Proiectele imobiliare scumpesc terenurile din estul si sudul capitalei

Marti, 13 Martie 2007, ora 08:29
1134 citiri

Preturile terenurilor din Bucuresti vor continua sa creasca in special in zonele de est si sud, ca urmare a intentiei investitorilor de a construi spatii industriale si rezidentiale in aceasta parte a orasului, potrivit unui studiu al companiei CB Richard Ellis (CBRE).

Reprezentantii companiei considera ca numarul de tranzactii speculative va creste in apropierea noilor proiecte de infrastructura, dar si pe pe terenurile situate in zonele amintite, unde sunt planificate spre finalizare noi proiecte rezidentiale si comerciale. Cererea tot mai mare de terenuri va fi generata de dezvoltarea rapida a pietei imobiliare. Analistii companiei mai estimeaza parteneriatele intre proprietarii de terenuri si dezvoltatori, respectiv investitori, care vor deveni tot mai frecvente, ca urmare a ofertei scazute de terenuri, a preturilor ridicate si a riscurilor mai mici pe care le implica astfel de parteneriate.

Cererea de terenuri este generata in principal de activitatea intensa din domeniul constructiilor, desfasurata pe segmentele industrial si rezidential. Suprafetele de teren solicitate in 2006 au variat intre 2.500 si 10.000 mp. Interesul dezvoltatorilor s-a mutat catre zonele secundare (Prelungirea Ghencea, Colentina, Titan, Berceni) si periferice ale Bucurestiului, care ofera suprafete mai mari de teren la preturi relativ mici, comparativ cu zonele ultracentrale si centrale unde oferta de terenuri este foarte redusa, iar preturile sunt ridicate.

"Fondurile de investitii au inceput sa achizitioneze terenuri si sa creeze parteneriate cu dezvoltatorii in vederea realizarii de proiecte imobiliare, ca urmare a lipsei proiectelor de calitate pe celelalte segmente. Dezvoltatorii locali si straini sunt in cautare de terenuri cu dimensiuni medii (pana la 3.000 mp) situate in zone de interes, destinate dezvoltarii de proiecte de birouri clasa A si rezidente destinate populatiei cu venituri mari", se arata in studiul CBRE.

Piata terenurilor din Bucuresti ramane atractiva, deoarece profitul obtinut este mai mare decat pe celelalte segmente ale pietei. Reprezentantii CB Richard Ellis precizeaza faptul ca fondurile de investitii au inceput sa isi extinda si sa-si diversifice portofoliul prin achizitionarea de terenuri.

Dezvoltarea urbanistica a orasului si activitatea intensa de constructie au determinat cresterea cererii pentru terenurile fostelor fabrici si terenurile agricole situate la periferia oratului. Potrivit raportului CBRE, pe parcursul anului 2006 preturile de vanzare ale terenurilor au crescut in medie cu 25-50%. In zonele centrale si de nord, acestea au cunoscut o crestere accentuata, ajungand la 3.000 euro mp in zona Kiseleff si la 3.500 euro mp in cartierul Primaverii. Interesul dezvoltatorilor pentru terenuri situate in zone secundare a determinat cresterea rapida a preturilor in semestrul al doilea din 2006, cu aproximativ 30-50%. Preturile terenurilor situate in aceste zone (Titan, Rahova, Progresului), potrivite pentru proiecte rezidentiale, se situeaza intre 500-700 euro mp.

La sfarsitul anului, preturile solicitate au crescut artificial in unele zone ale orasului, proprietarii incercand sa speculeze iminenta aderare la Uniunea Europeana.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)