Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.
Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.
Irlandezii, saraciti peste noapte
Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.
Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.
Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.
In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.
Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.
Pana la bani!
Prezentarea facuta... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
Dincolo de toata agitatia starnita de lansarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, oficialii din zona euro par sa ignore cu desavarsire un eveniment alarmant petrecut de curand in Japonia, alta tara adepta a acestei politici monetare neconventionale: scaderea salariilor.
Salariile japonezilor au scazut din nou in luna ianuarie, veniturile acestora ajustate in functie de inflatie fiind acum cu 7,5% mai mici decat erau in 2008, inainte de declansarea crizei globale.
Jumatate din procesul de devalorizare s-a petrecut pe fondul relaxarii cantitative initiate de Banca Japoniei, iar acest lucru ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru liderii europeni, arata Wall Street Journal.
Conditii asemanatoare
Peisajul economic din Japonia anului 2013 si cel actual din zona euro seamana destul de mult incat sa ne permita sa vorbim de un scenariu copiat aproape la indigo.
Japonia se afla in deflatie, un fenomen care ameninta serios intreg continentul european in acest moment.
Japonezii s-au alarmat in momentul in care yenul s-a apreciat pana la pragul de 77 de unitati in raport cu dolarul, iar presedintele BCE Mario Draghi a precizat inca din martie 2014, ca un curs de 1,38 dolari/euro "implica o restrangere a conditiilor monetare, cu un impact negativ asupra inflatiei si ca o potentiala amenintare asupra revigorarii economice in zona".
Atat Banca Japoniei cat si BCE au mizat pe relaxarea cantitativa si deprecierea monedelor in... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 15:09
2Peste 44% dintre greci au avut anul trecut venituri sub pragul saraciei, potrivit estimarilor unui grup de analiza al Universitatii de Economie si Afaceri de la Atena, citat de cotidianul elen Kathimerini.
Pragul saraciei este de 60% din venitul mediu din 2009, ajustat la inflatie, sau pana la 665 de euro pe persoana, sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori in intretinere, informeaza Kathimerini.
Raportul Grupului de Analiza pentru Politici Publice sugereaza ca, in loc sa intareasca sprijinul pentru persoanele fara loc de munca - o metoda eficienta de stimulare a cererii de consum, statul a fost nevoit sa reduca acest ajutor.
De asemenea, statul nu a reusit sa impiedice colapsul structurilor sociale atat din cauza masurilor de austeritate adoptate in ultimii ani, cat si a lipsei unor strategii adecvate si a utilizarii ineficiente a resurselor, probleme care au afectat Grecia si inainte de declansarea crizei.
Grecia a inregistrat in 2013 al saselea an de recesiune. Bugetul pentru acest an, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere, cu un avans al PIB de 0,6%.
Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere in acest an, insa unii analisti au avertizat ca recesiunea va continua, insa cu o contractie a PIB mai redusa.
Guvernul de la Atena a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:16
National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, avertizeaza populatia din Grecia ca iesirea din zona euro ar conduce la prabusirea nivelului de trai, scaderea cu peste jumatate a veniturilor si cresterea abrupta a inflatiei si somajului.
Institutia de credit noteaza intr-un raport ca riscul iesirii Greciei din zona euro nu mai este doar teoretic si avertizeaza ca urmarile unei astfel de decizii ar fi dramatice.
Alegerile anticipate programate in Grecia pentru 17 iunie ar putea determina daca statul va ramane in zona euro cu pretul respectarii masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI.
"Iesirea din zona euro ar conduce la un declin semnificativ al standardelor de viata ale cetatenilor greci", se spune in raport.
Banca noteaza ca venitul per capita s-ar prabusi cu cel putin 55%, noua moneda s-ar deprecia cu 65% fata de euro inainte sa se stabilizeze, iar recesiunea, care dureaza deja de cinci ani, s-ar adanci cu 22%.
NBG anticipeaza ca somajul ar creste la 34%, de la 22% in prezent, iar inflatia ar urca de la 2% la 30%. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:56
Anul 2012 este unul decisiv pentru statele slab dezvoltate ale Europei, care vor fi lasate sa se desurce singure de catre marile puteri europene, crede omul de afaceri Vladimir Cohn.
In opinia acestuia, Germania, Olanda, Austria, Elvetia si Norvegia vor adopta o noua moneda, iar celelalte state vor ramane cu euro care va deveni o moneda foarte slaba.
"Aceasta moneda se va naste foarte repede si va fi o moneda puternica care intr-adevar va concura cu dolarul.
Cred ca va ajuta Europa pentru ca va fi un model de dezvoltare, de comportament fiscal si monetar", a declarat Vladimir Cohn intr-un interviu acordat Business 24.
Criza a facut multe victime in mediul privat. Multi spun ca la sfarsitul crizei, vor ramane cei mai puternici si cei care pot face fata noului joc dur din economie. Cum va arata noul model de intreprindere capitalista? Ne intoarcem la capitalismul primitiv de acum un secol?
Cred ca aceasta sortare fortata care s-a facut in ultimul timp are si ceva sanatos in ea. Au disparut foarte multe firme care nu erau bazate pe realitatile pietei, traiau din alte venituri, nu erau moderne.
In viitor, vom asista la o puternica consolidare a mediului de afaceri, se vor naste grupuri mari, cred ca Consiliul Concurentei va avea mult de lucru.
Exista o mare vanatoare de resurse naturale, o lupta de a crea noi tehnologii care sa duca la reducerea platilor de cost si a cresterii profiturilor.
Suntem intr-o faza de reasezare a intregii economii... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 18:15
"Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei in cazul in care am adopta euro inainte de 2015. Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.Cu cateva zile in urma, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ridicat numeroase semne de intrebare. Potrivit acestuia, Romania se va trezi mai repede in zona euro decat se astepta.
Adrian Vasilescu a repetat in numeroase randuri ca leul romanesc ar putea fi inlocuit mult mai devreme de moneda europeana.
Nu de aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, care nu crede in teoria expusa de Vasilescu. Mai mult, Croitoru spune ca Europa si-a invatat lectia in urma experientei cu Grecia, de aceea nu va mai primi state nepregatite in zona euro.
Croitoru crede ca Romania nu are nici un interes sa intre nepregatita in zona euro deoarece ar putea avea socuri asimetrice din partea UE. Un alt aspect pe care pe care economistul l-a punctat a fost faptul ca Romania asteapta ca zona euro sa-si rezolve problemele.
“Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:25
"Pentru a adopta euro, cursul de schimb valutar ar trebui sa ajunga in zona de 3 lei/euro. E bine sa ai un leu mai puternic fiindca noi nu suntem Germania care a dublat costurile intr-o zi. (...) Mai mult, un salariu mediu de 400 de euro e prea mic pentru a trece la euro. Daca nu vom avea un salariu mediu net de 700-800 euro nu cred ca putem discuta despre adoptarea monedei europene", a declarat omul de afaceri Marian Milut pentru Bloombiz.ro.In opinia economistului sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc, amanarea adoptarii monedei euro este o masura previzibila intrucat pe piata au fost aruncate mai multe semnale de-a lungul timpului.
De asemenea, Chidesciuc spune ca Romania nu este pregatita pentru a adopta euro mai devreme de 2017.
Potrivit acestuia, nici BNR si nici Guvernul Boc nu au facut un studiu serios cu privire la avantajele si dezavantajele adoptarii euro.
Pe de alta parte, Marian Milut considera ca decizia de a amana aderarea la moneda euro arata lipsa de eficienta si de performanta a guvernantilor dar si a BNR.
Acesta spune ca despartirea Romaniei de leu se face foarte greu.
"Daca ne uitam la Marea Britanie care nu renunta la lira si incearca sa-si pastreze acest instrument propriu de echilibru si de manevra in interiorul tarii, ne dam seama ca e mai bine sa ne recunoastem situatia interna si sa ne facem un alt calendar.
Romania trebuie sa inteleaga ca daca trecem la moneda euro, nu vom mai avea posibilitatea sa batem moneda, nu vom mai putea face... mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 23:05