Presedintele rus Vladimir Putin a declarat duminica ca nu vede nimic ilegal in legaturile de afaceri trecute ale lui Hunter Biden cu Ucraina sau Rusia, exprimandu-si dezacordul fata de una dintre liniile de atac ale presedintelui american Donald Trump in alegerile prezindentiale din Statele Unite, transmite Reuters.
Putin a raspuns comentariilor facute de Trump in timpul dezbaterilor televizate cu democratul Joe Biden, inaintea alegerilor din 3 noiembrie.
Trump, care se afla in urma lui Biden in sondajele de opinie, s-a folosit de dezbateri pentru a acuza ca Biden si fiul sau Hunter s-au angajat in practici lipsite de etica in Ucraina. Nu exista nicio dovada oficiala care sa sustina aceste acuzatii, iar Joe Biden a spus ca sunt false si o discreditare.
Putin, care l-a apreciat pe Trump in trecut pentru ca a afirmat ca doreste legaturi mai bune cu Moscova, a spus ca Rusia va colabora cu orice lider american, dar a facut referire la "retorica anti-rusa puternica" a lui Joe Biden.
Presedintele rus a parut insa mai putin prietenos fata de Trump, in remarci transmise duminica de televiziunea de stat din Rusia. Intr-o incercare care ar putra fi vazuta de unii analisti drept o incercare de a atrage simpatia taberei Biden, Putin a criticat acuzatiile lui Trump fata de Biden, pe care a subliniat ca le considera false.
"Da, in Ucraina el (Hunter Biden) a avut sau poate inca are o afacere, nu stiu. Nu ne preocupa. Ii priveste pe americani si ucraineni ", a spus Putin.... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 08:04
Politica SUA-Rusia se afla acum in mana Congresului american. Moscova si-a pierdut capacitatea de a intimida Vestul, fiindca sanctiunile si izolarea internationala isi au pretul lor.
Inasprirea sanctiunilor a devenit aproape o rutina pentru conducerea Rusiei. Se asteapta ca SUA sa impuna un nou set de restrictii Rusiei la sfarsitul acestei luni. De aceasta data, masura nu va fi adoptata din cauza actiunilor Moscovei in Ucraina sau a presupusei imixtiuni electorale in America.
Putin, alaturi de Assad si Kim
Puterea de la Washington se foloseste de legea din 1991 privind interzicerea armelor chimice si biologice (Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act) pentru a sanctiona Kremlinul din cauza otravirii fostului ofiter GRU, devenit agent MI6, Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, incident ce a avut loc in martie in orasul Salisbury din Anglia.
Aceasta lege a mai fost anterior invocata doar de doua ori - impotriva Siriei si a Coreei de Nord.
Incepand de vineri, SUA vor interzice probabil, printre altele, vanzarea catre Rusia a oricaror "tehnologii duale", care pot fi folosite atat in scop civil, cat si militar.
Daca Moscova nu va indeplini cerintele legii, promitand ca nu se va implica in atacuri chimice si permitand accesul inspectorilor ONU in facilitati in care pot fi produsi agenti chimici sau biologici, o noua runda de sanctiuni va urma in termen de 90 de zile.
Acestea ar putea cuprinde noi restrictii comerciale,... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 16:14
Guvernul Angela Merkel l-a avertizat, duminica, pe presedintele Statelor Unite, Donald Trump, sa nu negocieze in mod unilateral cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, intrucat risca pierderea aliatilor din Europa, exprimand speranta ca liderul american va aborda tema neproliferarii nucleare.
Donald Trump este criticat frecvent pentru relatia buna cu Vladimir Putin, mai ales in contextul acuzatiilor privind influenta pe care Rusia a avut-o asupra rezultatului scrutinului prezidential din Statele Unite. Cei doi urmeaza sa aiba luni o noua intrevedere, in Helsinki.
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir PutinTrump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni prieten
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, i-a atras atentia lui Donald Trump inaintea intrevederii cu liderul de la Kremlin. "Dialogul aduce claritate. Dar din sistemul de coordonare cu presedintele Trump lipseste claritatea. Atunci cand iti ofensezi partenerii, in final riscul este sa pierzi. Acordurile unilaterale adoptate in detrimentul partenerilor vor avea efectul ca Statele Unite vor avea de pierdut", a afirmat Heiko Maas, citat de publicatiile germane Bild am Sonntag si Die Zeit.
Heiko Maas a exprimat speranta ca Donald Trump va aborda macar tema reducerii proliferarii nucleare cu Vladimir... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 15:01
Donald Trump, presedintele Statelor Unite, considera ca relatia cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, este "cea mai facila", desi nu poate spune daca liderul de la Kremlin este prieten ori inamic.
Intr-o declaratie facuta de la Casa Alba inaintea turneului in Europa care include prezenta la summitul NATO, o vizita in Marea Britanie si o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Donald Trump a criticat din nou tarile Aliantei Nord-Atlantice pentru bugetele insuficiente alocate apararii.
"Prin urmare, am NATO, am Marea Britanie, care trece printr-o anumita criza, si il am pe Putin. Sincer, cea cu Putin poate este cea mai facila intrevedere".
"Cine ar crede?", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul agentiei Reuters.
"Vom vedea cum se va derula intalnirea", a spus Donald Trump. Intrevederea este programata luni, la Helsinki.
Citeste si Finlanda vrea sa reia controalele de la granita pentru intalnirea Trump-Putin
Intrebat de un jurnalist daca Vladimir Putin ii este prieten ori inamic, Trump a spus: "Chiar nu pot spune acum. In ceea ce ma priveste, un concurent".
Pe fondul acuzatiilor privind ingerintele Rusiei sau chiar contacte intre echipa sa de campanie electorala si Moscova, Donald Trump a afirmat repetat ca vrea o relatie buna cu Vladimir Putin, in pofida tensiunilor bilaterale din cauza conflictelor din Ucraina si Siria. Presedintele SUA a respins acuzatiile privind contacte cu Rusia in campania electorala prezidentiala din 2016.... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 17:03
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin au ajuns, vineri, in Vietnam, urmand a participa la summitul Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC) din orasul Da Nang, dar nu vor avea o intrevedere formala.
Casa Alba a anuntat ca Donald Trump va prezenta o viziune americana privind o "regiune Indo-Pacifica libera si deschisa", in cadrul unui discurs sustinut la Da Nang. Pe langa obiectivele comerciale, liderul SUA va vorbi si despre amenintarile reprezentate de dezvoltarea armelor nucleare de catre Coreea de Nord.
Trump a ajuns in Vietnam din China, unde a laudat Beijingul cu privire la comert si la abordarea sa fata de Coreea de Nord.
Presedintele rus Vladimir Putin este asteptat sa participe la o serie de intalniri bilaterale pe marginea summitului APEC, inclusiv cu presedintele chinez Ji Xinping si cu directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.
Putin va discuta despre situatia din Peninsula Coreeana cu premierul japonez Shinzo Abe si va aborda dezvoltarea cooperarii economice in cadrul unei intrevederi cu presedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Consilierul prezidential Iuri Usakov a precizat ca Vladimir Putin se va intalni cu omologul sau american Donald Trump, iar pe agenda discutiilor se vor afla situatiile din Siria si Peninsula Coreeana, precum si relatiile bilaterale care au atins un punct de minim.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a spus ca Trump si Putin... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 08:42
Dimineata zilei de marti nu a fost una prea fericita pentru Vladimir Putin. Planul sau secret nu si-a atins scopul. A fost blocat cu putin timp inainte de a fi pus in aplicare.
Vestea ca Michael Flynn, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Trump, si-a dat demisia inseamna o schimbare radicala a ceea ce ar fi trebuit sa fie relatia privilegiata dintre SUA si Rusia.
Michael Flynn, in mod oficial, a plecat pentru ca i-a ascuns vicepresedintelui Mike Pence o parte a convorbirii pe care primul a avut-o cu ambasadorul rus la Washington, mai exact partea cu prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei.
Conversatia dintre Flynn si ambasadorul Moscovei nu a fost facuta publica, insa cel mai important consilier al lui Donald Trump a mintit prin omisiune, acest fapt fiind confirmat oficial de Casa Alba.
In acest moment toata strategia construita de Vladimir Putin pentru crearea unei relatii privilegiate cu Donald Trump s-a dus pe apa sambetei.
Putin, cel mai bun prieten al lui Trump
Pe tot parcursul anului 2016, candidatul republican a facut declaratii pro Putin. A fost singurul lider politic care nu a fost criticat de Trump, conform unui editorial publicat de New York Times.
Fara a intra in detalii, miliardarul american a lasat sa se inteleaga ca liderul de la Kremlin va deveni un aliat al SUA si nu un "inamic" cum era pana atunci, mai ales dupa invadarea peninsulei Crimeea si declansarea unor confruntari armate la granita cu Ucraina.... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 18:00
Presdintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a spus ca isi va incepe mandatul, vineri, avand incredere atat in presedintele rus Vladimir Putin, cat si in cancelarul german Angela Merkel.
Astfel, intr-un interviu acordat pentru The Times si citat de Politico, Trump a spus ca, desi actiunile Rusiei in Siria sunt "un lucru foarte rau" si au dus la o "situatie umanitara teribila", intentioneaza sa aiba incredere in liderul de la Kremlin, cel putin la inceputul mandatului sau.
De altfel, este de notorietate sustinerea reciproca pe care cei doi - Trump si Putin - au exprimat-o in ultimele luni.
"Ei bine, voi incepe prin a avea incredere in amandoi - insa vom vedea cat va dura. S-ar putea sa nu dureze deloc mult", a subliniat republicanul, facand referire la ceilalti doi cei mai puternici oameni ai lumii.
Citeste mai departe despre "Trump are o oferta pentru Putin: Ce va cere in schimbul ridicarii sanctiunilor impotriva Rusiei" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 18:44
Senatorul american John McCain a vorbit despre prima conferinta de presa a presedintelui american ales, Donald Trump.
Intr-un interviu acordat Janei Nemtova de la redactia rusa a DW si transmis in cadrul emisiunii acesteia, "Nemtsova. Interview", McCain spune ca este nevoie de mai multa fermitate in relatia cu Rusia.
DW: Presedintele-ales al SUA a tinut prima sa conferinta de presa dupa castigare alegerilor si, in premiera, a admis ca rusii s-au aflat in spatele recentelor actiuni de hacking din timpul campaniei electorale. Cum credeti ca va proceda in acest context?
John McCain: Am fost foarte incantat sa-l aud ca recunoaste implicarea substantiala a rusilor in aceste atacuri serioase impotriva alegerilor din America. In mod just, presedintele ales a precizat ca si alte tari au fost implicate in activitati similare, dar eu ma bucur ca ii considera responsabili pe rusi de atacurile din timpul campaniei. Nu exista niciun dubiu ca asa a fost.
DW: Pe de alta parte, Donald ...citeste mai departe despre "John McCain: Putin este un asasin care va profita de orice avantaj" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 21:50