ABSURD: Ramanem fara gaze in 15 ani, dar am putea deschide robinetul la exporturi

Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:48
3826 citiri
ABSURD: Ramanem fara gaze in 15 ani, dar am putea deschide robinetul la exporturi

"Romania la ora actuala nu poseda o cantitate semnificativa de gaze naturale care ar putea merge spre export. Noi importam pentru consumul nostru intern, tot ce inseamna gaze pentru populatie si pentru marile companii, marile combinate chimice. Romania nu se poate baza pe rezervele interne de gaze. Nici 10% din necesarul tarii nu-l putem asigura", a declarat directorul Eco Petroleum, Gheorghe Cheptanus, pentru Bloombiz.ro. In opinia specialistilor, Romania mai poate conta cel mult 15-20 de ani pe rezervele interne de gaze naturale.

Sectorul energetic are nevoie de investitii majore pentru a deveni "o a doua Dacia" a Romaniei, in opinia directorului general Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit fostului director SNP Petrom, Ion Popa, Mariana Gheorghe s-a referit la investitiile in infrastructura sectorului energetic care pot asigura exportul de gaze din Romania.

Cu toate astea, Ion Popa spune ca Romania are o problema tehnica care o impiedica sa exporte gazele naturale.

"Se poate face si un swap, dar avand in vedere conditiile dificile din Romania, nu ar trebui sa exportam gazele naturale. Aceasta liberalizare a preturilor la gaze ar trebui facuta tinand cont de veniturile populatiei.

Noi vrem sa liberalizam preturile asa cum este in alte tari ale UE dar trebuie sa ne gandim si care este raportul din veniturile populatiei captive la alimentarea cu gaz fata de veniturile populatiei din UE", a declarat Ion Popa pentru Bloombiz.ro.

De aceeasi parere este si fostul director Rompetrol Downstream, Dan Rosu, care adauga faptul ca Romania nu este pregatita "mental" sa-si exporte gazele.

"Infrastructura conductelor de gaze din Romania nu a mai fost reparata si intretinuta de ani de zile. Se functioneaza pe conducte care au iesit din termenul de folosinta de peste 10-20 de ani. Stam pe un butoi de pulbere, iar costurile de refacere a conductelor le va suporta consumatorul, se vor include in pretul final catre consumator", a declarat Dan Rosu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, Romania este conectata la piata globala, de aceea toate fluctuatiile de pret existente in piata au urmat cotatiile internationale.

"E suficient sa o urmarim si sa ne dam seama ca acolo vom fi si noi. Nu vad de ce un operator intern s-ar rupe de piata internationala si ar juca altfel.

In momentul in care se va schimba sistemul de accizare si vom fi ceva mai coerenti ne vom putea alinia la UE. In conditiile in care vorbim de suprafiscalitate si despre o foame continua de bani pe care o are statul, nu vad o aliniere rapida la piata UE", a mai precizat fostul director Rompetrol Dowstream.

"Romania sta pe o "retea putreda" unde costurile de intretinere a retelelor de distributie este urias, problema pe care statul o "ingroapa" zi de zi. Fiecare dintre noi locuieste intr-o casa care are o conducta de gaze. Apar explozii in zeci de blocuri pentru ca sunt conducte al caror termen de viata a expirat de 10-20 de ani.

Acesta e unul din sistemele despre care nu se vorbeste public", a mai adaugat Dan Rosu.

Ioan Popa este insa de alta parere. In opinia sa, Romania are un sistem destul de dezvoltat al transportului si distributiei de gaze, cu toate ca exista unele conducte neschimbate de ani de zile.

In ceea ce priveste rezervele naturale de gaz ale Romanie, directorul Eco Petroleum, Gheorghe Cheptanus spune ca Romania la ora actuala nu poseda o cantitate semnificativa de gaze naturale care ar putea merge spre export.

"Avem rezerve mici de gaze naturale. Noi importam pentru consumul nostru intern, tot ce inseamna gaze pentru populatie si pentru marile companii, marile combinate chimice.

Romania nu se poate baza pe rezervele de gaze. Nici 10% din necesarul tarii nu-l putem asigura", a declarat directorul Eco Petroleum pentru Bloombiz.ro.

Ion Popa spune insa ca la ritmul actual de extractie, Romania mai poate conta cel mult 15-20 de ani pe rezervele interne de gaze naturale.

"Trebuie sa mai si descoperim sau sa suplinim cu alte surse. Exista o zicala: "sa produci petrol prin petrolisti", insa in Romania au disparut. Se putea merge si lucra in afara. Erau tari unde Romania ar fi putut sa faca lucrari si sa produca gaz pe care ar fi putut sa-l aduca in tara.

Cel mai bun exemplu ar fi fost Irakul, insa nici o firma romaneasca nu are nici o concesiune acolo", a subliniat Ion Popa.

In opinia sa, nordul Kurdistanului si restul Irakului ar fi fost locul potrivit de unde Romania ar fi putut sa aduca gaze naturale in tara.

"Acum cativa ani ar fi trebuit sa ne ducem acolo. In Kurdistan s-au semnat 27 de contracte de concesiune din 2005 si pana in prezent, iar Romania nu are niciunul. Cantitatile de gaze ale Kurdistanului depasesc sursele care au fost luate in considerare pentru Nabucco", a mai precizat acesta. 

#export gaze, #gaze, #infrastructura sector energetic, #liberalizare preturi gaze, #petrom, #rezerve gaze , #stiri Petrom