Romania nu va atinge tinta de 50% ca rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale la final de 2020, vom intra intr-o procedura de infringemenent si va trebui sa platim niste penalizari pana ne conformam, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
"Din pacate, noi, astazi, nu ne vom atinge tinta de 50% (rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale, n.r.), la final de 2020. Noi nu reciclam cat ne-am dori, nu pentru ca nu ar avea cine si nu ar avea cum, ci pentru ca nu prea avem ce.
Problema noastra cea mai importanta astazi este cum toate aceste deseuri cu o valoare ridicata, in loc sa le vedem la gropile de gunoi, ar trebui sa ajunga la reciclatori. Am o pasiune pentru paduri, dar nu vreau sa va ascund ca am fost la groapa de gunoi de la Boldesti, din Prahova, apoi am fost la Chiajna, ieri la Glina si mi se rupe sufletul cand vad in aceste depozite imense cantitati de PET-uri care in mod normal ar putea fi reciclate.
Daca nu atingem aceasta tinta, vom intra in procedura de infringement si vom plati niste penalizari pana cand ne vom conforma. S-ar putea ca acest cost al penalitatilor sa fie mai mare decat daca am fi investit in a fi focusati sa luam masuri preventive", a declarat Alexe.
Ministrul de resort a adaugat ca Romania trebuie sa tina cont de faptul ca, in urmatorul exercitiu financiar, Comisia Europeana nu... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 18:36
Fostul premier, Viorica Dancila, si fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, a aratat ministrul Finantelor, Florin Citu, care a anuntat, de asemenea, ca la motiunea simpla care il vizeaza, anuntata de PSD, va merge in Parlament cu toti directorii din MFP si ANAF.
"Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul ministru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectificarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit", scrie Citu pe propria pagina de Facebook.
Acesta a precizat, totodata, ca va sustine o conferinta de presa inainte de motiune, eveniment in cadrul caruia directorii din Finante vor prezenta datele reale cu documente.
"Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici", incheie Citu.
Ministrul Finantelor a declarat, in 14 noiembrie, ca deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca ne se face nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4% din PIB.
In aceeasi zi, moneda nationala a atins un minim... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 11:46
Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, ca in opinia sa nu exista sanse ca Romania sa se mentina in acest an in tinta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
"Deficitul a depasit 2,6%, comparativ cu anul trecut, cand deficitul era 1,6%. Nu numai ca exista acest deficit, dar foarte multe cheltuieli care trebuiau realizate in conformitate cu legea nu au fost facute", a declarat Orban, in cadrul unei emisiuni la Romania TV.
Acesta a dat ca exemple intarzieri la rambursarile de TVA catre firme, in valoare de 5,2 miliarde lei, lucrari avizate si plati care trebuiau facute de peste cinci miliarde de lei in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL) si concedii medicale neplatite, in suma de circa doua-trei miliarde de lei.
"Incercam sa reasezam cheltuielile. Evident, va fi un deficit. Lucrurile sunt clare. Dupa parerea mea, nu exista nicio sansa de a ne mentine in tinta de deficit. (...) Ganditi-va ca nu noi am executat bugetul.
In 10 luni si ceva, pana in 4 noiembrie, pana a fost investit guvernul pe care il conduc, ei au executat bugetul, ei au efectuat toate cheltuielile. (...) De cand e PSD-ul, au rostogolit de pe un an pe altul cheltuieli", a afirmat Ludovic Orban.
Premierul a adaugat faptul ca un deficit suplimentar va aparea pentru ca nu s-au incasat sumele planificate la bugetul de stat, procentajul de colectare fiind de 26% din PIB, comparativ cu circa 30%, in alti ani.
In opinia lui Ludovic Orban, guvernul... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 08:45
Tarile din jurul Romaniei si-au majorat tinta initiala de energie regenerabila pentru anul 2030, la recomandarea Comisiei Europene, si la fel ar trebui sa procedeze si noul Guvern al Romaniei, a declarat, joi, Giles Dickens, CEO al WindEurope, prezent la Bucuresti la conferinta "Energy Transition 2019".
"Doar sapte saptamani au mai ramas pana cand Romania si celelalte state europene trebuie sa finalizeze Planul National pentru Energie si Schimbari Climatice, pentru a-si fi definit tinta de energie regenerabila pentru anul 2020. Tintele initiale nu erau foarte ambitioase, in general, dar multe tari si-au majorat ambitiile si acum, ca aveti un nou guvern, aveti o sansa sa va cresteti aceste obiective", a precizat el.
Dickens a aratat cum si-au majorat tintele tarile din jurul Romaniei.
"Bulgaria si-a propus initial 25%, iar Comisia Europeana a spus ca potentialul Bulgariei este de 27%, iar Bulgaria s-a conformat si a ridicat tinta la cea propusa de CE. La fel, Grecia si-a propus 31%, iar CE a zis ca este ok, doar sa va mai ganditi. A venit un nou Guvern si a marit obiectivul la 35%", a spus seful WindEurope.
El a amintit ca Romania si-a asumat, in documentul trimis la Bruxelles, o tinta de 27,9% pentru anul 2030, insa Comisia Europeana a cerut cresterea ei la 34%.
"Speram ca noul Guvern sa urmeze exemplul vecinilor si sa ridice tinta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investitii si locuri de munca, asa ca hai sa folosim... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 14:27
Bulgaria intentioneaza sa majoreze tinta de deficit bugetar pentru 2019 pana la aproximativ 2% din Produsul Intern Brut, de la o tinta de 0,5% din PIB in prezent, pentru a finanta contractul de 1,26 miliarde dolari vizand achizitionarea unui numar de opt avioane de vanatoare F-16 noi de la compania americana Lockheed Martin, a declarat vineri ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, informeaza Reuters.
Goranov a spus ca Guvernul de la Sofia va propune luni modificarea tintei de deficit in bugetul de stat, adaugand ca Bulgaria intentioneaza sa plateasca imediat pentru avioanele de vanatoare, dar ca in bugetul de stat nu au fost alocate fonduri in acest scop.
"Suma care trebuie platita este de aproximativ 1,2 miliarde dolari. Aceasta suma nu se regaseste in Legea bugetului de stat. Intentionam sa propunem o rectificare a bugetului de stat pentru a majora partea de cheltuieli si a furniza fondurile necesare pentru acest proiect. Dupa modificare, tinta de deficit bugetar va creste la 2%", a explicat ministrul bulgar de Finante.
Guvernul bulgar a decis miercuri sa cumpere opt avioane de vanatoare F-16 noi de la compania americana Lockheed Martin, la pretul de 1,256 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro) . Acordul privind F-16 se refera la sase aparate cu un loc si doua cu doua locuri, urmand sa fie livrate pana in 2023. Ministrul bulgar al Apararii Krasimir Karakaceanov a explicat ca un acord suplimentar prevede asumarea de catre SUA a cheltuielilor de... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 14:10
Agentia de rating Standard & Poor's estimeaza deficitul bugetar al Romaniei din acest an la 3,3%, iar cel de anul viitor la 3,5%, peste tinta angajata de 3% din PIB, din cauza cheltuielilor cu salariile si cu pensiile, precum si cu alte cheltuieli bugetare.
"Aceste niveluri vor fi rezultatul diminuarii ritmului de crestere economica si al masurilor privind cheltuielile guvernamentale, pe masura ce se apropie viitoarele alegeri - cele prezidentiale in 2019 si cele parlamentare din 2020. Consideram ca este cu atat mai ambitios obiectivul Guvernului de a reduce drastic diferenta dintre taxa pe valoarea adaugata datorata (TVA) si TVA colectata, cea mai mare diferenta in UE, conform datelor Comisiei Europene. In acelasi timp, reducerea, din nou, a cheltuielilor cu investitiile ar putea fi o provocare, avand in vedere nevoile acute de infrastructura ale Romaniei", au precizat reprezentantii S&P.
De asemenea, pentru 2021 si pentru 2022, deficitul bugetar este estimat la 3,4% din PIB, respectiv 3,3% din PIB.
In raportul agentiei de rating mai este remarcat faptul ca deficitul bugetar din 2018 a ramas sub nivelul de 3% din PIB, ca urmare a performantei solide a veniturilor bugetare, sustinute de o crestere ridicata a PIB-ului nominal si de un alt an cu o sub-alocare pentru investitii. Cu toate acestea, cresterile salariale accelerate din sectorul public au orientat structura cheltuielilor guvernamentale in continuare spre cheltuieli sociale inflexibile si de natura... mai mult
Sambata, 16 Martie 2019, ora 15:48
Televiziunea de stat din Rusia a difuzat imagini cu obiective militare americane care ar putea fi vizate de Moscova in cazul unui atac nuclear. In plus, televiziunea a anuntat ca racheta supersonica dezvoltata acum de Rusia ar putea lovi aceste tinte in mai putin de 5 minute.
Printre obiectivele aratate se numara Pentagonul, dar si resedinta prezidentiala din Camp David, statul Maryland, potrivit The Guardian.
Chiar saptamana trecuta, liderul rus Vladimir Putin a afirmat ca Moscova este pregatita, din punct de vedere militar, pentru o criza asemanatoare celei a rachetelor cubaneze, daca SUA vor asa ceva.
Tensiunile se amplifica in Rusia din cauza temerilor ca SUA ar putea desfasura rachete nucleare cu raza intermediara in Europa pe masura ce Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare se destrama.
Amintim ca SUA au anuntat oficial, la inceputul lunii februarie, ca Statele Unite se retrag din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) incheiat cu Rusia in 1987. In replica, Putin a anuntat ca Rusia isi suspenda de asemenea participarea la tratat si va dezvolta rachete supersonice.
Statele Unite au sustinut, insa, ca nu au planuri imediate de a desfasura astfel de rachete in Europa si au catalogat avertismentele lui Putin drept "propaganda dezgustatoare". In prezent, SUA nu dispun de rachete nucleare cu raza intermediara, pe care ar putea sa le desfasoare in Europa.
Totusi, decizia de a retrage tara din tratat permite Statelor Unite sa inceapa dezvoltarea si... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 12:03
Romania e pe cale sa rateze inca o importanta tinta asumata la nivel european pentru a-si proteja cetatenii si mediul. Este vorba despre reciclarea a cel putin 50% din deseuri pana in 2020.
Un raport recent al Comisiei Europene arata din nou cu degetul spre autoritatile romane, care nu numai ca nu au luat masuri pentru atingerea acestei tinte, dar chiar se gandesc la "solutii toxice", cum ar fi incineratoare pentru arderea gunoiului, care nu numai ca ar polua, dar ar produce si alte tipuri de deseuri.
Cei de la Euronews au analizat raportul care reprezinta un semnal de alarma in al 12-lea ceas pentru 14 state membre UE.
Astfel, primele pozitii sunt ocupate de Malta, Romania, Cipru, Grecia si Croatia.
In 2016, toate cele 5 tari reciclau sub 25% din deseuri. De fapt, primele 4 tari adunat abia depaseau pragul de 50% deseuri reciclate.
Foto: Eunomia
Gaz pe foc
Malta statea cel mai rau in 2016, cu o rata de reciclare de 7%, in timp ce 83% din deseuri ajung in gropi de gunoi. Romania ocupa locul 2 cu 13% rata de reciclare si 69% deseuri aruncate in gropile de gunoi de pe teritoriul tarii.
Problema insa e ca acestea sunt toxice pentru cetateni si mediu, iar tara noastra a fost condamnata, in toamna anului trecut, la Curtea de Justitie a UE, pentru ca nu mai putin de 68 de gropi de gunoi neconforme erau in continuare deschise, desi Romania avea obligatia de a le inchide si a le reabilita pana la 16 iulie 2009.
Stim cu totii cum cetatenii care locuiesc... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 07:01
Exista riscul ca unii operatori economici sa nu se poata conforma noilor tinte de reciclare a deseurilor care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019 si vor plati amenzi de 2 lei pe kilogram, a declarat Daniel Anghel, seful Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC Romania.
Potrivit unui comunicat al companiei de consultanta, remis, vineri, AGERPRES, reprezentantii Fondului de Mediu si cei ai mediului de afaceri au fost adusi la aceeasi masa in cadrul conferintei Reciclarea deseurilor - punct si de la capat, organizata de PwC.
Discutiile au vizat cele mai recente modificari aduse in domeniul gestionarii deseurilor prin Ordonanta de Urgenta 74/2018, care transpune in legislatia romaneasca mecanismul larg al economiei circulare care trebuie implementat si in Romania cu ajutorul unui set de instrumente si modele adoptate si in alte state membre, cum ar fi: "plateste pentru cat arunci", "raspunderea extinsa a producatorului" si "contributia pentru economia circulara".
Una dintre principalele modificari vizate de OUG 74/2018 este reprezentata de obligatiile autoritatilor publice locale care, prin parghiile pe care le au la dispozitie, vor trebui sa asigure colectarea selectiva a deseurilor municipale, cel putin pe fractiile recuperabile din deseurile municipale, si anume hartie, plastic, metal si sticla.
'Pentru o implementare corecta a normelor de aplicare ale OUG 74/2018 este nevoie de o campanie de informare si constientizare. Dar... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 14:09