Actiunile de pe Wall Street au incheiat tranzactiile de miercuri in scadere puternica, iar indicele Dow Jones a sters practic toate cresterile realizate de la investirea lui Donald Trump in functia de presedinte, in 2017, in conditiile in care pandemia de coronavirus risca sa afecteze grav activitatile economice.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 6,3%, S&P 500 cu 5,18%, iar Nasdaq Composite cu 4,7%, transmite Reuters.
S&P 500 a scazut cu 29% fata de un maxim record atins la inchiderea tranzactiilor din 19 februarie.
Indicele companiilor aviatice S&P 1500 a scazut cu 20,8%. Actiunile Hilton, Marriott si Hyatt au coborat cu 12-19%.
"Piata reactioneaza la teama si incertitudini si nu credem ca se va opri pana nu va ajunge la un palier pentru preturile actiunilor. Acest palier va f gasit atunci cand epidemia va fi tinuta sub control, iar impactul economic al coronavirusului va fi limitat", a spus Nela Richardson, analist pentru investitii la firma Edward Jones.
Presedintele Trump a solicitat Congresului sa aprobe plati in numerar in valoare de 500 de miliarde de dolari pentru americani, alaturi de imprumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru companiile aeriene, dar planurile nu au oprit declinul actiunilor.
Un economist al JP Morgan a facut publica una dintre cele mai pesimiste estimari, a unei contractii de 4% a economiei americane in acest trimestru si de 14% in trimestrul urmator. Pe ansamblul anului, economistul prognozeaza o contractie... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:39
Indicii bursieri de pe Wall Street au inregistrat, luni, cel mai grav declin consemnat dupa 1987, iar indicele S&P 500 a inchis la cel mai redus nivel din decembrie 2018, investitorii fiind ingrijorati ca pandemia de coronavirus este un oponent prea puternic fata de capacitatea de lupta a bancilor centrale, parlamentarilor sau a Casei Albe.
Indicele S&P 500 a scazut cu 12%, cel mai amplu declin dupa "Luna Neagra" produsa in urma cu trei decenii.
Declinul a avut loc in pofida reducerii surprinzatoare a dobanzii de politica monetara, cu un punct procentual, la un interval de 0-0,25%, efectuata duminica de Rezerva Federala (Fed), intr-o sedinta de urgenta care a avut loc inaintea sedintei programata sa aiba loc marti si miercuri.
Actiunile au scazut si mai mult dupa ce presedintele american Donald Trump a cerut americanilor sa inceteze timp de 15 zile majoritatea activitatilor sociale si sa nu se adune in grupuri mai mari de 10 persoane, intr-un nou efort agresiv de reducere a raspandirii coronavirusului in Statele Unite.
Trump a avertizat si ca este posibila declansarea unei recesiuni.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 12,93%, S&P 500 cu 11,98%, iar Nasdaq Composite cu 12,32%, transmite Reuters.
Tranzactiile cu actiuni incluse in cei mai importanti trei indici de pe Wall Street au fost suspendate timp de 15 minute, la scurt timp dupa deschiderea bursei, indicele S&P 500 coborand cu 8%, peste pragul de 7% care declanseaza blocarea automata a... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 09:29
Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de miercuri in scadere puternica, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind ingrijorati de majorarea ratelor dobanzilor bondurilor americane si de incetinirea economiei mondiale, transmit Reuters si Kyodo.
Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungand la valoarea de 25.598,74 puncte, in timp ce indicele Standard and Poor's 500 a inregistrat un declin de 3,29%, la 2.785,68 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 4,08%, la 7.422,05 puncte.
Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2018 si in 2019, citand sporirea riscurilor in urma escaladarii tensiunilor comerciale si a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca valorile pietelor bursiere sunt "extrem de ridicate", ceea ce a provocat panica in randul investitorilor, care s-au grabit sa-si vanda actiunile.
Si pe pietele bursiere din Asia s-a inregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii fata de risc a investitorilor si al scaderilor de pe Wall Street.
Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 3,38%, in timp ce Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 3,76%, iar pietele... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 11:03
Victor Ponta, noul premier al Romaniei, a declarat in presa internationala ca va crea politici care sa stimuleze cresterea economica, in timp ce va incerca sa limiteze cheltuielile publice.
Noul premier de stanga al Romaniai declara pentru presa internationala ca va respecta limitele de cheltuiala stricte in timp ce incearca sa reinvie cresterea economica. In acelasi timp, el vrea sa imbine si dorintele investitorilor speriati de deficitul tarii si cele de austeritate, scrie Wall Street Journal, publicatie care a luat premierului un interviu prin email.
"Vreau sa transmit in piata un semnal de stabilitate si responsabilitate", spune Victor Ponta, care a devenit premier in urma caderii guvernului precedent.
Social Democratul de 39 de ani promite ca Romania va onora termenii imprumutului de precautie stabiliti cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Ponta spune insa ca masurile de prudenta fiscala vor fi acompaniate de politici realiste care sa promoveze cresterea economica, dar si o "plasa de salvare" pentru cei vulnerabili, adaugand ca una din misiunile sale este sa "repare" greselile predecesorilor.
Pe masura ce criza datoriilor suverane aduce schimbari politice pe intreg continentul, liderii incearca sa gaseasca o reteta care sa tempereze atitudinea cetatenilor si care sa ajute economiile cu probleme fara sa se departeze de intelegerile cu creditorii, dar si cu investitorii cu toleranta scazuta pentru probleme fiscale.
In Romania,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:34
Fascinatia Americii pentru sectorul financiar a produs mai multe carti decat ar putea cineva spera sa citeasca vreodata.Totusi exista carti care se fac remarcate si pe care oricine vrea sa ajunga sa munceasca pe Wall Street ar trebui sa le citeasca.
Business Insider a realizat o lista cu cele mai bune carti produse de Wall Street, care ofera o imagine de ansamblu asupra varfului financiar american: povesti care au creat istoria Wall Street, oamenii din spatele afacerilor de succes precum si secretele succesului si comploturile care fac lumea financiara sa se invarta.
1.Pokerul mincinosilor de Michael Lewis.
Cartea care relateaza confruntarea unui comerciant tanar si fara experienta cu realitatea dura a investitiilor bancare a fost scrisa de Michael Lewis pentru a descuraja absolventii de facultate sa devina bancheri, dar efectul ei a fost opus.
2.Vizuina hotilor, de James B.Stewart
Cartea descrie scandalurile comerciale din 1980 si comploturile din acea perioada de pe Wall Street.
3.Talharul comerciant de Nick Lesson
Romanul este scris din inchisoare si relateaza povestea autobiografica a lui Nick Lesson care a cauzat colapsul bancii Barings.
4.Mai multi bani decat Dumnezeu de Sebastian Mallaby.
The Wall Street Journal a desemnat-o drept cea mai intinsa perspectiva asupra domeniului finantelor si povesteste cum antreprenorii finaciari au creat o noua industrie si banci cu miliarde de dolari in conturi.
5.Prea mari pentru a esua de Andrew Ross Sorkin... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:24
Bogatii din sectorul financiar, catre care este indreptata furia protestatarilor de pe Wall Street, sunt mult mai putini decat ne-am fi asteptat. Astfel, doar 14% dintre bogatii Americii (cei 1% bogati care au atras furia multimii) provin din sectorul financiar.
Dintre bogatii Americii, 30% sunt executivii din alte sectoare ale industriei, 16% sunt medici de top, iar 8% avocati, informeaza Yahoo Finance.
Cei 1% nu au ramas neatinsi de problemele economice. Daca pragul de intrare in clubul select al celor mai instariti oameni din SUA era, in 2007, un salariu anual de 424 de mii de dolari, astazi a coborat la 343.927 de dolari, fapt cauzat de caderea burselor.
Numarul bancherilor din esalonul de elita s-ar putea micsora din cauza castigurilor moderate din acest an. O mare parte dintre acestia vor duce acasa sume mai mici decat anul trecut, iar bonusurile vor scadea cu 40%.
Desigur, bancherii americani nu sunt demni de mila, pentru ca media salariilor din domeniul financiar este de 311.000 de dolari, mult peste media veniturilor americanilor de rand.
Protestele de pe Wall Street au inceput la jumatatea lunii septembrie si s-au raspandit in mai multe orase din lume. Oamenii au iesit in strada sub sloganul "Noi suntem cei 99%", referindu-se la marile diferente dintre bogatii care reprezinta 1% si restul populatiei. mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 09:10
In timp ce primarul orasului New York, Michael Bloomberg, nu este de acord cu protestele de pe Wall Street, liderii marilor corporatii spun ca inteleg furia oamenilor.
Michael Bloomberg nu este de acord cu felul in care protestatarii au ales sa ocupe Wall Street-ul. Acesta a spus intr-o conferinta de presa ca dreptul la libera exprimare este prost inteles: "Constitutia nu protejeaza corturile. Protejeaza libera exprimare si intrunirile", declara primarul intr-o conferinta de presa, citat de Business Insider.
Blooberg este deranjat de faptul ca centrul orasului New York a devenit o tabara de corturi: "Sunt locuri in care cred ca este potrivit sa te exprimi si sunt alte locuri in care poti ridica un oras de corturi. Dar nu trebuie sa fie unul si acelas loc", spune edilul.
Totusi, acum o luna, primarul spunea ca protestele pot dura oricat, atata timp cat oamenii respecta legea.
Oamenii de afaceri sunt de acord cu protestatarii
Pe de alta parte, liderii corporatiilor, cei impotriva carora sunt indreptate protestele spun ca inteleg furia oamenilor care au iesit in strada. "Inteleg in parte frustrarea si mania. Aceasta cadere a fost prea indelungata, somajul este prea mare si oamenii au de suferit", spune CEO-ul Wells Fargo, John Stumpf, citat de Financial Times.
Si CEO-ul General Electric, Jeff Immlet, este de acord cu cei care au ocupat Wall Street-ul si indeamna politicienii si oamenii de afaceri sa faca eforturi mai mari pentru a creste exporturile si a crea noi... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:20
Dupa ce bursa de pe Wall Street a inregistrat cea mai proasta zi din ultimii trei ani, Asia si Europa continua trendul, conform NewsIn. Indicele japonez Nikkei si cel sud-coreean Kospi au inregistrat, la inchiderea burselor, o scadere de 3,72%, respectiv 3,7%. Indicele australian All Ordinaries a inchis in scadere cu 4%.
La randul sau, indicele Hang Seng din Hong Kong a inregistrat o depreciere cu 4% in cursul sedintei de tranzactionare de dupa-amiaza, iar indicele compozit chinez Shanghai SE a scazut cu 2,2%.
Si pe bursele europene a continuat vanzarea de actiuni, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati atat de criza datoriilor suverane din Zona euro, cat si de fragilitatea economiei americane.
Pe piata ce a dat dovada de o volatilitate deosebita, indicele londonez FTSE 100 si cel german Dax au inregistrat scaderi de circa 2,5%.
La Londra, actiunile bancilor s-au depreciat semnificativ - cele ale Royal Bnak of Scotland au scazut cu 8%, iar cele ale Llyods Banking Group cu 3%.
Analistii au avertizat ca teama afecteaza deciziile de investitii, iar investitorii nu sunt siguri cand se vor incheia pierderile.
Pe fondul fluctuatiilor abrupte din cursul diminetii de vineri, si actiunile de la bursa din Madrid au scazut, dar si-au revenit ulterior.
Pe piete circula zvonuri ca Banca Centrala Europeana se pregateste sa cumpere obligatiuni spaniole si italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-si achita datoriile - ce au dus la criza datoriilor suverane din... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:33
Din cauza scepticismului legat de revenirea economica a SUA, bursa americana a cazut la cel mai jos nivel din ultimii trei ani, conform NewsIn.Indicele Dow Jones a inregistrat o cadere cu peste 500 de puncte, adica 4,3%, valoare inregistrata dupa ce bursele europene avusesera la inchidere o scadere de peste 3%. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizase anterior in legatura cu extinderea crizei datoriilor suverane.
Din octombrie 2008 indicele Dow Jones nu a mai avut o asemenea coborare inregistrata pe parcursul unei singure zile, atrage atentia BBC.
Tot la New York, indicele S&P 500 a cazut cu 4,8%, iar Nasdaq era cu 5% mai jos.
Intre timp, indicele Dax de la Frankfurt si FTSE 100 de la Londra au avut, la randul lor, cea mai slaba cotatie din acest an, inregistrand la inchidere o scadere de 3,5%, situatie care reflecta temerile investitorilor legate de o contaminare a Italiei si Spaniei in criza datoriilor suverane.
Investitorii au preferat sa se indrepte catre siguranta aurului, al carui pret a atins un nou record, de 1.677 de dolari uncia.
Ce a provocat panica
Analistii sustin ca trei factori ar fi declansat panica de pe Wall Street. Prelungirea disputei privind majorarea plafonului datoriei SUA nu a facut decat sa intinda nervii investitorilor la maximum. Chiar daca, intr-un final, s-a luat decizia majorarii plafonului datoriei, temerile privind intrarea intr-o noua criza nu au disparut.
La aceste temeri s-au adaugat si vestile proaste... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 09:58