Din ce in ce mai multe businessuri se dezvolta pe piata din tara si, odata cu dezvoltarea acestora, este nevoie si de spatii suplimentare de depozitare si chiar de desfasurare a activitatilor.
Pentru a achizitiona spatii de depozitare, reprezentantii marilor afaceri sau ai companiilor mici si mijlocii ar avea nevoie de un capital destul de mare. De aceea, oamenii prefera sa inchirieze spatii de depozitare la cel mai avantajos raport calitate - pret.
De ce sa inchiriezi un spatiu de depozitare si care este procedura
Cei care doresc sa inchirieze un spatiu de depozitare trebuie intai sa ia in calcul gasirea unei companii care sa le ofere servicii pe masura asteptarilor. Activ Property Services este una dintre principalele companii de consultanta imobiliara din tara, activand din anul 1993 la nivel national, cu sedii in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.
Aceasta companie ofera, printre alte servicii, si pe cele de inchiriere spatii de depozitare, cu un portofoliu foarte bogat in acest sens. In plus, specialistii ofera si servicii de consultanta pentru inchirierea de spatii industriale de depozitare, pentru extinderea afacerii, pentru negocierea si renegocierea chiriei, pentru negocierea conditiilor de parasire a spatiului, iar lista poate continua.
Practic, oamenii implicati intr-un business in continua expansiune trebuie sa isi aleaga un depozit pentru unele produse, pentru echipamente sau utilaje, in care angajatii isi pot desfasura in conditii propice... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 12:50
Rata de neocupare a spatiilor industriale din Bucuresti este una foarte redusa si se observa un interes major pe zona spatiilor cu suprafete cuprinse intre 500-2.500 mp, se arata intr-un comunicat Romtor Real Estate remis Business24.
Piata constructiilor si cea imobiliara au inregistrat anul trecut cresteri semnificative, Conform Institutului National de Statistica. Volumul lucrarilor in constructii a crescut, in 2015, cu 10,4% fata de anul anterior.
In privinta constructiilor ingineresti, ele au cunoscut un avans de 20%, semn ca sunt tot mai cautate spatiile industriale sau logistice. Astfel, volumele tranzactionate in 2015 au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru acest segment, urmate de cele pentru birouri (38%).
"Pentru acest an, previziunile privind tranzactiile imobiliare sunt pozitive, avand in vedere atat prognozele oficiale de crestere economica, cat si disponibilitatea pe piata a produselor de calitate.
2015 a fost un an al achizitiilor spectaculoase atat pe segmentul industrial cat si cel al cladirilor de birouri, prin achizitiile efectuate de companiile P3 si CTP, cat si de GLL, NEPI sau Globalworth. La aceasta se adauga vanzarea portofoliului industrial detinut de Immofinanz catre Blackstore.
In privinta volumului total al tranzactiilor el s-a ridicat, conform informatiilor din piata, la circa 650 de milioane de euro.
La inceputul acestui an s-au evidentat finalizarile unor contracte de inchiriere... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 15:30
Cererea noua de spatii industriale a reprezentat 70% din volumul inchirierilor din prima jumatate a anului, cele mai active fiind companiile din domeniul productiei, astfel ca incepand cu anul viitor dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a dezvolta speculativ si nu doar la cerere, potrivit DTZ.
"Faptul ca piata a devenit mult mai dinamica, stimulata mai ales de companiile noi care activeaza in sectorul productiei, ofera o noua perspectiva dezvoltarilor de spatii industriale si logistice. Avand in vedere ca in ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spatiilor logistice si industriale a fost reprezentat de proiectele 'build-to-suit' (la cererea chiriasilor, n.r.), estimam ca, incepand cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a construi speculativ, atat in Bucuresti, cat si in orasele importante", a declarat, intr-un comunicat Rodica Tarcavu, seful departamentului industrial al DTZ Echinox.
Volumul total al inchirierilor in primul semestru a fost de 89.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 70% din acest volum, cu 61.000 metri patrati tranzactionati, in timp ce 28.000 metri patrati au fost renegocieri si prelungiri de contracte. In Bucuresti, volumul inchirierilor a fost de 34.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 90% dintre tranzactii.
In afara Bucurestiului, volumul tranzactiilor inregistrate in primul semestru a fost de 55.000 metri patrati, cererea de spatii noi reprezentand 55% din volumul total. Cele mai semnificative... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 09:20
Costurile de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti vor creste in medie cu 0,3% pe an pana in 2017, la 77 de dolari/mp/an, Capitala urcand astfel cinci pozitii, pana pe locul 8 din 54, intr-un top al celor mai ieftine piete la nivel mondial analizate de compania de consultanta DTZ.
La finele anului trecut, costurile de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti se situau la 76 dolari/mp/an, Capitala ocupand locul 13 din 54 de piete.
Astfel, Bucurestiul, alaturi de Hong Kong (-2,2%), Milan (-0,5%), Anvers (0,1%) si Roma (0,1%) vor inregistra cele mai mici cresteri ale costurilor in perioada analizata. La polul opus, Dublin (5,4%), Melbourne (3,4%), Riga (3,1%), Vilnius (3,1%) si Shanghai (3%) vor avea cele mai mari cresteri pana in 2017.
"Chiriile spatiilor industriale si logistice din Romania au ramas stabile, in prezent
nivelul chiriilor pentru spatii mari ce depasesc 5.000 mp, situandu-se in intervalul 3,2-3,8 euro pe mp pe luna, cu valori nete efective ce pot fi chiar mai competitive. Pe fondul unei cereri scazute, corelata cu un volum limitat al livrarilor anuntate, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment", a declarat, intr-un comunicat Rodica Tarcavu, seful departamentului industrial DTZ Echinox.
In Europa, Bucurestiul este a sasea cea mai ieftina destinatie pentru companiile care vor sa inchirieze spatii industriale, dupa Marseille, Anvers, Bruxelles, Lyon si Budapesta.... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 16:40
Suprafata de spatii industriale tranzactionata in primul trimestru a cumulat 83.000 de metri patrati, reprezentand mai mult de jumatate din totalul contractat anul trecut, insa cele mai mari tranzactii au fost de renegociere si mai putin de preluari de spatii noi, potrivit CBRE.
Anul trecut au fost tranzactionate spatii totalizand 132.400 de metri patrati, sub nivelul din 2011 si 2010. Tranzactiile cu spatiile din Bucuresti au cumulat 47.700 de metri patrati, reprezentand 35% din total, in timp ce provincia a atras clienti pentru 85.000 metri patrati (Cluj -35%, Ploiesti - 12,2%, Pitesti -10% si Timisoara - 9%).
In plus, in 2012 au fost incheiate contracte direct intre proprietari si chiriasi reprezentand 40.500 metri patrati.
Principalii clienti au fost operatorii logistici, care au fost cei mai activi, dar si companiile din industria producatoare.
In acest an, majoritatea cererilor de inchiriere de spatii industriale o reprezinta relocarile si extinderile, apoi renegocierile, avand in vedere ca sunt multe contracte au ajuns la maturitate.
"Cererea in 2013 este in crestere pe fondul relativei stabilitati economice si politice, dar avand in vedere si cresterea economica prognozata pentru acest an. Totodata, dezvoltatorii ar putea incepe proiectele amanate cativa ani. Cele mai multe tranzactii in acest an au fost, in ordine, renegocierile, relocarile si extinderile, contractele noi fiind in continuare in numar limitat. Estimam ca aceasta ordine se va mentine... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 13:44
Spatiile industriale aflate in constructie pe teritoriul Romaniei totalizeaza, in acest moment, 54.500 de metri patrati, suprafata care, inainte de izbucnirea crizei financiare, era alocata unui singur proiect, releva datele companiei de consultanta imobiliara, CBRE.
In primul semestru al anului, activitatea totala de inchiriere a spatiilor industriale a insumat aproximativ 53.000 metri patrati, la care se adauga tranzactiile directe, de 16.500 mp, in scadere fata de semestrele precedente, arata comunicatul de presa al CBRE, citat de Mediafax.
Cea mai mare tranzactie realizata in primele sase luni ale anului a fost vanzarea fabricii Nokia (cu o suprafata de 35.000 mp), catre producatorul de electrocasnice DeLonghi.
"Piata industriala din Romania prezinta in continuare interes pentru investitori si se estimeaza ca aproape 50% din volumul investitiilor directe va fi absorbit de catre sectorul industrial pana la sfarsitul anului. Stabilitatea randamentului prime (n.r: spatii de strada) din zona Bucuresti, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est, sustine potentialul investitional al sectorului industrial si logistic. Astfel, o serie de companii internationale si-au extins deja liniile de productie din Romania, acestea devenind importante unitati exportatoare", a declarat Marian Orzu, seful departamentului industrial CBRE Romania.
In zona Capitalei, sunt in constructie spatii industriale cu o suprafata de aproximativ 20.000 mp. In afara... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 16:13
Pretul chiriilor pentru spatiile imobiliare a atins pragul de jos si urmeaza sa se stabilizeze. Dupa ce chiriile la apartamentele cu doua camere au ajuns in luna martie la cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent, a venit si randul sectorului industrial.
Potrivit unui studiu Regatta, anul 2012 se dovedeste a fi unul prielnic pentru sectorul imobiliar industrial, unde nivelul chiriilor de baza se va mentine la 3-4 euro/mp, iar suprafetele cele mai solicitate fiind cele de pana la 1.000 mp.
"In conditiile unei stabilizari a pietei, care a marcat mai toate segmentele domeniului imobiliar apar si oportunitati (..). Spre exemplu, in prezent, avem in portofoliu un spatiu scos la inchiriere la pretul de 1 euro /mp, localizat in Bucuresti intr-o pozitie foarte buna din punctul de vedere al accesului, constand in 3600 mp hala si 1400 mp birouri si anexe, si care detine toate facilitatile necesare atat pentru depozitare cat si pentru productie".
Criza financiara a determinat cresterea perioadei de negociere, si implicit a deciziei de tranzactionare. Potrivit sursei citate, in prezent durata medie de negociere a unei tranzactii este de circa 30-45 de zile.
In anul 2011, Compania Regatta a inchiriat suprafete ce insumeaza circa 16.000 mp, la care se adauga spatiile de birouri aferente.
Locatiile tranzactionate s-au impartit aproximativ in mod egal intre parcuri logistice si spatii individuale.
Majoritatea clientilor au fost companii multinationale, iar cererea... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:01
Bucurestiul a urcat trei locuri, pe pozitia 39, in topul celor mai scumpe 53 de orase din lume in functie de costurile de ocupare a spatiilor industriale, desi chiriile s-au mentinut in 2010, pentru al doilea an consecutiv, la nivelul de 48 euro pe metru patrat pe an, potrivit Cushman & Wakefield, precizeaza Mediafax.La finele lui 2010, costurile anuale de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti, incluzand chiria si cheltuieli cu diverse servicii, se ridicau la 57 de euro pe metru patrat, din care 48 de euro reprezenta costul de inchiriere, se arata in studiul Spatii Industriale 2011, realizat de compania de consultanta imobiliara.
Nivelul costului de ocupare si al chiriei s-au mentinut la nivelul de la sfarsitul anului 2009, in conditiile in care costul se ridica la 60 de euro in 2008.
"Chiriile au ramas neschimbate in Romania, in conditiile in care piata spatiilor industriale este oglinda economiei locale, unde conditiile dificile s-au mentinut pe intreg anul trecut. Chiar daca nivelul chiriilor s-a mentinut constant, pachetele de facilitati oferite de dezvoltatori pentru a atrage chiriasi sunt din ce in ce mai semnificative", se arata in studiul Cushman.
Autorii studiului previzioneaza si pentru 2011 chirii constante pe acest segment, in conditiile in care cererea se va mentine redusa, avand in vedere ca economia nu va reusi sa-si revina in totalitate.
La nivel global, recesiunea, desi aproape de final, a continuat sa aiba impact asupra pietei spatiilor... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 17:17
Suprafata totala a spatiilor industriale inchiriate anul trecut in zona Bucuresti a fost de 94.300 metri patrati (mp), in crestere cu 105% fata de 2009, cand a fost inchiriata o suprafata de 46.000 mp, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), informeaza Newsin. In al doilea semestru al anului trecut, volumul total al inchirierilor in zona Bucuresti a ajuns la 39.500 mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 190% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009.
Volumul inchirierilor de spatii industriale din 2010 a fost dominat de zona Bucuresti, unde au fost incheiate peste 53% din tranzactii, din care 70% sunt localizate in zona de vest.
Ca volum de tranzactii, Capitala este urmata de Timisoara (21% total), Oradea (13%) si Ploiesti (7%).
"Nivelul chiriei prime pentru Bucuresti in al doilea semestru a fost de 4,15 euro/mp/luna. Chiriile efective nete sunt la un nivel mai scazut, intrucat numarul stimulentelor si al reducerilor de chirie oferite de dezvoltatori chiriasilor, a crescut in ultimele sase luni.
In prezent, randamentul prime este de 10,25% si sunt premise pentru alte scaderi ale acestui indicator, intrucat interesul pentru produse imobiliate de top creste, inclusiv pentru cele industriale. Majoritatea tranzactiilor o reprezinta facilitatile de productie, cu interes scazut pentru revanzare", se mai arata in raport.
In ceea ce priveste volumul spatiilor ce vor fi livrate in 2011, CB Richard Ellis precizeaza ca "este... mai mult
Duminica, 20 Februarie 2011, ora 23:53