UPDATE Depozitele mari de la Bank of Cyprus Romania ar putea fi salvate

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:42
2535 citiri
UPDATE Depozitele mari de la Bank of Cyprus Romania ar putea fi salvate

Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, afirma Adrian Vasilescu.

"Masura este luata azi dimineata, dar este o masura negociata, inca de saptamana trecuta. N-am fost luati prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptata de BNR (...) Au intervenit bunele relatii si capacitatea de negociere si s-a ajuns la aceasta decizie de suspendare a activitatii in vederea identificarii unui cumparator, masura care in opinia BNR este o masura de protectie a depunatorilor, in sensul ca banca cumparatoare va prelua si activele si pasivele, si depozitele vor trece sub incidenta legii romanesti", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a explicat ca potrivit reglementarilor in vigoare, Bank of Cyprus, fiind infiintata in Cipru, autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, se supune oricarei reglementari decise de institutia din acea tara, transmite Mediafax.

"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a continuat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.

"Eu cred ca se va rezolva in aceasta saptamana", a conchis Vasilescu.

Bank of Cyprus isi suspenda activitatea

Sucursalele Bank of Cyprus se inchid in Romania, timp de o saptamana, dar bancomatele vor fi functionale.

Bank of Cyprus suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, au precizat reprezentantii bancii, pentru Business24.

"Activitatea sucursalelor din Romania este inchisa timp de o saptamana, incepand de luni, 1 aprilie, pana pe 8 aprilie, in conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru, pentru identificarea unei solutii de vanzare a acesteia. Sucursalele sunt inchise pentru public, dar noi lucram", a spus Liana Voinescu, Marketing and PR Coordinator, in cadrul Bank of Cyprus Romania.

Aceasta a mentionat ca nu s-a modificat limita pentru retragerile de numerar de la bancomate si ca aceasta a ramas la 4.000 de lei pe zi.

Ghetea: Bank of Cyprus e un caz izolat

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, spune ca este un caz izolat. "In Romania sistemul bancar este altceva decat Bank of Cyprus. Intotdeauna, in ultima perioada, si BNR si cei din piata au spus ca sistemul bancar romanesc este unul solid, care poate face fata atacurilor", a spus Ghetea, la Realitatea TV.

Ghetea: Romanii cu economii nu trebuie sa isi faca probleme

Presedintele ARB sustine ca economiile romaniilor la aceasta banca nu vor fi afectate si ca "deponentii in sistemul bancar romanesc si aici ma refer la toate bancile din Romania, si in special la cele care sunt la Fondul de Garantare, nu trebuie sa isi faca probleme".

Intrebat ce se intampla cu bancomatele, daca nu vor mai fi alimentate din sucursala si ce ii sfatuieste pe romanii care intalnesc aceasta situatie, Ghetea a spus: "in conditiile in care nu stiu exact termenii nu ma pot hazarda sa dau sfaturi".

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor, fiind o sucursala straina, nereglementata de BNR, cu depozite garantate de fondul de garantare din Cipru.

Bank of Cyprus din Romania va fi vanduta

Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, a mai anuntat ca sucursalele din strainatate ale Bank of Cyprus si Laiki Bank, ca cele din Marea Britanie, Rusia, Ucraina si Romania, vor fi in cele din urma vandute.

De asemenea, el a mai spus ca cipriotii vor cauta noi piete, cum ar fi China si tarile arabe, mentinand in acelasi timp relatii de afaceri bune cu rusii, "in ciuda amaraciunii lor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bank of Cyprus Romania, #Bank of Cyprus bancomat, #sucursale bank of Cyprus Romania , #Banci Romania