Descentralizarea in agricultura: autoritatile rascolesc brazda cu brazda

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 07:00
2817 citiri
Descentralizarea in agricultura: autoritatile rascolesc brazda cu brazda

Agricultura este unul din domeniile care va avea de "suferit" multe transformari dupa regionalizare: se schimba conducerea unei institutii cheie pe piata funciara, dispar si apar noi functii si autoritati. Si nu este de mirare ca se dau lupte in spatele usilor inchise pentru controlul in acest domeniu in conditiile in care in perioada 2014-2020 Uniunea Europeana va pompa 7 miliarde de euro pentru proiectele de agricultura.

Se anunta schimbari importante in agricultura dupa regionalizare. In plus, la randul ei, si liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de modificari in conducerea unor institutii cheie.

Centrele regionale, rasar ca din pamant

Dispar Directiile Agricole insa Romania va avea, din 2014, opt Centre Regionale si alte 41 de oficii judetene. Institutiile nou infiintate vor avea un director, si vor prelua o parte din atributiile si sarcinile Directiilor Agricole.

Totodata, institutiile de la nivelul judetelor nu vor mai avea calitatea de ordonator tertiar de credite, care va fi transferata la directorul regional coordonator de la centrul regional.

Totusi, decizia legata de numarul de angajati pe care Centrele Regionale de Agricultura ii va avea ramane tot la "mana" Ministrului Agriculturii.

Oficiile judetene - "un fel de 3 in 1"

Oficiile judetene apar prin comasarea mai multor institutii agricole. Practic, ele vor fi infiintate prin comasarea directiilor pentru agricultura, a oficiilor de studii pedologice si agrochimice judetene.

Prin urmare, oficiile judetene vor prelua si angajatii pe care aceste institutii ii au in prezent. Pentru Oficiile judetene trebuie sa fie angajati alte persoane pentru functia de "sef-serviciu".

Ele vor fi in continuare responsabile cu eleborarea strategiilor pentru fiecare judet. In plus, activitatea de inspectie si de control va ramane la nivelul fiecarui judet.

Reorganizarea ANIF vine "la pachet" cu regionalizarea

Institutia responsabila cu infrastructura de irigatii din Romania, Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) ar trebui sa "sufere" si ea cateva schimbari. In prezent exista cate o filiala ANIF in fiecare judet.

"Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare are nevoie de o functionare mai supla. La ora actuala exista 41 de filiale, cu 41 de directori. Fiecare este stapan in judetul lui, dar uita faptul ca un sistem de irigatii se intinde pe trei sau patru judete. De aceea urmeaza comasarea lor, astfel incat sa obtinem mai putine centre regionale, care sa administreze un sistem intreg de irigatii, nu franturi" - a afirmat Daniel Botanoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

ANIF se ocupa, printre altele, cu intretinerea si inchirierea infrastructurii de irigatii.

Ponta devine baron pe Domeniile Statului

In toata aceasta perioada de "framantari" pe piata terenurilor din cauza liberalizarii pietei funciare din 2014, premierul Romaniei vrea sa "puna mana" pe institutia care reglementeaza piata funciara, Agentia Domeniilor Statului (ADS) in administrarea careia se afla in jur de trei milioane de hectare de teren agricol.

Dupa ce i-a fost schimbata conducerea, Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, se va desfiinta pentru a se "transforma" in Autoritatea pentru Reglementare pe piata Funciara, care va trece in autoritatea directa a premierului.

In plus, autoritatile intentioneaza sa schimbe si modul de functionare a institutiei, dandu-i mai multe drepturi pe piata funciara. Practic, Autoritatea devine un fel de "Big Brother" pe piata terenurilor agricole intrucat va fi institutia care va avea ultimul cuvant de spun in orice tranzactie de terenuri.

Intr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, noua institutie va fi responsabila cu verificarea fiecarei tranzactii de terenuri din Romania, si va trece de la Ministerul Agriculturii la premierul Romaniei.

"Este o mare aberatie. De ce trebuie o institutie de stat sa intervina intr-o tranzactie comerciala nu inteleg. O sa devin un fel de agentie imobiliara. Daca la ministerul Agriculturii activitatea mai era verifica din cand in cand de Corpul de Control al Premierului, acum au facut legala nelegalitatea", a declarat Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din Romania.

Ministerul Agriculturii pastreaza managementul fondurilor europene

In noul exercitiu bugetar 2014-2020 doar trei ministere vor gestiona fondurile europene alocate Romaniei, in valoare de 40 de miliarde de euro. Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Fondurilor europene. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regionalizare agricultura, #descentralizare agricultura, #Agricultura 2014 , #Programe agricultura