Dilema lui Tsipras: Cum sa-i faci pe greci sa-si plateasca taxele

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:00
3831 citiri
Dilema lui Tsipras: Cum sa-i faci pe greci sa-si plateasca taxele
Foto: WSB Radio

Premierul Greciei, Alexis Tsipras isi umfla demonstrativ muschii in fata partenerilor europeni, dar se pare ca adevarata lupta il asteapta in vechea Elada, unde concetatenii sai isi pastreaza obiceiul de a evita plata taxelor si impozitelor.

Pentru a-si putea dovedi credibilitatea chiar si in fata altor creditori internationali, un plan B din ce in ce mai des luat in calcul de oficialii de la Atena, Tsipras trebuie sa se arate inflexibil in fata marilor evazionisti greci, arata o analiza Bloomberg.

Evaziunea, meteahna veche

Problema eludarii sistemului de taxe si impozite este una adanc inradacinata in Grecia, Tsipras trebuind sa demonstreze mai intai ca este capabil sa isi colecteze resursele fiscale inainte de a da o noua linie in gestionarea acestora.

Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, poate ramane doar o promisiune fara acoperire daca liderul extremei stangi nu reuseste sa schimbe mentalitatea conationalilor sai.

Campania sa bazata pe reducerea impozitelor l-a propulsat in fruntea guvernului de la Atena, dar cel mai mare creditor din zona euro, Germania, se indoieste inca de necesitatea unei astfel de masuri.

Saptamana trecuta, la intalnirea dintre ministrii de finante ai celor doua tari, Wolfgang Schaeuble si Yanis Varoufakis, partea germana a reiterat propunerea de a acorda un sprijin prin 500 de specialisti in recreionarea sistemului fiscal din Grecia.

Varoufakis nu a dat niciun raspuns in acest sens. "Putem foarte bine sa intelegem si sa sprijinim o politica in care cele mai avute persoane din Grecia sa contribuie la buget pentru a largi baza de impozitare si a lupta eficient impotriva coruptiei", a declarat ministrul german Wolfgang Schaeuble.

Deficit constant in sezonul electoral

Beneficiarii ajutoarelor de stat si pensionarii din Grecia sunt printre cei care duc in acest moment greul fiscalitatii impovaratoare din tara, desi Fondul Monetar International a avertizat in cateva randuri ca sarcina fiscala impusa populatiei putea fi mult mai echitabil distribuita.

Noul guvern al lui Tsipras a intrat "in paine" cu un deficit de aproape 4 miliarde de euro, rezultat din colectarea a doar 51,4 miliarde de euro in 2014, fata de 55,3 miliarde, suma convenita de fostii guvernanti atenieni cu Troika creditorilor.

Insa, trista realitate a unui buget mai subtire era de asteptat, in conditiile in care grecii au o traditie in a inregistra un deficit constant in sezoanele electorale.

Conform unui studiu efectuat in 2011 de Spyros Skouras si Nicos Christodoulakis, in fiecare an cu alegeri electorale, deficitul rezultat din colectarea ineficienta a taxelor si impozitelor se traduce prin 0,2% din PIB.

Tsipras a recunoscut chiar el fenomenul, in cadrul discursului sustinut in fata parlamentului acum cateva zile.

"Marea lupta pe care trebuie sa o dam este cea cu evaziunea fiscala, aceasta fiind si cauza pentru care acum suntem la pamant. Noul guvern garanteaza ca in aceasta tara se va face dreptate din acest punct de vedere".

Pana la dreptate, Tsipras a fost nevoit sa le ceara grecilor sa mai plateasca odata taxele impovaratare pe proprietati, promitand ca in cursul acestui an, impozitul acesta va fi inlocuit cu unul aplicat numai marilor propretati.

"Suna mai degraba ca un plan idealist decat o politica aplicabila. Reforma fiscala este un element care a fost luat in discutie si de guvernele anterioare si care nu a putut fi aplicat.

Daca ar reusi sa realizeze acest lucru, noul guvern s-ar bucura de mai multa credibilitate", considera Athanasios Vamvakidis, analist in cadrul Bancii Americii Merrill Lynch.

Evaziune la scara larga

Problema reformarii sistemului fiscal este o tema luata constant in discutie din 2009, moment in care deficitul bugetar al Greciei s-a dovedit a fi e patru ori mai mare decat limita admisa pentru un stat din zona euro. Dar, ca printr-un facut, 2009 a fost si an electoral in Grecia.

Evaziunea fiscala a fost estimata de catre Federatia Industriilor din Grecia la aproximativ 30 de miliarde de euro, problema reprezentand-o numarul mare de practicanti ai unor meserii liberale, de la doctori si pana la instalatori.

De altfel, o supraveghere efectuata e Ministerul de Finane in acel an a aratat ca din 150 de medici practicanti dintr-un cartier al Atenei, mai mult de jumatate au declarat venituri anuale sub 30.000 de euro, iar 20% dintre ei au completat fisa fiscala cu sume sub 10.000 de euro.

Programul de asistenta financiara de 240 de miliarde de euro a dus in cele din urma la o vanatoare a comerciantilor care nu emit bonuri fiscale si la revizuirea gradului de impozitare si eliminarea facilitatilor.

In magazinele din Grecia, anuntul in greaca si engleza prin care cumparatorii sunt indemnati sa nu plateasca marfa daca nu este insotita de bonul fiscal este o imagine devenita clasica deja.

Vanatoare fiscala

Inspectorii fiscali greci din ziua de astazi sunt aproape la fel de activi ca si turistii, luand la purecat orice colt de insula pentru a gasi unitati de cazare sau restaurante neinregistrate si folosind inclusiv Google Maps pentru a depista piscinele nedeclarate.

Efortul lor s-a vazut in 2011 si 2012, cand Grecia a inregistrat cea mai mare influenta in PIB din UE a taxelor colectate de la populatie si agentii economici, dupa cum arata un raport Eurostat din vara anului trecut.

Tsipras isi doreste insa schimbarea acestui sistem fixand o limita minima pentru impozitare de 12.000 de euro venit anual.

In schimb, noua lui tinta sunt cei 2062 de greci care se regasesc in raportul Lagarde ca figurand cu conturi secrete deschise in sucursala elvetiana a bancii HSBC.

In fruntea comisiei de ancheta fost numit Panagiotis Nikoloudis, un magistrat al Curtii Supreme si fost sef al Oficiului de lupta impotriva fraudei si spalarii de bani din Grecia.

"Pentru a reforma sistemul fiscal nu trebuie reinvetata din nou roata. Actualul program contine chiar solutia la aceasta problema", crede analistul Meryll Linch, Athanasios Vamvakidis.

#reforma fiscala grecia, #baza impozitare grecia, #impozite averi grecia, #deficit bugetar Grecia 2015, #plata taxe greci , #Grecia