Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei

Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei
Bucuresti se afla si anul acesta in topul celor mai poluate orase din Europa, situandu-se pe locul al saptelea in clasamentul general si al treilea la nivelul Europei de Est, unde este depasit doar de orase industriale din Rusia si Ucraina.

Capitala Romaniei este intrecuta in topul celor mai poluate orase din Europa numai de capitalele Albaniei si Macedoniei, conform clasamentului Numbeo realizat in functie de indicele poluarii.

Cel mai important element luat in calcul in formula acestui indice este calitatea aerului, iar cifrele arata ca, in afara de Napoli, oras care se confrunta si cu o criza a gestionarii deseurilor, nu exista in toata Europa Occidentala un oras mai poluat si mai murdar decat Bucuresti.

La polul opus se afla orase ca Helsinki, Zurich, Stockholm, Vienna sau Oslo, care sunt de pana la cinci ori mai putin poluate decat capitala tarii noastre.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie si de ce sunt discrepantele atat de mari? Exista, pana la urma, orase cu trafic rutier similar si cu industrie mult mai bine reprezentanta decat Bucuresti, unde aerul este mult mai curat. Cheia o reprezinta spatiile verzi.

In capitala Norvegiei, Oslo, care s-a clasat anul acesta abia pe locul 14 in topul celor mai putin poluate orase din Europa, din suprafata totala de 454 de kilometri patrati a orasului 242 de kilometri patrati sunt ocupati de paduri dese, pe langa alte spatii verzi si cele 343 de lacuri din zona. Un adevarat plaman verde.

In Bucuresti, pe de alta parte, doar 7,5% din suprafata orasului este ocupata de spatii verzi, din care 39% se afla in Sectorul 1, unde a fost luata in calcul si padurea Baneasa. In aceste conditii, indicele de spatiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, conform statisticilor oficiale incluse in raportul Vital Signs dedicat Capitalei. Pentru comparatie, in Viena raportul este de 120 mp de spatiu verde per locuitor.

Pe langa alte carente de ordin administrativ si legislativ, pe langa poluarea din trafic si deseuri, iata ca Bucuresti are o mare problema legata de spatiile verzi, care trebuie rezolvata urgent de autoritatile locale impreuna cu specialisti in domeniu si reprezentanti ai mediului privat.

Solutii verificate si aplicate deja cu succes in tari din vestul Europei, precum si alternative neconventionale de ultima ora, vor fi prezentate in cadrul conferintei "Leaving grey, living green - Maximize the open space", aflata la cea de a doua editie, care va avea loc la Bucuresti, pe 28 februarie 2018.

La eveniment participa profesionisti recunoscuti din Romania, Italia, Anglia si Olanda, care vor dezbate si vor veni cu solutii sustenabile pentru maximizarea spatiului verde urban din orasele Romaniei.

Printre invitatii evenimentului se numara:

- Laura Gatti, peisagist si inginer agronom, partener al bine-cunoscutului proiect Bosco Verticale initiat la Milano alaturi de Stefano Boeri si in curs de implementare in prezent la nivel mondial.
- Theodor Harasim, reprezentant al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC) organizatie non-profit acreditata oficial drept consiliu emergent de catre World Green Building Council, ce are ca scop incurajarea tuturor conditiilor necesare pentru promovarea constructiilor performante.
- Gary Grant, promotorul acoperisurilor verzi, consultant international in solutii de inverzire a oraselor si autor a numeroase carti pe aceasta tema.
- Cerasella Craciun, conf. dr. arh. habil. urb. in cadrul Facultatii de Urbanism, UAUIM Bucuresti, arhitect si urbanist cu experienta in proiecte de arhitectura, cladiri, constructii, design interior, urbanism, peisagistica si design.
- Leo Kooijman, inginer horticol si specialist in arboricultura, reprezentat al bine-cunoscutei pepiniere Ebben din Olanda.


Daca doresti sa participi la eveniment te poti inregista AICI.

Invitatii vor prezenta studii de caz si solutii pentru dezvoltarea spatiilor verzi din Romania in contextul arhitectural actual.

Se va pune accentul pe importanta biodiversitatii, a sustenabilitatii urbane, si pe rolul si implicarea fiecaruia dintre specialistii din domeniu fie ei reprezentanti ai autoritatilor, arhitecti, peisagisti sau antreprenori in atingerea obiectivului de a deveni locuitori fericiti in orase mai sanatoase.

Conferinta este organziata de Nophadrain Romania in parteneriat cu Sika Romania si Arta Gradinilor la Palatul Bragadiru din Bucuresti.


Parteneri: UAUIM, RUR, Mater, DSBA, The Plot, FDA, ROGBC, Ebben, ROFMA, NOD,

Parteneri media: Igloo, IBC Focus, Hotel Invest

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2236 ori