O noua explozie de preturi pe piata imobiliara

Luni, 19 Iulie 2004, ora 02:05
1675 citiri

Terenurile agricole din apropierea Capitalei s-au scumpit, in medie, cu 50% de la inceputul anului si pina in prezent.Dupa ce sint trecute in intravilan, acestea se revind cu dublul sau triplul sumei initiale.Un metru patrat de teren agricol in Chiajna costa, anul trecut, circa cinci euro. Agentiile imobiliare ne-au confirmat ca s-au facut multe tranzactii, in zona, cu pacele de 100 de hectare. Norocosii care si-au cumparat acolo 100 hectare de teren in 2003, in urma unei investitii de circa 5 milioane de euro, il pot revinde acum cu 7,5 milioane de euro, intrucit metrul patrat de teren agricol in zona s-a scumpit cu 50%. Daca au fost inspirati sa-si treaca parcelele in intravilanul localitatilor, vinzarea a 100 hectare de teren intravilan in momentul de fata le-ar aduce, dublul pretului initial de achizitie, adica in jur de 10 milioane de euro.

Dupa explozia preturilor de anul trecut la apartamentele din Capitala, se pare ca, in acest an, a venit rindul celor ale terenurilor agricole din comunele invecinate cu Bucurestiul sa aiba o tendinta asemanatoare. Numarul tranzactiilor cu loturi mari de terenuri agricole, cu suprafete cuprinse intre 50 si 100 hectare, a crescut semnificativ de la inceputul anului si pina in prezent, sustin conducerile agentiilor imobiliare bucurestene. Ei spun ca, in toate localitatile din jurul Capitalei, terenurile s-au scumpit, in medie, cu 30-50% de la inceputul anului si pina in prezent. Majoritatea terenurilor agricole sint introduse in circuitul intravilan, parcelate si revindute cu preturi de doua sau chiar trei ori mai mari decit cele de achizitie, afirma agentiile imobiliare.

Codrut Cioncu, directorul general al "Rasig Group", ne-a declarat ca, din tranzactiile efectuate in prima jumatate a anului, reiese ca terenurile agricole din jurul Bucurestiului s-au scumpit, in medie, cu 20-30%. Sint si zone unde preturile practic s-au dublat. Domnia sa ne-a precizat ca tranzactiile se fac cu parcele foarte mari si ca, pina la sfirsitul anului, preturile vor mai creste cu aproximativ 30%. Domnul Cioncu ne-a explicat: "Evolutia preturilor terenurilor agricole este, intr-adevar, spectaculoasa si aminteste de majorarea substantiala a apartamentelor in 2003. Din momentul in care aceste terenuri intra in intravilan si sint parcelate, proprietarii le revind cu preturi de doua sau trei ori mai mari".

Directorul "Rasig Group" ne-a spus ca si terenurile intravilane aflate la 20-30 km distanta de Capitala s-au scumpit in primele sase luni ale anului in curs. "De exemplu, la Corbeanca, de la 11 euro/metru patrat a crescut la 28 de euro, iar la Cernica de la 10 euro a ajuns la circa 25 de euro/metru patrat", a adaugat domnul Cioncu. Domnia sa ne-a declarat ca la fel de cautate sint si terenurile intravilane din Ciorogirla si Bolintin.

Confirmind tendintele sus-mentionate, Doinel Locic, directorul general al agentiei imobiliare "Locic" sustine ca aceste cresteri sint artificiale si ca nu vor mai urma alte scumpiri pina la sfirsitul anului. Domnia sa ne-a explicat: "Cresterea nu are fundament. Investitia este usor riscanta pentru ca, daca scoti terenul agricol si-l treci in intravilan, lipsa utilitatilor nu face tocmai usoara revinzarea lui cu profit maxim". In Chiajna, Odei, Stefanesti si zone din preajma viitoarelor autostrazi, preturile terenurilor s-au dublat. In restul zonelor, cresterea a fost de 30-50% in prima jumatate a lui 2004, a adaugat domnul Locic.

Adrian Sandu, vicepresedintele "Alfa Imobiliare", ne-a precizat ca terenurile intravilane din jurul Capitalei s-au scumpit cu 15-20% de la inceputul anului si pina in prezent si cu 30-50% fata de perioada similara a anului trecut. In opinia domniei sale, zonele preferate de investitori sint cele din apropierea viitoarelor autostrazi si a drumului de centura.

"Cresterea cea mai mare au inregistrat-o terenurile din zonele Odei si Chiajna, unde preturile terenurilor s-au dublat", a incheiat Adrian Sandu.

Sursa: Bursa