Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 3,54 de lei (1,78%), pana la valoarea de 202,1739 lei, de la 198,6284 lei, cat anuntase marti Banca Nationala a Romaniei (BNR), aceasta fiind o valoare record.
Metalul pretios a mai trecut pragul de 202 de lei in data de 5 octombrie 2012, cand a fost cotat la 202,0812 lei.
Leul s-a apreciat usor fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand miercuri un curs de 4,7309 lei/euro, cu 0,02 bani mai putin fata de cotatia anterioara, cand moneda unica europeana valora 4,7311 lei.
Moneda nationala s-a depreciat insa fata de dolarul american, pana la o cotatie de 4,2308 lei, mai mare cu 0,58 bani (+0,14%) comparativ cu valoarea din ziua precedenta, respectiv 4,2250 lei pentru un dolar.
Leul s-a apreciat miercuri fata de francul elvetian, care a fost cotat la valoarea de 4,3214 lei, cu 1,41 bani (-0,32%) mai putin decat valoarea de 4,3355 lei stabilita in sedinta precedenta. mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 14:45
Publicitatea negativa generata de imobilizarea la sol a avioanelor Boeing 737 MAX in intreaga lume dupa doua catastrofe aeriene ar urma sa conduca la deprecierea cu 12 miliarde dolari a valorii marcii constructorului american de avioane, a estimat luni firma britanica de consultanta Brand Finance.
Brand Finance a precizat ca si-a revizuit o prima estimare a valorii brandului Boeing, dupa un mesaj publicat pe Twitter de presedintele SUA, Donald Trump in care acesta a invitat grupul Boeing sa remedieze deficientele modelului 737 MAX si sa-i faca un "rebranding".
Anterior, Brand Finance a estimat la 7,5 miliarde dolari pagubele provocate reputatiei Boeing, imediat dupa ce catastrofa avionului Boeing 737 MAX apartinand companiei Ethiopian Airlines a provocat 157 de victime in data de 10 martie, la cinci luni dupa ce un accident al unui avion similar apartinand companiei Lion Air a provocat 189 de victime.
Potrivit Brand Finance, Boeing are cea mai valoroasa marca din sectorul aerospatial, aceasta crescand cu 61% in 2018 pana la 32 de miliarde dolari.
Avionul Boeing 737 MAX, dat in exploatare in mai 2017, a cunoscut in mai putin de sase luni doua accidente mortale. Desi investigatiile sunt inca in desfasurare, este suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).
Vezi si:
Un avion cu 157 de oameni la bord s-a prabusit... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 21:00
O propunere legislativa privind majorarea valorii nominale maxime a tichetului de masa de la 15 la 20 de lei a fost depusa la Parlament de mai multi deputati PSD.
Proiectul modifica Legea nr.165/2018, in sensul actualizarii valorii nominale a tichetului de masa la 20 de lei.
"Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei la data aplicarii prevederilor acestei legi. Prevederile legii intra in vigoare in data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial", prevede textul initiativei legislative semnate de deputatii PSD Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Radus si Ioan Terea.
Conform initiatorilor, "valoarea actuala nominala a unui tichet de masa este de 15,18 lei (inainte de impozitare) si nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 lei".
"Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese.
Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masa este printre cele mai mici din Europa. Daca in Romania valoarea este aproximativ 3,21 euro, in Spania este 11 euro, in Belgia este 8 euro, in Franta este 11,04 euro, in Grecia... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 14:21
Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China, iar analistii economici se asteapta ca tonul Uniunii sa fie mai categoric, dupa ce Italia si-a anuntat saptamana trecuta intrarea in megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Matasii).
Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei presedintelui XI Jinping, 29 de contracte sau memorandumuri de intelegere, dintre care 10 se refera la proiecte economice cu o valoare de 2,5 miliarde de euro si un potential de inca 20 de miliarde de euro.
Suma in chestiunea italiana nu este impresionanta, dar semnalul si contextul au deranjat nu numai SUA, ci si Bruxelles-ul.
Italia devine prima tara G7 care participa la proiectul BRI, iar asta se intampla exact cand Europa incearca sa instituie un mecanism de verificare a investitiilor straine (tinta principala fiind China) si sa ajunga la o pozitie comuna fata de expansiunea coordonata de Beijing.
"Nu este o metoda buna sa discutam acorduri bilaterale privind noul Drum al Matasii", a spus presedintele Emmanuel Macron dupa reuniunea Consiliului European, care a avut loc tot la sfarsitul saptamanii trecute, iar Mark Rutte, premierul olandez, a fost chiar mai transant: "Sa nu fim naivi! Trebuie sa tineti cont de posibilitatea ca China, prin aceste politici, sa-si urmeze unele interese nationale. Asta poate fi o problema, dat fiind continutul acestor acorduri".
Temerea liderilor europeni este ca achizitiile chineze din UE nu sunt o simpla chestiune ce tine de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:45
Romania se situeaza pe locul 45 intr-un clasament al primelor 100 de tari ca valoare a brandului de tara, in crestere fata de locul 49 pe care se situa in 2017, in conditiile in care valoarea brandului de tara al Romaniei a crescut cu 27%, pana la 222 de miliarde de dolari, arata un studiu publicat luni de compania americana de consultanta Brand Finance.
Romania este devansata in acest clasament de tari precum Iran, Columbia, Vietnam sau Bangladesh, dar se situeaza in fata unor tari precum Ungaria - locul 54, Slovacia - locul 55, Grecia - locul 59, sau Bulgaria - locul 70.
La nivel global, Brand Finance sustine ca SUA beneficiaza de cel mai valoros brand de tara, 25.900 miliarde de dolari, in crestere cu 23% in ritm anual, urmat de brandul de tara al Chinei (12.800 miliarde de dolari) si cel al Germaniei (5.100 miliarde de dolari) . Pe ultimele locuri se situeaza Libia, Honduras si Insula Mauritius.
Studiul Brand Finance Nation Brands se bazeaza pe datele colectate de la Fondul Monetar International, Forumul Economic Mondial si fDI Intelligence. Studiul calculeaza valoarea brandului unei tari pe baza mai multor criterii grupate sub trei piloni: bunuri si servicii, turism, investitii si societate, acestea fiind apoi corelate cu produsul intern brut al tarii respective. mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:30
Publicatia germana Auto Bild a publicat rezultatele unei anchete cu privire la masinile din diverse clase care isi pastreaza cel mai bine valoarea la revanzare.
Potrivit jurnalistilor nemti, Dacia Sandero este masina cu care veti pierde suma cea mai mica in cazul in care veti decide sa o vindeti dupa patru ani de la achizitie.
Conform calculelor facute de Auto Bild, Dacia Sandero pierde dupa patru ani in jur de 2.390 de euro din valoarea initiala, de noua.
Nemtii au publicat apoi lista masinilor care isi pastreaza cel mai bine valoarea dupa patru ani, la revanzare, in functie de clasa:
Masini electrice: Hyundai Ioniq Electric - 58,61% din valoarea initiala
Clasa mini: Kia Picanto 1.2 ISG - 58,05%
Clasa mica: Mini One - 62,83% din valoarea initiala
Clasa compacta: Mercedes A-Class A250 7G-DCT - 59,71% din valoarea initiala
Clasa medie: Skoda Octavia Combi 1.8 TSI DSG - 53,50% din valoarea initiala
Clasa mare: BMW 540i xDrive automatic - 52,15% din valoarea initiala
Clasa de lux: Porsche Panamera 4 - 51,64% din valoarea initiala
Masini sport: Porsche 911 GT3 - 66,52% din valoarea initiala
Clasa monovolumelor compacte: Opel Zafira 1.6 DIT Start/Stop - 53,61% din valoarea initiala
Clasa monovolumelor: Mercedes V-Class 220 d compact 7G-Tronic - 52,81% din valoarea initiala
Clasa SUV-urilor mici: BMW X1 sDrive 18i - 59,29% din valoarea initiala
Clasa SUV-urilor compacte: Porsche Macan Turbo PDK - 65% din valoarea initiala
Clasa SUV-urilor: Volkswagen... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 08:40
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,22%, de la 2,13% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 5 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,49%, de la nivelul de 2,46% inregistrat vineri.
De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,53% la 2,56%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,60%, de la 2,59%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustinea intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finantare si, prin urmare, un risc in crestere de intrare in insolventa pentru unele firme. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 11:46
In general, investitiile sunt realizate pentru unul dintre urmatoarele scopuri: cresterea veniturilor obtinute (prin extinderea capacitatii de productie, diversificarea produselor, achizitia unor companii noi) sau cresterea profiturilor (prin retehnologizare, eficientizarea proceselor).
O combinatie perfecta consta in cresterea veniturilor insotita si de o imbunatatire a marjei de profitabilitate. Ciclul se inchide atunci profitul respectiv se incaseaza (dar, despre aceasta, voi discuta intr-un articol viitor).
Pana aici, totul este simplu si logic: trebuie sa crestem profitabil, nu? Totusi, o intrebare la care multi antreprenori nu stiu sa raspunda este: care este profitul suplimentar minim necesar (efectul) pentru a acoperi costul de finantare al investitiei (efortul)?
In prezentul articol ofer un raspuns la aceasta intrebare, si demonstrez ca mediul de afaceri local a esuat, in medie, sa genereze investitii eficiente in ultimii zece ani!
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, orice antreprenor trebuie sa fie constient de urmatoarele trei aspecte importante pentru orice investitie:
Valoarea investitiei initiale (eng. NINV - Net Initial Investment) - atentie: aceasta nu reprezinta doar pretul de achizitie al echipamentului nou. Suplimentar, mai trebuie considerat surplusul de stocuri si creante comerciale care depaseste soldul furnizorilor.
Am intalnit antreprenori care erau siguri ca furnizorii vor majora limita de credit suficient pentru a... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:47
Majoritatea proprietarilor de afaceri apeleaza la o evaluare a companiei doar pentru a acoperi o necesitate imediata - atunci cand vor sa vanda sau cand unul dintre actionari doreste sa iasa din firma.
Dar o evaluare a afacerii poate fi codul de siguranta, inclusiv pentru prevenirea unor situatii limita cu care se confrunta multe firme romanesti care nu cunosc valoarea reala a afacerii pe care o detin, peste 100.000 dintre ele intrand in insolventa in ultimii cinci ani si doar 3% reusind sa se reorganizeze cu succes, conform statisticilor.
Anuta Stan, evaluator autorizat cu experienta de peste 24 de ani, vine cu cateva sfaturi esentiale pentru companiile care au in vedere intotdeauna politicile de preventie pentru mentinerea unui climat profesional sanatos pe termen indelungat.
Reevaluarea activelor si datoriilor o data la trei ani
Valoarea actualizata a activelor este un indiciu important pentru o eventuala decizie a proprietarilor de a reinvesti o parte din profit pentru achizitia de noi active sau pentru reconditionarea acestora, iar valoarea de piata a datoriilor poate influenta decizia de refinantare sau rescadentare a acestora.
In situatiile financiare anuale sau semestriale, valoarea contabila a activelor si a datoriilor poate fi diferita de valoarea lor de piata.
Ca urmare, valoarea de piata a capitalurilor proprii ale societatii poate fi diferita de cea specificata in bilantul contabil.
Astfel, actionarii sau asociatii nu au o imagine clara si... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:13