Pastrarea pozitiei de lider in piata de Data Center s-a dovedit costisitoare pentru Intel, firma fiind nevoita sa plateasca 17 miliarde de dolari pentru achizitia producatorului de cipuri programabile Altera.
Cu industria PC-urilor si smartphone-urilor intrata intr-un trend descendent, Intel a mizat pe fabricarea cipurilor de servere, iar combinatia dintre procesoarele Xeon si cipurile Altera i-ar putea asigura partea leului pe piata de stocare date, cred analistii consultati de Reuters.
Miscare defensiva
"Intreaga afacere are un caracter defensiv", crede Stacy Rasgon, analist Bernstein.
Din punctul sau de vedere, este ca si cum Intel ar admite ca performanta in domeniu se apropie de limita.
De altfel, Rasgon contesta proiectia Intel asupra dezvoltarii pietei de cipuri programabile si spune ca aceasta se bazeaza pe calcule gresite.
Compania a estimat o crestere constanta a cererii pentru solutii Data Center odata cu trecerea treptata la sistemul Internet of Things.
"Cred ca tintele de crestere asumate de Intel sunt ridicole. Ei spera sa aiba o crestere anuala de 7 procente, dar au ignorat faptul ca Altera a inregistrat o scadere anuala a cifrei de afaceri de 2% in ultimii trei ani", sustine Stacy Rasgon.
Cu toate acestea Google, Facebook si Microsoft investesc in continuare sume mari de bani in solutiile rapide de stocare a datelor.
Microsoft nu s-a dat inapoi nici de la folosirea cipurilor programabile combinate cu procesoare Xeon pentru a-si... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 09:31
Sistemul cloud de stocare a datelor pus la punct in 2004 de catre Amazon inca nu da rezultatele scontate la un deceniu de la inovatoarea idee de inmagazinare a bazelor de date.
Intre timp, Google si Microsoft au mizat pe acelasi tip de serviciu oferit clientilor lor. "Ce ii face insa pe acestia sa nu investeasca foarte mult in spatiile de stocare?", se intreaba jurnalistii de la The Economist.
O piata de 100 de miliarde de dolari
Amazon a investit enorm in dezvoltarea capacitatii de stocare a datelor prin sistemul Amazon Web Services (AWS). Zilnic alte ervere si echipamente de stocare sunt adaugate sistemului AWS, insa functionarea acestuia este departe de ceea ce sperau fanii tehnologiei cloud.
Sumele investite de companii in serviciile de stocare oferite de cei trei giganti IT se apropie de 100 de miliarde de dolari, o suma de 2000 de ori mai mica decat nivelul global al investitiilor din domeniul tehnologiei informatiei.
Mai ieftin
Pana in primavara acestui an, refuzul marilor companii de a investi banii in spatiile de stocare cloud putea fi justificat de costurile destul de ridicate ale operatiunii, comparative cu solutiile puse la dispozitie de echipele interne de IT din cadrul fiecarei companii. Din martie insa, Google a incercar o preluare in forta a pietei, coborand preturile cu pana la 85% la serviciile de procesare si stocare a datelor. Raspunsul Amazon.com nu a intarziat, AWS coborand la randu-i stacheta preturilor cu 65 de procente. Masura a... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:22