Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Serviciile de telecomunicatii din Romania vor atinge 4,5 miliarde euro pana in 2011

Serviciile de telecomunicatii din Romania vor atinge 4,5 miliarde euro pana in 2011

Serviciile de telecomunicatii din Romania vor atinge 4,5 miliarde euro pana in 2011,comunicatiile mobile reprezentand 80,1% iar cele fixe 19,9%, potrivit Chief Research Officer IDC EMEA, Martin Hingley.Piata de IT din Romania poate fi impartita in patru segmente principale. Acestea sunt telecom, hardware(partea fizica a unui sistem informatic), software(sistem de operare, drivere si programe de aplicatie) si serviciile IT.


Segmentul telecom este reprezentat de piata de comunicatii mobile, cu un procent de 80,1% si cea de comunicatii fixe, cu 19,9%. Potrivit IDC, telecomunicatiile vor atinge o valoare de 3,7 miliarde euro in 2008 si pana la 4,5 miliarde euro pana in 2011.


Cel de-al doilea segment, hardware, este compus din sisteme fixe, cu un procent de 61,7%, periferice 22,7%, retele 11,2% si storage sau stocare date cu 4,4% Potrivit IDC, acest segment va ajunge in anul 2008 la 1 miliard de euro si la 1,5 miliarde euro pana in 2011.


De asemenea, segmentul software, este estimat la 161 milioane euro pentru anul 2008. Acesta se compune din aplicatii 54%, infrastructura de sisteme 23,5% si dezvoltarea de aplicatii cu 21,7%. Potrivit IDC, acest segment va atinge 300 milioane euro pana in anul 2011.


Segmentul de servicii IT este cel mai complex si mai dificil de analizat,compunandu-se din: implementare 56%, suport 22,5%, operatiuni 4,3% si training 4,1%. Potrivit studiului IDC, acest segment se ridica la 291 milioane de euro pentru anul 2008 si este estimat la aproximativ 500 milioane euro, pentru anul 2011.


Potrivit aceluiasi studiu, serviciile de Data Center(sisteme de stocare a datelor) sunt subutilizate, iar cheltuielile pentru intretinerea acestora incep sa depaseasca bugetul alocat initial,din cauza consumului mare de curent, consumabile, intretinere, etc.


"Exista o lipsa serioasa de profesionisti, de personal in masura sa administreze serverele de baze de date si de unelte sau interfete de adminstrare a echipamentelor respective, iar introducerea unor noi idei sau masuri este ingreunata de faptul ca piata si serviciile IT sunt inca imature in Romania.Ca orice piata noua are nevoie de timp pentru a se dezvolta, este in crestere si previziunile sunt foarte bune in ceea ce priveste ascensiunea acestei pieti."a declarat pentru NewsIn, Chief Research Officer IDC EMEA, Martin Hingley.


IDC este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piata si consultanta in domeniul tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor si pietiei utilizatorilor de tehnologie din lume. Din 1990 IDC furnizeaza informatii esentiale despre piata IT&C din Europa Centrala si de Est si dispune de o retea coordonata de birouri in 15 tari cu centre regionale de cercetare in Praga, Istambul si Dubai. Printre clienti se numara furnizori de hardware, software si solutii IT&C, precum si autoritati guvernamentale si membri ai domeniului financiar. IDC este o divizie a IDG, lider mondial in furnizarea de media, cercetare, conferinte si evenimente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1165 ori