Premierul japonez Shinzo Abe si presedintele SUA, Donald Trump s-au intalnit duminica la summitul G7 de la Biarritz (sud-vestul Frantei), pentru a discuta un acord comercial, transmite AFP.
Donald Trump a afirmat ca SUA sunt "foarte aproape" sa incheie un acord comercial "important" cu SUA, adaugand ca autoritatile de la Washington si Tokyo lucreaza la acest acord de cinci luni.
Potrivit presei japoneze, principalii negociatori ai celor doua parti au cazut vineri de acord la Washington asupra liniilor principale ale unui acord care sa fie benefic pentru ambele economii si sa satisfaca dezechilibrul comercial inregistrat de SUA in relatia cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump.
"Am facut progrese importante" a declarat sambata negociatorul japonez pentru Comert, Toshimitsu Motegi, dupa trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer. "Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7", care se deruleaza in prezent la Biarritz, a adaugat Toshimitsu Motegi.
Potrivit postului public de televiziune NHK si mai multor cotidiene japoneze, Toshimitsu Motegi si Robert Lighthizer au cazut de acord in special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vita si de porc din SUA. La randul sau, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, insa nu si cele care vizeaza automobilele japoneze, tarife care vor fi mentinute pentru moment si vor... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 09:44
Presedintele american Donald Trump a lansat duminica un avertisment la adresa Chinei, asigurand ca o reprimare a manifestantilor din Hong Kong, similara zdrobirii revoltei din Piata Tiananmen, ar dauna discutiilor privind incheierea unui acord comercial sino-american.
"Ma gandesc ca ar fi foarte dificil de incheiat un acord daca vor recurge la violenta (...) daca va fi un alt Tiananmen", a declarat Trump ziaristilor in New Jersey, in contextul in care sute de mii de manifestanti pro-democratie au protestat duminica din nou, pasnic, pe strazile din Hong Kong.
"Cred ca ar fi foarte dificil de realizat daca va fi violenta", a adaugat Trump, informeaza AFP.
In Hong Kong au loc proteste de mai bine de doua luni, iar in ultimele zile tonul autoritatilor de la Beijing s-a inasprit, ceea ce a starnit temeri ca acestea ar putea recurge la o represiune asemanatoare celei din 1989, cand tancurile au patruns peste protestatarii din Piata Tiananmen, facand sute de morti si punand astfel capat revoltei incepute de studenti.
Duminica dimineata, principalul consilier economic al presedintelui american, Larry Kudlow, a dat asigurari ca SUA si China incearca in mod activ sa reporneasca negocierile pentru a pune astfel capat razboiului comercial care afecteaza pietele financiare.
Citeste mai departe despre "Trump avertizeaza China ca un ''alt Tiananmen'' in Hong Kong ar dauna unui acord comercial cu SUA" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 08:14
Spre deosebire alte milioane de fermieri americani, cultivatorii de usturoi profita de pe urma razboiului comercial cu China si au salutat ultimele masuri decise de presedintele Donald Trump in aceasta disputa comerciala, transmite Reuters.
Vanzarile de usturoi cultivat in California sunt in crestere acum dupa mai multe decenii in care au pierdut teren in fata importurilor chineze mai ieftine.
Vanzarile ar urma sa creasca si mai mult avand in vedere ca usturoiul din China va fi vizat de tarife vamale si mai mari, iar un sfarsit al razboiului comercial dintre SUA si China nu se intrevede.
"Intr-o lume perfecta am dori ca aceste tarife sa devina permanente", declara Ken Christopher, vicepresedintele firmei de familie Christopher Ranch, cel mai mare dintre cei trei producatori de usturoi care au mai ramas pe piata din SUA.
In timp ce multi alti fermieri sufera de pe urma razboiului comercial pentru ca se bazeaza foarte mult pe exporturile spre China, cultivatorii americani de usturoi profita de aceasta disputa pentru ca se bazeaza in mare parte pe vanzarile de pe piata interna.
Tarifele vamale aplicate usturoiului din China au crescut de la 10 pana la 25% incepand cu data de 9 mai 2019, atunci cand autoritatile de la Washington au majorat tarifele pentru produse chineze in valoare de 200 miliarde dolari si au spulberat sperantele privind o solutionare rapida a disputelor comerciale cu Beijingul.
In timp ce cultivatorii de soia boabe din zona Midwest a SUA... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:37
Presedintele american Donald Trump a laudat luni acordul de liber schimb cu Canada si Mexic incheiat "in extremis" in cursul noptii trecute, numindu-l "cel mai important" din istoria Statelor Unite.
"Sunt bucuros sa impartasesc poporului american aceasta veste istorica pentru natiunea noastra si, totodata, pentru lume", a declarat luni Trump, vizibil satisfacut, din Gradina Trandafirilor de la Casa Alba, transmite AFP.
Noul tratat - Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA) - urmeaza sa inlocuiasca Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), semnat in urma cu aproape 25 de ani. Pentru a intra in vigoare, USMCA trebuie sa fie aprobat de legislativele celor trei tari.
Donald Trump vrea sa semneze textul la sfarsitul lunii noiembrie cu presedintele mexican, Enrique Pena Nieto, al carui mandat se incheie la 1 decembrie, si cu premierul canadian Justin Trudeau.
De altfel, despre acesta din urma a afirmat ca este 'un om rezonabil', dupa ce relatiile intre cei doi lideri se degradasera considerabil in ultimele saptamani.
'Au existat vii tensiuni intre el si mine', a recunoscut Trump. 'Dar totul s-a rezolvat spre miezul noptii in noaptea trecuta', cand s-a ajuns la un consens cu privire la USMCA, a adaugat el.
'Singura problema cu Justin este ca isi iubeste poporul. Lupta dur pentru poporul sau. Noi am avut intotdeauna o relatie foarte buna. Ea s-a inveninat putin in ultimele doua luni, dar totul a fost depasit prin acest acord', a sustinut el.... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 11:19
Economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an cea mai solida crestere de dupa 2011, gratie relansarii comertului si investitiilor, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avertizat insa ca un razboi comercial ar putea anula progresele inregistrate in ultimii ani.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate marti, economistii OCDE mizeaza pe o accelerare a ritmului de crestere a economiei mondiale pana la 3,9% in acest an si anul viitor, fata de 3,7% respectiv 3,6% cat estimau in noiembrie. Imbunatatirea estimarilor a fost motivata de scaderea impozitelor in SUA si perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste in Germania, transmite Reuters.
"Credem ca economia va ramane la un nivel solid in urmatorii doi ani. Revenim la circumstante mai normale decat cele pe care le-am vazut in ultimii 10 ani", a declarat economistul sef al OCDE, Alvaro Pereira.
Potrivit OCDE, relansarea investitiilor companiilor ar urma sa alimenteze o revenire a comertului international, care va inregistra o crestere de peste 5% in acest an. Insa Organizatia avertizeaza ca economia mondiala ramane vulnerabila la o izbucnire a tensiunilor comerciale, dupa decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel.
"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem ca acesta reprezinta un risc semnificativ si speram ca acesta nu se va materializa pentru ca ar putea produce... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:53
Statele Unite, Canada si Mexicul au anuntat deschiderea discutiilor pentru renegocierea termenilor tratatului NAFTA, dar efectele risca sa se simta in alte colturi ale lumii.
Conform analistilor consultati de CNBC, natiunile din Asia unt direct interesate de modul in care administratia Trunp va reusi sa treaca peste acest obstacol in intretinerea relatiilor comerciale cu vecinii, implicatiile fiind mult mai mari decat s-ar putea crede la prima vedere.
Renegocierea NAFTA dupa principiile politici protectioniste anuntata de administratia Trump lasa sa se intrevada si cum vor decurge discutiile pe tema acordului comercial dintre SUA si Coreea de Sud, alt act pe care Donald Trump vrea sa il supuna revizuirii, dar poate da si semnalul unei colaborari mai stranse intre Canada si alte tari.
"Toata lumea care doreste incheierea unui acord bilateral cu SUA urmareste aceste neocieri pentru a-si da seama cum arata un acord bilateral in viziunea Washingtonului", spune Deborah Elms, director al Asian Trade Centre.
Intr-o conferinta de presa dedicata renegocierii acordului NAFTA, Robert Lighthizer, un reprezentant al administratiei Trump a tinut sa precizeze ca acordul tripartit a dezamagit o mare parte din americani si trebuie sa sufere imbunatatiri radicale.
Pentru Stewart Beck, director al Asia Pacific Foundation of Canada, anuntul facut de americani va implica o impulsionare a relatiilor economice a canadei cu tarile asiatice.
"Avem relatii de durata cu tarile din... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 06:34
2Reprezentantii administratiei americane si cei ai Beijingului se intalnesc miercuri, 19 iulie, intr-o sesiune de negocieri privind relatiile bilaterale in comert, chestiuni legate de pietele financiare si prezenta companiilor din ambele tari pe cele doua piete.
Pana acum, doar chinezii se arata optimisti, vicepremierul H.E Wang afirmand ca "nava relatiilor comerciale chino-americane inainteaza pe drumul cel bun", in vreme ce Washingtonul intentioneaza sa abordeze unele subiecte sensibile, precum deficitul balantei comerciale si drepturile de proprietate intelectuala, anunta CNN Money.
Discutiile fac parte din agenda "Planului de 100 de zile" stabilit intre Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, dar secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, nu manifesta acelasi optimism ca si partenerii chinezi de discutii si admite ca "negocierile se anunta provocatoare", chiar daca ambele state au si "obiective comune".
"Este un start bun, dar raman o multime de chestiuni de rezolvat. Sunt diferente serioase pe care trebuie sa le rezolvam", a apreciat Ross. Printre problemele sesizate de americani se numara si restrictiile puse de chinezi la investitiile cu capital american, dar si chestiunea subventiilor acordate de guvernul de la Beijing pentru companiile locale.
Intalnirea are loc exact inainte ca guvernul american sa decida in privinta politicii de suprataxare a importurilor de otel, parte a unei politici protectioniste pentru o industrie considerata vitala... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:03
Cancelarul german Angela Merkel a lansat critici dure la adresa administratiei americane cu doar 2 zile inaintea summitului G20 de la Hamburg.
Politica izolationista a Americii si denuntarea unor acorduri comerciale de catre SUA o fac pe Merkel sa priveasca cu neincredere la modul in care Donald Trump se raporteaza la conceptul de globalizare, remarca CNN Money.
Intr-un interviu pentru Die Zeit, Merkel a tinut sa precizeze ca noua viziune a Washingtonului i se pare deplasata.
"In vreme ce noi privim globalizarea ca pe un proces de pe urma caruia poate beneficia oricine, administratia americana nu il priveste din perspectiva castigurilor comune, ci ca pe o relatie cu parteneri care au de castigat si altii care pierd", a precizat Angela Merkel.
Trump a reclamat in mai multe randuri deficitul comercial inregistrat in raporturile cu state precum China, Germania sau Mexic, mentionand ca acest lucru ameninta dominatia economica a SUA.
"Noi nu vrem ca doar unii sa profite de pe urma avantajelor economice. Toata lumea este invitata", a tinut sa puncteze Mekel.
Relatiile dintre SUA si Germania s-au deteriorat dupa instalarea noului presedinte american la Casa Alba, o intalnire fata in fata din luna martie scotand si mai mult in evidenta diferentele de opinie dintre cei doi lideri.
De atunci, Trump a lansat o serie de critici legate de implicarea Germaniei in finantarea operatiunilor NATO sau pe tema avantajelor obtinute de Berlin in relatiile economice cu... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 06:46
3Actiunile Ford si General Motors au suferit o depreciere brusca, dupa ce un oficial de la Beijing a amenintat cu actionarea in judecata a unui producator auto american pentru reglarea neloiala a pretului automobilelor vandute pe piata asiatica.
Avertismentul a venit prin intermediul ziarului China Daily, la doar o saptamana dupa ce presedintele american Donald Trump a incalcat cutumele diplomatice prin care Washingtonul considera Taiwanul ca fiind parte a Republicii Populare Chineze, observa Reuters.
Replica pentru Trump
Cu toate acestea, surse din interiorul guvernului de la Beijing sustin ca investigatia privind impunerea unui pret nejustificat la automobilele vandute pe piata din China era in derulare de mai multa vreme.
Pentru corporatiile americane, perioada de tranzitie catre administratia Trump este una nesigura, multe dintre firmele din SUA bazandu-se pe partenerii chinezi in aprovizionarea cu componente pentru produselele lor, ca urmare a unei relatii comerciale tot mai stranse intre cele doua tari in ultimii 40 de ani.
Conform unor informatii venite din tabara noului presedinte american, acesta vrea sa incredinteze problema scandalului de pe piata auto din China miliardarului Wilbur Ross, propus pentru postul de Secretar al Comertului in noua administratie ce urmeaza sa se instalweze la Washington.
"Presedintele ales a fost foarte clar in ceea ce priveste apararea companiilor americane si a slujbelor americanilor, asa ca nu are de ce sa se... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 17:21