Alianta USR Plus inregistreaza o crestere de 3 puncte procentuale in sondajul realizat in octombie de IMAS la comanda Europa FM. 20,4% ar fi scorul aliantei, daca duminica ar avea loc alegeri parlamentare.
Practic, USR Plus are acum un scor mai bun decat avea PSD luna trecuta, conform sursei citate.
PNL scade 2 puncte procentuale si e creditat cu 32,6% din voturi, fata de 34,7 % in septembrie.
PSD inregistreaza o crestere similara cu scaderea liberalilor si e creditat cu 21,7 la suta din optiunile de vot.
Pro Romania ramane aproximativ la acelasi nivel: ar fi votat de 8,9% la suta dintre alegatori.
Ar mai trece pragul electoral doar UDMR - 5,1%, iar PMP, cu 4,8%, este la limita, tinand cont de marja de eroare. ALDE e, de asemenea, in acest sondaj, cu 2,5 la suta, dar intre timp a fuzionat cu Pro Romania.
Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM in perioada 7 - 28 octombrie, pe un esantion de 1010 persoane si are o marja de eroare de 3,1%.
Sursa: IMAS via Europa FM ...citeste mai departe despre "Sondaj IMAS: USR-PLUS, in crestere, aproape de PSD. PNL, scadere cu doua procente" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 13:06
Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arata ca, recrutarea noilor angajati se muta tot mai mult online. Aproape 50% dintre persoanele chestionate afirma ca s-au obisnuit sa evite zonele aglomerate, iar 32% isi propun sa lucreze de acasa cat mai mult posibil.
"Criza sanitara i-a determinat pe angajatii romani sa-si dramuiasca banii cat mai bine, limitandu-si cheltuielile la strictul necesar, si sa incerce sa economiseasca mai mult", arata datele unui sondaj al platformei de recrutare BestJobs.
Doi din trei angajati vor sa pastreze acest obicei capatat in perioada starii de urgenta si dupa pandemie.
Printre obiceiurile dobandite in ultima perioada pe care angajatii au in plan sa le pastreze se numara si grija mai mare pentru sanatate si timpul petrecut in natura, alaturi de cei apropiati (60%). Alti 48% s-au obisnuit, totodata, sa evite zonele aglomerate si sa faca mai mult sport (39%), sa gateasca mai des acasa (35%), dar si sa continue sa lucreze remote cat mai mult posibil (32%) si sa cumpere preponderent online (25%).
De altfel, 65,5% dintre cei chestionati afirma ca vor sa mentina un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala, motiv pentru care intentioneaza sa puna mai putina presiune pe ei (32%) si sa prioritizeze viata personala in locul carierei (27%).
La capitolul achizitii pe care le-au amanat sau redus in pandemie si vor continua sa le limiteze si in perioada urmatoare, 48% dintre respondentii la sondajul BestJobs... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 13:27
Doar 4 din 10 angajati romani au planuri de concediu pentru acest an, iar peste 80% raman in tara, ingrijorati de pandemie, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
Potrivit studiului, 25% au declarat ca in lunile de restrictii veniturile familiei au scazut cu pana la 25%, iar 24,5% sustin ca scaderile depasesc chiar si 50%.
"Aproape trei sferturi dintre angajatii romani nu si-au luat anul acesta concediu de odihna, dar 42% dintre ei planuiesc totusi sa faca o cerere in acest sens in perioada urmatoare", arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
Ingrijorati mai ales ca lumea s-a relaxat prea mult si nu mai respecta regulile de igiena si distantare sociala (42%), dar si ca vine un nou val de epidemie si, implicit, noi restrictii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanta (23%), peste 80% dintre ei raman in tara si au in plan sa isi petreaca zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasa (24,8%).
Dintre cei care planuiesc sa plece anul acesta in vacanta, 34,2% se asteapta sa cheltuiasca acelasi buget planificat initial, inainte de izbucnirea pandemiei, iar putin peste 16% spun ca vor reduce bugetul cu pana la 30% fata de anul trecut avand in vedere incertitudinile actuale.
Cand vine vorba de cazare, 50% dintre respondentii la sondajul BestJobs prefera hotelul sau pensiunea, si doar 12% iau in calcul posibilitatea de a-si petrece concediul intr-un apartament inchiriat in regim hotelier, cu... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:07
Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania, care prezinta profilul angajatului care a lucrat remote in timpul Covid-19: are sub 45 de ani, cel mult cinci ani de experienta, lucreaza in dimeniul serviciilor si e ingrijorat privind perspectivele.
"Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice", potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania.
Cei mai multi dintre angajatii care au lucrat remote au, in general, pana in 45 de ani, au studii superioare (57%), un nivel mediu de experienta de lucru in domeniu, de 2 pana la 5 ani (61%), si muncesc mai ales in Bucuresti (65%).
"Jumatate dintre angajatii care lucreaza remote spun ca au reusit sa gaseasca solutii si sa se adapteze la noul regim de munca pe cont propriu, fie pentru ca aveau deja experienta lucrului la distanta dinainte de criza cauzata de pandemia cu noul tip de coronavirus, fie pentru ca s-au inspirat de pe internet. Alti 25% spun insa ca au fost fortati de imprejurari sa se descurce singuri, in lipsa unui sprijin din partea angajatorului", se mai arata in sondaj.
Cei mai multi dintre ei lucreaza in domenii asociate productiei (34%) si spun ca erau... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:36
Aproape jumatate (46,4%) dintre angajatii care impart biroul de acasa cu copiii lor recunosc ca le este greu sa isi organizeze eficient activitatea in conditiile in care trebuie sa se ocupe, pe langa sarcinile de serviciu, si de solicitarile copiilor, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Astfel, doi din cinci respondenti si-ar dori sa poata lucra de acasa insa cu un program flexibil, astfel incat sa se poata ocupa si de cei mici cat timp cresele si scolile sunt inchise.
Cu toate acestea, nu toti au sustinerea angajatorului sa-si organizeze timpul si sarcinile de lucru in functie de situatia personala. Aproape 40% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs sustin ca angajatorul se arata deranjat cand solicita doua ore libere in timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acorda totusi timpul necesar, in timp ce 28,6% se plang ca angajatorul nu le permite deloc acest lucru.
Chiar daca lucreaza de acasa, un sfert dintre angajati arata ca ajung sa aloce mai mult de opt ore pe zi activitatii profesionale, mai ales ca sunt adesea intrerupti de copii.
In aceste conditii, cei mai multi dintre ei spun ca, atunci cand nu pot acorda atentie celor mici, ii lasa sa-si ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) si doar 18% sunt ajutati de celalalt parinte.
Majoritatea parintilor (71,4%) reuseste sa aloce mai putin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activitatile pe care le... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.
Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.
60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.
Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.
"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.
In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
4 din 10 romani ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, aproape jumatate dintre romani cred ca virusul SARS-CoV2 este mai putin periculos decat se crede si doar o treime mai vad statul ca pe un partener de incredere - acestea sunt cateva concluzii ale unui sondaj IRES, dat publicitatii luni.
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat, in perioada 13-14 mai, un studiu dedicat perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor in timpul crizei COVID-19, scopul fiind evaluarea impactului starii de urgenta asupra vietii romanilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
In perioada starii de urgenta, cel mai mult le-a lipsit romanilor apropierea celor dragi.
Un sfert dintre respondenti au spus ca cel mai mult le-au lipsit drepturile si libertatile, iar pentru 13% dintre participantii la studiu au fost calatoriile si vacantele. 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.
De asemenea, in perioada starii de urgenta, romanii au navigat mai mult pe Internet decat inainte si s-au uitat mai mult la televizor si la filme. O treime dintre respondenti a gatit mai multe decat inainte, o cincime a mancat mai mult, iar aproape un sfert declara ca au facut exercitii fizice mai mult decat de obicei.
"Doar 1 din 10 romani declara ca a fumat, iar 3% ca au consumat bauturi alcoolice mai mult decat inainte", potrivit sursei citate.
Principala lectie invatata in acecasta criza este importanta igienei, aproape... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 14:19
Situatia economica a gospodariilor se stramtoreaza, iar sistemul medical ar putea fi asaltat de pacienti cu tratamente amanate - acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de IRSOP (Institutul Roman de Sondare a Opiniei Publice).
Conform unui comunicat remis Ziare.com marti, in luna mai, 58% dintre gospodarii au reusit sa isi mentina sau chiar sa creasca putin nivelul de trai, insa 42% spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit, comparativ cu cea din aprilie.
De asemenea, fata de luna aprilie, in mai au crescut:
- somajul efectiv si asteptat de la 5 la 10%;
- incapacitatea de a plati rata la credit tot de la 5 la 10%;
- proportia gospodariilor fara venit disponibil de la 38 la 48%;
- proportia celor care au trecut la atacarea economiilor proprii (32%).
"Evaporarea venitului disponibil si dezeconomisirea semnaleaza topirea cantitatii de lichiditate din gospodarii si prezice ca cei stramtorati se vor abtine de la cumpararea de bunuri si servicii", precizeaza IRSOP.
In ce priveste Sanatatea, sondajul releva ca o treime din populatia adulta - 31% - a trebuit sa-si amane analizele, tratamentele sau operatiile, din cauza coronavirusului.
Asta "inseamna ca sistemul medical va ramane tensionat si dupa coronavirus".
Intrebati care este slabiciunea cronica cea mai importanta a tarii scoasa la iveala de aparitia epidemiei, 39% dintre romani au spus ca sistemul de sanatate, in timp ce 34% au raspuns coruptia.
"Probabil ca sistemul sanitar va... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 11:52
Aproape toti romanii au auzit de epidemia de coronavirus (COVID-19), peste doua treimi se declara ingrijorati pentru ei si familiile lor si cam tot atatia spun ca au putina si foarte putina incredere in sistemul de sanatate romanesc pentru a face fata situatiei actuale, arata un sondaj IRES.
Conform sondajului publicat pe pagina IRES si realizat in perioada 10-11 martie, "subiectul COVID-19 se discuta, cel putin o data pe zi, in trei sferturi dintre familiile din Romania".
"Pe un fond de mediatizare extrem de puternica, 99% dintre romani au auzit despre epidemia de coronavirus, boala aparuta in decembrie 2019 in provincia Wuhan din China si care se extinde la nivel mondial.
Doua treimi dintre participantii la studiu (67%) se declara ingrijorati pentru ei si pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID-19. Ingrijorarea se manifesta in proportii mai ridicate in randul femeilor (76%) si in randul varstnicilor (83%).
74% dintre cei chestionati discuta cel putin o data pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii. Peste un sfert dintre romani (30%) declara ca se simt foarte informati cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia pentru a se proteja impotriva coronavirusului, iar 1 din 6 (59%) spun ca se simt bine informati", precizeaza sursa citata.
Sondajul IRES mai arata ca romanii privesc cu ochi buni masurile luate de autoritati, dar au o incredere scazuta in stat, in special in... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 12:23