Bursele globale sunt in degringolada, din cauza temerilor privind escaladarea razboiului comercial

Luni, 06 Mai 2019, ora 12:10
3878 citiri
Bursele globale sunt in degringolada, din cauza temerilor privind escaladarea razboiului comercial
Foto: CC0 Creative Commons

Bursele din intreaga lume inregistrau luni scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat China cu impunerea unor noi taxe vamale, punand in pericol incheierea unui acord comercial intre primele economii mondiale, transmit BBC si Reuters.

Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a inchis sedinta de luni in scadere cu 5,58%, ajungand la valoarea de 2.906,46 puncte. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong inregistra un declin de 3,7%, in timp ce indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un recul de 1,9%.

Bursele din Japonia si Coreea de Sud sunt inchise luni cu prilejul unei sarbatori nationale.

"Declaratia lui Trump pune sub semnul intrebarii negocierile dintre Washington si Beijing, iar impasul ar putea fi extins, posibil chiar pana la alegerile prezidentiale din SUA", a avertizat Michael Hirson, director in cadrul Eurasia Group.

Si bursele europene au fost afectate luni, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt, cel mai sensibil la evolutiile din China si la temerile privind un razboi comercial, a scazut cu 1,90%, in timp ce indicele CAC al Bursei de la Paris inregistra un declin de 1,95%. Si pietele bursiere din Italia si Spania inregistrau scaderi de peste 1% luni.

Indicele pan-european STOXX 600 a scazut luni dimineata cu 1,2%, cel mai semnificativ declin din ultimele sase saptamani.

Analistii se asteapta ca declinul de pe pietele bursiere din Asia si Europa sa se propage si in SUA.

#efecte decizii Trump Burse, #Burse Europa 6 mai , #stiri Donald Trump