Bank of Cyprus vinde catre Strabag, pentru 95 de milioane euro, expunerea catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care detine Hotelului Marriott, reprezentand 35% din actiunile firmei, o facilitate de credit si un imprumut subordonat, a anuntat, miercuri banca cipriota.
Strabag detine pachetul majoritar de actiuni al Societatii Companiilor Hoteliere Grand, respectiv 64,702% din capital, si are o prezenta semnificativa pe piata constructiilor din Romania. Dupa finalizarea tranzactiei, Strabag va prelua integral compania care detine Hotelul Marriott, potrivit Mediafax
Activele pe care le vinde Bank of Cyprus includ o linie de credit acordata de filiala din Romania a bancii cipriote proprietarului Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, 1,47 milioane de actiuni emise de societate, reprezentand 35,3% din capitalul social, precum si un acord de imprumut subordonat intre un afiliat al bancii si Societatea Companiilor Hoteliere Grand.
Cea mai mare expunere a sucursalei Bank of Cyprus din Romania este un credit de 110 milioane euro acordat Societatii Companiilor Hoteliere Grand, care se pare ca face parte din aceasta tranzactie, desi comunicatul nu precizeaza despre ce imprumuturi este vorba. Desi valoarea ridicata a tranzactiei sugereaza ca include si creditul mentionat, ramane neclara valoarea principalului de rambursat. Creditul a fost prelungit in 2012 pe o perioada de 5 ani.
Hotelul Marriott a fost evaluat in 2006 la 150 de milioane de euro, dar si... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 14:35
Cea mai mare banca din Cipru a vandut in intregime sucursalele din Ucraina si o parte din activele detinute in Romania, din cauza problemelor financiare.
Bank of Cyprus (BoC) a anuntat ca a finalizat vanzarea operatiunilor din Ucraina, care ii aduceau pierderi mari, catre Alfa Group, pentru 202,5 milioane de euro, cu 10% mai putin decat pretul initial.
De asemenea, a vandut si participatia de 10% pe care o detinea la Banca Transilvania din Romania, pentru suma de 82 milioane de euro, scrie Newsday, care citeaza AP.
Directorul executiv al bancii, John Patrick Hourican, a precizat ca ...citeste mai departe despre "Bank of Cyprus a vandut participatia la Banca Transilvania si operatiunile din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 22:09
Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.
Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.
Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta, se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.
Prezentam integral interviul cu directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza:
S-a tot dezbatut cu privire la raporturile dintre BNR si sucursala Bank of Cyprus. In ce masura cazul a reprezentat o problema pentru BNR?
Da. Legal era o problema a autoritatii de supraveghere din Cipru. Nu puteam insa ramane indiferenti fata de cei care aveau credite si depozite la aceasta sucursala. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis in piata, cu riscuri majore de afectare a increderii in banci si a stabilitatii sistemului bancar.
Spuneti, implicit, ca Banca Nationala a Romaniei s-a implicat in modul de solutionare a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:39
Banca Centrala a Ciprului a decis suspendarea pentru inca 24 de ore a activitatii sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, pentru a finaliza transferul depozitelor unitatii sub jurisdictie romaneasca, au declarat, miercuri seara, surse bancare.
"Suspendarea este necesara pentru finalizarea tranzactiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus in Romania, o operatiune complexa ce necesita o analiza mai aprofiundata atat din partea autoritatilor din Cipru, cat si din Romania", au afirmat sursele.
Suspendarea activitatii sucursalei Bank of Cyprus din Romania a fost prelungita marti de Banca Centrala a Ciprului cu inca doua zile, marti si miercuri, dupa trei saptamani in care activitatea a fost intrerupta pentru a gasi o solutie de transfer a depozitelor sub jurisdictie romaneasca.
"Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Nationala a Romaniei a primit o notificare in acest sens", se arata intr-o nota publicata pe pagina de web a bancii.
In cele doua zile mentionate, clientii pot folosi in continuare retelele de bancomate, iar pentru necesitati deposebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei BoC din Romania.
Activitate oprita de o saptamana
Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 08:26
Sucursala Bank of Cyprus din Romania va ramane, cel mai probabil, inchisa si in urmatorele zile, pana la definitivarea unei solutii pentru transferul depozitelor sub jurisdictie romaneasca, au declarat surse bancare.
Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o solutie de vanzare a sucursalei. Banca centrala a Ciprului a decis sa prelungeasca cu doua saptamani perioada de inactivitate, pana pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca banca centrala a Ciprului a respins miercurea trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.
Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.
Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.
Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:15
Banca Transilvania ar putea cumpara Bank of Cyprus Romania, sucursala bancii cipriote care va intra intr-un proces de reorganizare in urma masurilor adoptate de Nicosia.
Zvonurile in privinta interesului manifestat de Banca Transilvania au aparut in presa dupa ce seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca a fost depusa o oferta de cumparare.
"Am fost informati ca exista un cumparator, iar acesta ne-a confirmat depunerea unei oferte neangajante. Noi am luat nota de aceste informatii si, dupa cum bine cunoasteti, banca centrala nu se poate implica in asemenea tranzactii comerciale", a spus Cinteza, in cadrul unui interviu Mediafax.
Dupa depunerea ofertei, urmeaza o perioada in care "o armata de avocati si contabili vor analiza documentele companiei, situatia fiecarui dosar, problemele juridice", potrivit analistului financiar Aurelian Dochia. Verificarile ar putea dura cateva saptamani.
Pasul urmator este depunerea unei oferte angajante, urmata de negocieri pe pret si alte detalii, pentru alte cateva saptamani. Daca se ajunge la un acord, se poate incheia contractul de vanzare-cumparare. Mai raman de obtinut aprobarilor necesare de la BNR si alte institutii, care dureaza cel mult o luna de zile.
"Cred ca in vreo trei luni de zile poate sa fie incheiata tranzactia respectiva, avand in vedere ca toata lumea este destul de grabita", a declarat Dochia, pentru Business24.
Bank of Cyprus ar trebui sa fie un chilipir
In acest moment, Banca... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:40
Cipru va debloca 10% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit locala, unde pierderile in urma restructurarii sectorului bancar sunt estimate la pana la 60% din banii deponentilor.
Decizia a fost luata in acord cu troica creditorilor internationali, au declarat surse din interiorul bancii centrale cipriote pentru Reuters.
De asemenea, plafonul pentru tranzactii financiare derulate fara acordul bancii centrale va fi ridicat de la 5.000 de euro la 25.000 de euro.
Pierderi de pana la 60% la depozitele Bank of Cyprus
Deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite in actiuni la banca, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi mentinuta ca rezerva, urmand sa fie transformata, de asemenea, in actiuni daca devine necesar.
Acordul dintre zona euro si Cipru prevede acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii de masuri de austeritate.
A doua mare banca a tarii, Laiki, va fi inchisa, pierderile fiind estimate la pana la 80% din depozite. Activele solide ale Laiki vor fi transferate la Bank of Cyprus.
Bank of Cyprus a anuntat luni ca suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 17:56
Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, afirma Adrian Vasilescu.
"Masura este luata azi dimineata, dar este o masura negociata, inca de saptamana trecuta. N-am fost luati prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptata de BNR (...) Au intervenit bunele relatii si capacitatea de negociere si s-a ajuns la aceasta decizie de suspendare a activitatii in vederea identificarii unui cumparator, masura care in opinia BNR este o masura de protectie a depunatorilor, in sensul ca banca cumparatoare va prelua si activele si pasivele, si depozitele vor trece sub incidenta legii romanesti", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
El a explicat ca potrivit reglementarilor in vigoare, Bank of Cyprus, fiind infiintata in Cipru, autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, se supune oricarei reglementari decise de institutia din acea tara, transmite Mediafax.
"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a continuat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.
"Eu cred ca se va rezolva in aceasta saptamana", a... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:42
Marii deponenti la principala banca din Cipru ar putea fi obligati sa accepte pierderi de pana la 60%, mult mai mult decat s-a estimat initial in cadrul pachetului de salvare european pentru a salva tara de la faliment, au declarat oficiali, citati de Associated Press si agentia CNA.
Nici viitorul sucursalelor nu arata foarte bine, ministrul de finante cipriot anuntand ca sucursalele straine, precum cea din Romania, vor fi in cele din urma vandute.
Depozitele de peste 100.000 de euro /128.000 dolari/ la Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Intr-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii determina ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile.
Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrala.
Economiile convertite in actiuni bancare ar permite, teoretic, deponentilor sa-si recupereze in cele din urma pierderile. Dar actiunile detin in prezent o valoare mica si este incert cand anume actiunile vor recastiga o valoare egala cu pierderile deponentilor, noteaza AP.
Legile de urgenta adoptate saptamana trecuta permit autoritatilor cipriote sa ia... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 12:20