Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Care va fi rata de crestere a PIB-ului Romaniei in 2014. Vezi cele mai importante previziuni

Care va fi rata de crestere a PIB-ului Romaniei in 2014. Vezi cele mai importante previziuni


Rata de crestere a PIB-ului in anul urmator va fi mai scazuta fata de cea din 2013 pe fondul productiei mai slabe in agricultura si a decelerarii cresterii productiei industriale in urma temperarii exporturilor.

Astfel, pentru 2014 este anticipata o crestere a PIB-ului de 2%, sub cea din 2013, de 2,4%, aceasta fiind principala previziune pentru anul viitor din Raportul Macroeconomic Trimestrial al GarantiBank.

In ceea ce priveste inflatia, aceasta va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% in prima jumatate a anului 2014, dar va creste in a doua parte a anului pana la 3,5%.

Factorii care vor putea influenta semnificativ dinamica inflatiei in 2014 sunt masurile anuntate de liberalizare a preturilor la energie (crestere de aproximativ 10%) si gaze (crestere de aproximativ 8%), dar si indexarea accizelor cu 4,77% incepand din ianuarie 2014 si cresterea accizelor la carburanti (pretul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflatiei de 0,5 puncte procentuale).

BNR va continua relaxarea politicii monetare

In raport, GarantiBank estimeaza ca BNR va continua relaxarea politicii monetare cu inca doua scaderi ale dobanzii cheie. Astfel, se asteapta ca aceasta va atinge 3,5% pana la finalului primului trimestru al anului 2014.

"Odata cu scaderea inflatiei creste puterea de cumparare, iar finantarea in lei devine mai atractiva, respectiv mai ieftina. Acesti factori, impreuna cu cresterea salariilor reale, reprezinta un impuls pentru imbunatatirea cererii si consumului intern pe piata locala in 2014", a declarat Rozalia Pal, Economist-Sef GarantiBank.

Relansarea investitiilor publice si private, asteptata in 2014

De asemenea, in 2014 este asteptata o relansare a investitiilor publice si private, redresarea venind pe fondul accelerarii absorbtiei de fonduri europene si a reluarii de proiecte de infrastructura.

"Odata cu revigorarea economiei, ne asteptam ca si somajul sa scada treptat, pana la o medie anuala de 7%. Impulsul ar putea veni si din sectorul industrial, care a avut un parcurs foarte bun in 2013 si ne asteptam ca productia sa se mentina la acelasi nivel", a adaugat Pal.

Un alt semn pozitiv din piata este legat de redresarea segmentului constructiilor, unde este asteptata o crestere cu 3,3% in 2014, desi performantele in 2013 au fost sub asteptari. Sectorul beneficiaza si de proiectele europene de infrastructura deblocate la sfarsitul lunii iunie.

Sectorul privat ar putea beneficia si de o schimbare importanta in legislatie

Sectorul privat ar putea beneficia si de o schimbare importanta in legislatie, si anume propunerea Guvernului de a reduce CAS-ul cu 5 puncte procentuale. Aceasta masura ar putea creste competitivitatea companiilor locale si ar putea reprezenta, de asemenea, un stimulent pentru relansarea investitiilor straine.

GarantiBank estimeaza si evolutia cursului valutar EUR/RON, care este asteptat sa se stabilizeze la 4,45 pana la sfarsitul anului 2013 si sa se deprecieze spre 4,55 in 2014, in special din cauza fluxurilor de capital pe termen scurt, determinate de evenimente internationale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1585 ori