, ONU a... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 13:27
Romgaz a anuntat, luni, ca a descoperit doua noi zacaminte de gaze naturale in Romania, astfel ca productia va creste cu 3%.
"Sonda de la Frasin, forata la o adancime de 4.100 de metri, se afla in perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare RG 04 Moldova Nord, zona in care Romgaz extrage gaze naturale inca din anul 1972. Prin acest foraj, finalizat in cursul luni ianuarie 2015, a fost pus in evidenta un zacamant de gaz-condensat, pentru care in acest moment se afla in derulare programul de dezvoltare.
Sonda de la Cris (comuna Danes, jud. Mures) este realizata la adancimea de 2.600 de metri si este cuprinsa in perimetrul RG 03 Transilvania Sud, unde exista unele dintre cele mai vechi zacaminte de gaze naturale din Romania. Descoperirea, realizata in cursul lunii ianuarie 2014, a identificat un nou zacamant de gaze naturale pe care in acest moment se desfasoara forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea si dezvoltarea completa a acestuia", informeaza site-ul ...citeste mai departe despre "Doua noi zacaminte de gaze naturale, descoperite in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 11:13
O microsonda electronica, ce ar putea revolutiona explorarea zacamintelor minerale, a fost achizitionata de facultatea de Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).
Instrumentul este unic in Romania, iar profesorii din Cluj-Napoca il vor folosi la toate cercetarile pe care le au in derulare.
Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, Ziare.com a stat de vorba cu Constantin Balica, de la Departamentul de Geologie al UBB.
"E un instrument performant, de foarte mare rezolutie, pana la un punct functioneaza pe principiul microscopului electronic de tip scanning. Insa in plus fata de acesta, poate masura si compozitia chimica a substantelor analizate", ne-a explicat profesorul.
El a mentionat ca microsonda electronica este unica in tara noastra si va fi folosita pentru a studia mineralele la un nivel de ordinul micronilor.
"Este ca si in domeniul medicinei sau biologiei celulare, stiintele geologice merg si ele tot in aceeasi directie: incercam sa aflam ...citeste mai departe despre "Tehnologia unica in Romania care poate revolutiona explorarea zacamintelor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 07:21
Firma Prospectiuni SA a anuntat ca va incepe, in aceasta saptamana, masuratori pentru identificarea unor zacaminte de petrol si gaz conventional, in 13 localitati din judetul Timis, iar in urma prospectiunilor se estimeaza ca ar putea fi gasit un zacamant de 47 de milioane de barili de petrol.
Vicepresedintele Prospectiuni SA, Mihai Mitroi, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Timisoara, ca firma va incepe, miercuri, o serie de masuratori pe o suprafata de 200 de kilometri patrati, pe teritoriul a 13 comune din Timis, in cautare de petrol si gaz conventional.
Potrivit acestuia, este vorba despre localitatile Checea, Carpinis, Becicherecu Mic, Dudestii Noi, Sacalaz, Cenei, Uivar, Sanmihaiu Roman, Giroc, Sag, Parta, Peciu Nou si Giulvaz.
Mitroi a explicat ca Guvernul Romaniei, prin Agentia Nationala de Resurse Naturale, a concesionat suprafata de teren companiei ADX. Aceasta companie a organizat o licitatie pentru lucrarile de explorare, iar firma Prospectiuni a castigat aceasta licitatie. Firma Prospectiuni este si cea care ia legatura cu proprietarii de terenuri din aceasta zona, pentru a-i despagubi, in cazul in care au culturi care urmeaza sa fie distruse.
"Primele lucrari vor incepe miercuri, in localitatea Carpinis. Practic, amplasam un receptor si o sursa pentru a vedea care este structura interna a pamantului. Este ca la o ecografie. Una dintre surse o reprezinta o gaura adanca de 6-10 metri in care se pune un recipient care are... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:55