Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce traiesc romanii prost - vezi cele mai mari cheltuieli

De ce traiesc romanii prost - vezi cele mai mari cheltuieli

Romanii cheltuie mai mult de jumatate din veniturile lunare, pe alimente, electricitate, facturi la gaz si alti combustibili, arata o analiza UniCredit, care precizeaza faptul ca bugetul alocat de romani acestor cheltuieli are cea mai mare pondere din Uniunea Europeana, transmite Mediafax.

Cu o pondere a acestor plati de 54% din totalul cheltuielilor lunare, Romania este urmata de Lituania, (40%), Bulgaria (39%) si Slovacia (37%).

Ponderea detinuta de alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul cheltuielilor se situeaza la 34% in Letonia si Polonia si la 32% in Croatia, Ungaria si Turcia.

La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul consumului se situeaza Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) si (Austria 16%).

Totusi, Romania este surclasata de Slovacia in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor pentru electricitate, gaz, combustibili in total consum si se situeaza aproximativ la acelasi nivel cu Ungaria si Cehia.

"Preturile mai mari la energie si alimente ar putea influenta negativ inclinatia gospodariilor de a cumpara si ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse", potrivit UniCredit.

Pe de alta parte, romanii conduc si topul privind cele mai numeroase locuinte cu probleme, prost iluminate sau fara dotari elementare (toaleta, dus, baie), aproximativ 43% din populatie confruntandu-se cu astfel de situatii.

Ponderea este de aproape trei ori mai mare decat in media din Europa Centrala si de Est si de circa 15 ori peste media din zona euro.

Alte state din Europa Centrala si de Est unde ponderea populatiei care se confrunta cu locuinte cu probleme este de peste 10% sunt Letonia (21%), Bulgaria (20%), Lituania (19%) si Estonia (13%). 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1788 ori