Exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual, exceptie facand ENEL, potrivit datelor din Comparatorul de Preturi al ANRE, citate de Asociatia Energia Inteligenta.
ENEL este furnizorul de Serviciul Universal cu cei mai multi consumatori casnici pe piata libera, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic numar de consumatori in Serviciul Universal, carora le ofera preturi foarte avantajoase fata de pretul de Serviciu Universal. Acest comportament este aparent mult diferit fata de ceilalti frunizori.
Mai multi consumatorii casnici spun ca nu au semnat nici un contract in ultimii ani, dar se gasesc in piata libera, conform inscrisului de pe factura de energiei electrica.
Asociatia sustine ca pretul pe care-l platesc o parte dintre cei aproape doua milioane de consumatori casnici in piata concurentiala catre furnizorul lor ENEL este:
- cu 12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal pe care-l platesc consumatorii ENEL din Bucuresti;
- cu 2% mai mare decat cel mai mare pret de Serviciu Universal platit in Romania;
- cu aproape 9% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau Electrica;
- cu 6% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau EON;
- cu 4% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie CEZ.
Liberalizarea pietei de energie... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 11:30
Mai putin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt instruiti si capabili sa isi negocieze contractele, astfel incat sa obtina preturi mai bune pentru gazele naturale consumate, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
Clientii industriali si consumatorii casnici instruiti vor fi principalii perdanti daca liberalizarea pietei gazelor naturale se va amana, in contextul in care ordonanta 1/2020 nu va mai intra in vigoare, asa cum se prefigureaza in prezent, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
In acelasi timp, castigatori ar fi unii furnizori si importatorii de gaze naturale.
Recent, Curtea Constitutionala a admis ca Ordonanta 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstitutionala, asta dupa ce OUG 1 fusese deja respinsa in data de 10 februarie 2020 in Senatul Romaniei. Ordonanta ar urma sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, iar daca va fi din nou respinsa, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018.
"Daca Ordonanta 1/2020 nu va mai fi in vigoare, principalii perdanti vor fi clientii industriali, care vor fi obligati sa plateasca din nou preturi mai mari decat producatorii de marfuri similare din alte tari, riscand astfel pierderea unor piete de desfacere si chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanti vor fi si clientii casnici instruiti, care ar putea sa obtina preturi mai bune prin liberalizare", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta,... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 11:49
Piata de gaze naturale va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrica la 1 iulie 2021 si preturile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenta in piata, a anuntat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
"Va fi o liberalizare completa la 1 aprilie 2021 la gaze si la 1 iulie 2021 la energie electrica, atat pe piata angro, cat si pe cea de retail, adica si la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit acestuia, masura a fost agreata de toti participantii la piata, precum si de Comisia Europeana.
"Nu mai are niciun rost sa pastrezi piata reglementata pe segmentul de retail, daca piata angro este liberalizata. Am discutat cu toti actorii din piata si cu Comisia Europeana si toata lumea a fost de acord ca nu este o abordare sanatoasa sa mentii preturile reglementate la consumatorii finali casnici, daca ai o piata libera pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferente in plus si minus, care trebuie reglate si care influenteaza concurenta. Scopul este sa avem concurenta, iar furnizorii mari si cei mici sa se concureze in piata, ceea ce se poate realiza doar in conditiile unei piete liberalizate complet", a explicat Bege.
ANRE va continua sa avizeze doar tarifele de furnizare in regim de ultima instanta, pentru o perioada limitata, in caz de urgente, precum falimentul sau incapacitatea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:40
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu,
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta, transmite Mediafax.
El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare, ilegal?
"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:49
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici incepand cu 1 iulie 2014, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, in cadrul unei conferinte pe teme energetice.
El a explicat ca masura este necesara intrucat pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.
"Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici - n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decat cele prevazute in calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului", a spus Havrilet.
Oficialul ANRE a amintit ca, la momentul inceperii liberalizarii, diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import era de 1 la 3.
"Pretul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de productie interna era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul inceperii liberalizarii. Trebuie sa ne amintim si ca liberalizarea pietei de gaze era o obligatie a Romaniei in procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat in 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Intre timp s-au modificat directivele... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 12:44
Pretul gazelor pe piata din Romania va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, insa pretul la care Romania importa gaze este mai mare decat cel de pe pietele europene, a declarat, miercuri, directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, prezent la o conferinta de profil.
"Piata din Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Pretul de import este mai mare decat cel de pe pietele europene, intrucat exista doar o singura sursa de import. Or, la noi, pretul va fi aliniat la cel de import', a spus Ribo.
Piete europene si-au dezvoltat surse alternative de import inainte de liberalizare
Potrivit acestuia, alte piete europene si-au dezvoltat surse alternative de import inainte de a liberaliza piata gazelor.
"Doi ani pentru liberalizarea pietei pentru consumatorii industriali este prea putin. Pentru casnici s-a dat o perioada de dereglementare de sase ani', a completat el.
Intrebat daca, in opinia sa, ar fi fost cazul ca si industria sa primeasca tot o perioada de sase ani pentru dereglementare, Ribo a raspuns afirmativ.
"Aceste preturi la energie si gaze duc la scaderea competitivitatii. Chiar si cu investitiile de eficientizare energetica, impactul nu poate fi anulat. Solutii exista si sunt implementate legal in majoritatea tarilor din UE si trebuie sa se aplice tuturor componentelor costului cu energia. Pentru asta este nevoie de sprijinul autoritatilor acum. Maine va fi prea tarziu', a mai spus oficialul ArcelorMittal.... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 08:58
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:38
Guvernul isi va exprima punctul de vedere in privinta liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica pana la 21 martie, cand este programata urmatoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar International, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
"Exista un program convenit cu Fondul Monetar International, care prevede termeni clari in ceea ce priveste toata legislatia pe energie, si gaze, si energie electrica, care trebuie indepliniti pana la urmatoarea intalnire a board-ului Fondului, care este pe 21 martie".
"Cred ca este cel mai bun reper, in acel moment va exista un punct de vedere al Guvernului clar exprimat, intr-o formula acceptabila si pentru Fond, si pentru Comisia Europeana, care stie de aceasta chestiune", a spus Suciu.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni.
Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:32
Directorul general al companiei E.ON Romania, unul din principalii distribuitori si furnizori de gaze si electricitate din tara, Frank Hajdinjak, spune ca a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor in acest an si considera ca liberalizarea pretului gazelor ar fi un lucru bun pentru populatie, informeaza NewsIn."Liberalizarea va fi buna si pentru populatie, acest lucru va genera o competitie si va conduce poate la o scadere a costurilor pentru consumatori. Intregul proces este de lunga durata, iar preturile nu pot fi liberalizate peste noapte", a declarat miercuri Frank Hajdinjak, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta spune totodata ca nu poate stii cu cat va creste pretul gazelor in 2013, odata cu liberalizarea anuntata.
"De un an si jumatate, in toate intalnirile cu autoritatile romane, am incercat sa gasim o solutie echilibrata. Va trebui sa avem o crestere a preturilor, dar nu pentru consumatorii casnici, ci pentru consumatorii industriali, care sa reflecte situatia reala, pentru ca activitatea noastra in domeniul gazelor este sub presiune foarte mare si nu este acceptabila pe termen lung", a adaugat Hajdinjak.
De asemenea, oficialul E.ON Romania a precizat ca pretul gazelor ar trebui sa creasca cu doua cifre in acest an, pentru ca societatea sa-si acopere costurile.
"Am solicitat cresterea preturilor. Trebuie sa avem o crestere graduala, rezonabila. Trebuie sa gasim un echilibru intre protectia sociala, industrie si noi, jucatorii din sectorul energetic.... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:02