Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Oricine va putea cumpara terenuri agricole extravilane in Romania, incepand cu 10 aprilie, insa tranzactiile ar putea fi anulate, daca ofertele nu vor fi facute in primul rand preemptorilor, se subliniaza intr-o lege care a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
In plus, daca preemptorii nu vor dori sa cumpere terenurile, vanzarea la liber se va putea face doar daca preturile vor fi mai mari decat cele solicitate preemptorilor, conform noului act normativ. Toate conditiile de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, care vor trebui respectate din aprilie, le puteti consulta in articolul urmator.
Citeste mai multe despre Legea de vanzare - cumparare a terenurilor agricole extravilane se aplica din 10 aprilie. Vezi in ce conditii poate fi anulata tranzactia! pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 10:27
In situatia in care nu se respecta dreptul de preemptiune la comercializarea unui teren agricol extravilan, sanctiunea poate fi amendata cu sume intre 50.000 si 100.000 lei, conform celei de-a opta variante a proiectului de lege care reglementeaza conditiile in care pot fi tranzactionate aceste terenuri.
In data de 3 septembrie, pe site-ul MADR a aparut prima varianta a proiectului de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 11:15
Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.
De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.
"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.
Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.
Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.
"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014, si a trimis documentul la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:26
Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.
Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.
Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.
"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:53
Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.
Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
Romania nu are piata pentru tranzactiile cu terenuri agricole, ceea ce poate impiedica fermierii sa garanteze un credit cu terenul agricol, a declarat Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, potrivit NewsIn."La noi nu exista o garantie a terenului, pentru ca nu exista o piata, iar o banca are posibilitati foarte reduse de a vinde un teren luat in garantie.
Cel care vrea sa cumpere un teren plateste o suma X si dublu sau triplu pentru cadastru, notariat etc. Practic, jumatate dintre sotiile si rudele oamenilor politici sunt notari si impreuna stabilesc o casta, care nu lasa sa se miste nimic.
Forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei", a mentionat Eugen Radulescu, expert OECD si director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acesta a mentionat ca este inadmisibil ca, dupa 20 de ani, sa nu fim in stare sa incheiem o cadastrare a terenurilor in Romania.
Radulescu a subliniat ca in Romania s-au cheltuit sume importante fara niciun rezultat.
"Am cheltuit resurse absolut infernale care s-au dus pe apa sambetei. In loc sa fie o politica care sa duca la cresterea productiei, aproape tot ce s-a facut a fost mentinerea economiei la o stare slaba", a mai spus Radulescu. mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:35
Comisia Europeana recomanda Romaniei si Bulgariei sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014, dar nu considera ca termenele de tranzitie trebuie reduse.Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pana in 2014), care permite acestor state membre sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.Masurile tranzitorii sunt reexaminate de catre CE, potrivit tratatului, in cel de-al treilea an de la data aderarii.Comisia a reexaminat restrictiile temporare si efectele acestora, pentru a stabili daca exista posibilitatea scurtarii sau incetarii perioadei de tranzitie inainte de data stabilita in Tratatul de aderare, prin intermediul unui studiu comandat in 2009.CE considera ca in Romania si Bulgaria nu este necesara o reducere a termenelor limita pentru aplicarea masurilor restrictive tranzitorii privind achizitionarea de terenuri agricole, prevazute in Tratatul de aderare din 2005.Comisia subliniaza ca este important ca cele doua state membre sa valorifice perioada de tranzitie ramasa pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol.Promovarea competitivitatii in sectorul de profil poate fi stimulata inaintea expirarii perioadei de tranzitie prin intermediul unor masuri... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 00:03