Preturile terenurilor au scazut in ultimii doi ani mai putin in centrul oraselor, unde oferta este destul de limitata, si mai mult la periferii si in zonele rurale, unde investitorii achizitionau in perioada 2006 - 2008 loturi imense, mizand pe o extindere rapida a oraselor pe orizontala.
"Criza a aratat ca dezvoltarea urbana a Bucurestiului nu va avea loc la fel de repede cum se credea in perioada in care terenurile din jurul orasului, pana la Frumusani, se vindeau in prostie.
Aceste terenuri au revenit la stadiul lor normal, acela de loturi agricole", a declarat Filip Stoica, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).
Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro cu afaceri de 500 mil. euro in agricultura, spunea recent ca a ajuns sa cumpere un hectar de teren agricol cu 2.300 de lei (560 de euro), ceea ce face ca metrul patrat de teren agricol sa coste cinci centi in sudul Romaniei.
In apropierea Capitalei, una dintre putinele tranzactii recente care ar putea stabili un reper de pret s-a realizat la un nivel de 9 euro/mp, cu 78% mai putin fata de o evaluare facuta la jumatatea anului 2008.
Chiar si cu aceasta scadere, unii consultanti au apreciat ca pretul terenului de peste 120 de hectare din Crevedia a fost inca destul de ridicat.
In urma cu doi-trei ani, investitorii cumparau terenuri la 10-15 kilometri de Bucuresti pentru constructia unor mega-proiecte de locuinte.
Cele mai multe au ramas insa deocamdata pe hartie, in conditiile in care proiectele de infrastructura intarzie, astfel ca cea mai mare parte a populatiei prefera sa ramana in interiorul orasului, aproape de punctele de interes.