Fara o intalnire oficiala in Vietnam, Putin si Trump au discutat din mers si au emis o declaratie comuna

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 10:16
1160 citiri
Fara o intalnire oficiala in Vietnam, Putin si Trump au discutat din mers si au emis o declaratie comuna
Foto: Arhiva (Kremlin)

Liderul rus, Vladimir Putin, si presedintele SUA, Donald Trump, au discutat, sambata, in timp ce se indreptau catre locul in care urma sa fie facuta fotografia de familie la summit-ul de Cooperare Economica Asia - Pacific, din Vietnam.

O strangere de mana, cateva cuvinte schimbate din mers: Donald Trump si Vladimir Putin si-au intersectat pasii fara ca totusi sa-si faca timp pentru o adevarata intalnire intre patru ochi, relateaza AFP.

Interactiunile intre presedintele american si omologul sau rus fac obiectul unor intense speculatii de doua zile in orasul de coasta Da Nang, unde ei participa la Forumul APEC.

Moscova anuntase, joi, o intalnire intre cei doi lideri, Donald Trump insusi afirmase ca se va intalni cu liderul rus pentru a discuta despre Coreea de Nord. Dar vineri, Casa Alba a declarat, intr-o oarecare confuzie, ca nicio intalnire oficiala bilaterala Trump-Putin nu figura pe ordinea de zi.

In consecinta, un dans diplomatic straniu, noteaza AFP. Dupa o scurta strangere de mana vineri seara si o alta sambata dimineata, cei doi lideri au schimbat cateva vorbe, pret de cateva secunde, in prezenta camerelor de filmat.

In timpul campaniei, Donald Trump l-a acoperit cu elogii pe presedintele rus. "Vom avea o relatie formidabila cu (Vladimir) Putin si cu Rusia", spunea el.

Dar suspiciunile de complicitate intre anturajul sau si Kremlin si o serie de divergente intre cele doua tari au intunecat considerabil imaginea.

In cele din urma, fostul om de afaceri din New York si ex-seful FSB (ex-KGB) au avut pana acum o singura intalnire reala: in Germania, in iulie, in cadrul G20.

Insa seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si secretarul de Stat american, Rex Tillerson, au avut sambata o intalnire mai oficiala - insa doar pentru cateva minte - in cadrul summit-ului APEC.

Trump urmeaza sa paraseasca Da Nang sambata dupa-amiaza, pentru a se deplasa la Hanoi, inainte de a se duce in Filipine, ultima etapa a turneului sau asiatic.

Declaratia comuna

Kremlinul a difuzat, sambata dimineata, un comunicat in care informeaza ca presedintii Rusiei si SUA au aprobat dupa scurta lor discutie o declaratie comuna, pregatita dinainte de experti, in care se pronunta pentru continuarea eforturilor lor in lupta impotriva Statului Islamic in Siria pana la infrangerea acestuia, relateaza Reuters si TASS.

Cei doi lideri si-au confirmat angajamentul fata suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Siriei si au chemat toate partile im ...citeste mai departe despre "Fara o intalnire oficiala in Vietnam, Putin si Trump au discutat din mers si au emis o declaratie comuna" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump Putin intalnire Vietnam , #Stiri International