Decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a calcula pretul de referinta al gazelor romanesti in functie de cotatiile de la bursa vieneza arata o lipsa de suveranitate si o totala indiferenta cu privire la modul de functionare a pietei de gaze din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), remis, luni, AGERPRES.
Vineri, ANRM a aprobat ordinul prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti.
"Producatorii romani de gaze naturale au platit pana in prezent redeventa pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de baza pentru orice taxa aplicata veniturilor. Trebuie inteles faptul ca atat de mult discutatul 'pret de referinta' nu reprezinta altceva decat o valoare minima a bazei de calcul pentru redeventa, sub care nu se poate cobori", spun reprezentantii ROPEPCA.
Potrivit acestora, alte institutii publice, cum ar fi ANAF, iau in considerare venitul realizat din vanzarea de gaze pentru calcularea diverselor alte taxe.
"De ce ANRM nu ia in calcul aceeasi baza pentru calcularea redeventei? Propunerea de a raporta redeventa pentru gazele produse in Romania la o cifra virtuala din strainatate, cifra mult mai ridicata decat preturile autohtone, arata lipsa de... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 16:34
Exportul de gaze in Republica Moldova este preconizat sa inceapa in a doua jumatate a lunii august, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
Havrilet a afirmat intr-o conferinta ca exportul va putea fi facut de orice furnizor si a apreciat ca pretul de vanzare va fi cel de pe piata concurentiala din Romania.
Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Lucrarile la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.
Prima etapa a proiectului va fi finalizata pana in 15 august 2014, iar etapa a doua vizeaza prelungirea conductei pana la Chisinau, intr-un interval de doi-trei ani.
In prima etapa, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora.
Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici. mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 14:29
Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh. O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Producatorii de gaze din Romania, obligati sa vanda pe bursa o parte din productie
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:12
Producatorii interni de gaze vor trebui sa vanda pe o piata centralizata cel putin 20% din productia proprie destinata comercializarii in perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie destinata consumului intern.
Acelasi act normativ prevede faptul ca si furnizorii de gaze sunt obligati sa vanda si sa cumpere de pe bursa o parte din gazele comercializate in perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018.
Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala.
"De la aplicabilitatea obligatiei mai sus amintite sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin', precizeaza ANRE.
De... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:10
Producatorii interni de gaze vor fi obligati sa vanda pe piata centralizata o parte din productia lor in perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, publicata in Monitorul Oficial, care modifica Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.
"Incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE - n.r.)", se arata in textul ordonantei.
In Romania, productia interna de gaze este asigurata de doi mari producatori, Romgaz si Petrom, iar o mica parte reprezinta productia companiei Amromco. Totodata, si furnizorii vor fi obligati sa vanda si sa cumpere pe bursa o parte din gazele comercializate.
"Incepand cu data de 1 martie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", potrivit actului normativ.
Cantitatile minime de gaze tranzactionate pe... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 16:35
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.
"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.
In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.
El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.
"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
Romania ar putea deveni exportator net de gaze pana in anul 2020, dupa descoperirile importante din acest an, care ar plasa rezervele romanesti din Marea Neagra la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat seful diviziei romane a Sterling Resources, Marc Beacom.
"Este cel mai atractiv an de pana acum pentru explorare si foraj in sectorul romanesc al Marii Negre. Presupun ca vom vedea descoperiri majore, cu toate sapaturile care vor avea loc in 2013", a declarat Beacom, directorul general al diviziei romanesti a companiei canadiene Sterling Resources, intr-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.
Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investitii de pana la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citeaza un studiu efectuat de compania de consultanta Purvin & Gertz.
Cheltuielile operationale necesare pentru productie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el. Totodata, guvernul roman ar urma sa incaseze 45 miliarde de dolari din taxe si redevente pe parcursul exploatarilor, anticipeaza Beacom.
OMV pune conditii pentru gazul din Marea Neagra
"Este practic o apreciere estimativa, iar pana cand vom incepe sa foram si sa dovedim rezervele nu vom sti despre cat este vorba, suntem intr-o etapa preliminara", a adaugat el.
Cand va incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra?
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:29
Importurile de gaze naturale din luna februarie vor fi mai mari cu 40% fata de cantitatea planificata initial pentru aceasta luna, ca urmare a cresterii cererii de gaze pe fondul temperaturilor scazute, urmand sa importe in plus 27 milioane mc, au anuntat reprezentantii Romgaz.
"Daca la inceputul lunii, Romgaz avea planificata pentru clientii sai livrarea unei cantitati de 71 milioane mc, ca urmare a temperaturilor scazute, s-a procedat la suplimentarea cantitatilor de gaze din import cu circa 40%".
"Astfel, in perioada 10-12 februarie s-a importat cu 5 milioane mc mai mult decat cantitatea programata initial pentru luna februarie. Incepand cu 17 februarie, pana la finele lunii, Romgaz urmeaza sa importe inca 22 milioane mc suplimentar", spun reprezentantii Romgaz.
Fata de programul lunii februarie, pe fondul conditiilor meteorologice si la solicitarea clientilor, Romgaz va importa cu 27 milioane mc mai mult decat programarea initiala.
Achizitia gazelor naturale s-a facut prin selectarea celor mai avantajoase oferte, iar vanzarea s-a facut catre clientii Romgaz care au acceptat conditiile propuse.
Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Compania asigura, alaturi de OMV Petrom, aproximativ doua treimi din productia anuala de gaze naturale a Romaniei.
Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:45