Autoritatile de la Phenian sustin ca Statele Unite au mobilizat capacitati nucleare pentru a putea lansa un atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord.
"Oficiali americani, inclusiv secretarul Apararii si directorul CIA, au vorbit in mod repetat despre amenintarea nucleara si balistica nord-coreeana pentru a justifica optiunea militara. Administratia SUA analizeaza posibilitatea unui atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord", a declarat Ju Yong Chol, un diplomat nord-coreean la o conferinta pentru dezarmare organizata de Natiunile Unite.
"Actualele masuri luate de Statele Unite in sensul suplimentarii capacitatilor militare sunt destinate lansarii unui atac preventiv impotriva Republicii Democrate Populare Coreea", a mai precizat Ju Yong Chol.
Nu este pentru prima ora cand Phenianul face astfel de acuzatii. In noiembrie 2017, bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Coreea de Nord, sustinea atunci regimul Kim Jong-Un.
In realitate, avioanele militare au survolat orasul japonez Okinawa si apoi insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii Japoniei si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean. Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean.
Agentia nord-coreeana de stiri avertizeaza atunci ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreeana.... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 15:20
Coreea de Nord a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii.
Racheta intercontinentala cu raza lunga de actiune Hwasong-15 a fost lansata cu succes, in baza ordinului direct al presedintelui, dintr-o zona aflata la nord de Phenian, potrivit unui anunt al televiziunii de stat din Coreea de Nord, relateaza site-ul agentiei Yonhap.
"Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anuntat ca tara a indeplinit o extraordinara cauza istorica, prin completarea fortei nucleare de stat. Noua racheta este capabila sa loveasca intreg continentul american", a transmis presa de la Phenian.
In urma acestui anunt, serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
Agentia nationala de stiri KCNA a precizat ca racheta Hwasong-15 este capabila sa transporte "un focos nuclear foarte mare". In cadrul testului de marti, racheta balistica ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri - de peste zece ori mai mare decat cea a Statiei Spatiale Internationale - si a parcurs o distanta de 950 de kilometri, in 53 de minute.
In acelasi mesaj, regimul nord-coreean s-a descris drept "o putere nucleara responsabila" si a precizat ca armele strategice au fost dezvoltate pentru a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala in fata "politicii santajului nuclear si a amenintarii nucleare din partea... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 07:32
Administratia Donald Trump nu va putea lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, intrucat stie cu certitudine ca regimul de la Phenian are armament nuclear care poate fi utilizat ca riposta, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"In privinta Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, intrucat nu doar suspecteaza, ci stiu cu certitudine ca Phenianul are arme nucleare", a declarat Serghei Lavrov intr-un interviu acordat postului rus NTV.
"Nu incerc sa protejez Coreea de Nord, spun pur si simplu ca practic toata lumea este de acord cu aceasta evaluare", a explicat Serghei Lavrov, potrivit agentiei de stiri Tass.
Seful diplomatiei ruse a precizat ca aceasta logica a fost impartasita de aproape toti omologii sai prezenti la reuniunea Adunarii Generale ONU. In acelasi timp, Lavrov a subliniat ca Statele Unite ar trebui sa fi tras invataminte in urma interventiei militare in Irak.
"Sper ca Washingtonul va avea aceasta logica. Altfel, situatia va degenera si vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovati din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur ca si Japonia, Rusia si China sunt foarte aproape de acea zona", a subliniat Lavrov.
Sambata, Serghei Lavrov a lansat un apel la calm in contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Coreea de Nord, indemnand "mintile infierbantate" sa inceteze "abordarea copiilor de gradinita", dupa insultele intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 15:47
Presedintele american Donald Trump a raspuns evaziv, atunci cand a fost intrebat de un jurnalist daca Statele Unite vor raspunde Coreei de Nord cu o lovitura militara, dupa cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear al regimului de la Phenian.
Trump tocmai iesea dintr-o biserica, unde a fost la slujba alaturi de sotia sa. Intrebat daca SUA vor intra in razboi cu Coreea de Nord, presedintele a raspuns sec: "Vom vedea".
Un asemenea mesaj din partea liderului american ar putea sa duca la un noua razboi al cuvintelor si amenintarilor cu Kim Jong-un, transmite Reuters.
Anterior, miliardarul republican a condamnat drept "foarte ostile si periculoase" actiunile intreprinse de Phenian, sustinand ca regimul nord-coreean este "necinstit" si a devenit o amenintare si o rusine la adresa Chinei.
"Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele si actiunile lor continua sa fie foarte ostile si periculoase pentru Statele Unite...", a scris presedintele american intr-un mesaj postat pe Twitter.
Regimul nord-coreean a anuntat ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, proiectata tocmai pentru a fi atasata de noile rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni de catre Phenian.
Arma testata de Coreea de Nord a fost de opt ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima
In acest sens, televiziunea de stat a anuntat ca detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonata de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", fiind... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 21:40
Presedintele american Donald Trump a criticat China, pe Twitter, pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a a controla programul nuclear al Coreei de Nord.
"Sunt foarte dezamagit de China. Liderii nostri naivi din trecut le-au permis sa faca sute de miliarde de dolari din comert, insa ei nu fac nimic pentru noi in privinta Coreei de Nord, doar vorbesc. Nu vom mai permite ca acest lucru sa continue. China ar putea rezolva cu usurinta aceasta problema", a scris Trump pe Twitter sambata.
I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 29, 2017
De-a lungul mandatului sau, Trump a avut momente in care a criticat si momente in care a laudat China pentru pozitia sa fata de Coreea de Nord, scrie Business Insider.
Astfel, daca in mai, presedintele admitea ca China "incearca din greu" sa convinga Coreea de Nord sa renunte la testele nucleare, la inceputul lunii iulie, Trump s-a aratat dezamagit fata de decizia Beijingului de a intensifica relatiile comerciale cu nord-coreenii.
Coreea de Nord a testat vineri o racheta balistica intercontinentala despre care unii experti apreciaza ca ar putea lovi California.
Surse militare de la Washington au declarat pentru Daily Mail ca presedintele american este gata sa ordone un atac militar impotriva Coreei de Nord in cursul anului viitor, pentru a distruge echipamentul nuclear al acestei... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 11:19
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat luni ca Moscova nu va accepta "actiunile nucleare necugetate" ale Coreei de Nord si spera ca SUA sa nu actioneze unilateral impotriva Phenianului, informeaza Reuters.
Lavrov a avertizat ca oricine ar reactiona in fata comportamentului nord-coreean ar "incalca legislatia internationala".
Acesta a adaugat ca Rusia este pregatita sa refaca relatiile cu SUA si in urma comentariilor facute de presedintele american, Donald Trump, Administratia de la Casa Alba ar reactiona in acelasi mod.
Presedintia Rusiei a exprimat "preocupare" in legatura cu tensiunile dintre Coreea de Nord si Statele Unite, indemnand ambele parti sa aiba atitudini de retinere.
La randul sau, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a atras atentia ca orice incercare a utilizare a fortei asupra Coreei de Nord nu va da rezultate.
Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca ar putea interveni militar impotriva Coreei de Nord pentru limitarea capacitatilor balistice si nucleare ale regimului stalinist condus de Kim Jong-Un. Un atac american va atrage replici ale Coreei de Nord impotriva Coreei de Sud si Japoniei, riscand sa conduca la un razboi regional.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence, a avertizat, luni, Coreea de Nord, ca vremea rabdarii strategice s-a terminat si a solicitat Chinei sa foloseasca "punctele sale de sprijin" extraordinare pentru a constrange regimul de la Phenian sa abandoneze programele sale nucleare si... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 14:44
Mike Pence, vicepresedintele SUA, a avertizat ca "vremea rabdarii strategice cu statul nord-coreean s-a incheiat" si a solicitat Chinei sa foloseasca "punctele sale de sprijin" extraordinare pentru a constrange regimul de la Phenian sa abandoneze programele sale nucleare si balistice.
The Guardian informeaza ca vorbind in timpul unei vizite in Coreea de Sud, in cadrul unui turneu de zece zile in Asia, Pence a descris angajamentul SUA fata de securitatea Coreei de Sud ca fiind "de nezdruncinat", la o zi dupa ce armata nord-coreeana a incercat duminica dimineata, fara succes, sa lanseze o racheta, dintr-un poligon situat pe coasta de est a tarii.
Citeste si: Coreea de Nord a incercat sa lanseze o racheta, dar a esuat
Coreea de Nord a amenintat sambata Statele Unite, cu ocazia unei sarbatori nationale, ca este pregatita sa riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuala agresiune americana, in contextul avertismentelor lansate de Administratia Donald Trump.
In urma nereusitei statului nord-coreean, au existat acuzatii ca testul balistic ar fi fost contracarat de un atac cibernetic al SUA. De asemenea, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump a avertizat ca tensiunile vor escalada in Peninsula Nord-Coreeana. ...citeste mai departe despre "Vicepresedintele SUA avertizeaza Coreea de Nord: Vremea rabdarii strategice s-a incheiat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 09:47
Casa Alba analizeaza, in cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbari a regimului de la Phenian sau a unei interventii militare cu scopul de a pune capat amenintarii nucleare nord-coreene, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.
Presedintele Donald Trump a luat masuri pentru a-si asigura aliatii din regiune, ingrijorati de evolutiile din Coreea de Nord, ca nu va abandona acordurile care sustin de decenii politica americana in Asia.
In urma promisiunii lui Trump de a opri Phenianul sa mai testeze vreodata vreo racheta balistica si in baza acestei revizuiri a strategiei, care dateaza de doua saptamani, unii analisti se asteapta la o schimbare in politica americana.
Aceasta revizuire are loc in contextul unor evenimente care au tensionat recent stabilitatea in regiunea.
Citeste si: Wall Street Journal: Washingtonul a anulat istorica intalnire cu un oficial nord-coreean
Coreea de Nord a lansat luna trecuta o racheta balistica in Marea Japoniei, iar fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost asasinat in Malaezia.
Oficiali chinezi si nord-coreeni poarta negocieri la Beijing, in cadrul primei reuniuni la nivel inalt cunoscute din ultimul an, in contextul in care Beijingul si-a redus recent importurile de carbune din Coreea de Nord.
Oficiali americani au subliniat dimensiunea militara a acestei strategii emergente, in cadrul unor discutii cu aliati, potrivit unor persoane la curent cu aceste discutii citate de... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 07:53
Seful Pentagonului, James Mattis, a declarat, joi noaptea, ca va exista un raspuns "eficient si coplesitor" din partea aliatilor, daca vreun atac nuclear este lansat de catre regimul nord-coreean.
De asemenea, seful departamentului Apararii a dat asigurari liderilor sud-coreeni de sprijinul continuu din partea americanilor, in ciuda declaratiilor controversate ale presedintelui republican cu privire la costurile NATO si la banii investiti in apararea unor aliati, inclusiv prin construirea unor scuturi antiracheta precum THAAD din Coreea de Sud, relateaza BBC.
Regimul nord-coreean a testat in mod regulat rachete balistice sau bombe nucleare, iar retorica agresiva a alarmat intreaga regiune.
Vezi si Coreea de Nord a difuzat un videoclip in care arata cum distruge Washingtonul cu arme nucleare (Video)
Statele Unite mentin in continuare, ca urmare a acordului de aparare postbelica, o prezenta militara ridicata in Coreea de Sud si Japonia.
Presedintele Donald Trump a declarat anterior ca vrea ca cele doua tari asiatice sa plateasca mai mult pentru desfasurarea de trupe militare ameircane.
Totusi, Mattis s-a folosit de prima sa vizita in Coreea de Sud pentru a da asigurari ca administratia Trump isi va respecta angajamentele din regiune, pentru a asigura o protectie impotriva agresivitatii Phenianului.
"Orice atac asupra americanilor sau a aliatilor nostri va fi invins, iar orice utilizare a unor arme nucleare va fi intampinata de un raspuns eficient si... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:59