Conturile bancare ale trustului de presa Russia Today din Marea Britanie au fost inghetate, dupa cum a anuntat chiar redactorul-sef al filialei postului rusesc de televiziune din Regatul Unit.
"Ne-au inchis conturile in Marea Britanie. Toate conturile. Decizia este irevocabila. Laudata fie libertatea de exprimare!", s-a plans Margarita Simonyan pe contul sau de Twitter, anunta BBC.
Televiziunea Russia Today (RT) este controlata in mod direct de Kremlin si a fost acuzata de nenumarate ori ca functioneaza ca un canal de propaganda al lui Vladimir Putin.
Conform reprezentantilor RT, banca britanica NatWest a trimis o scrisoare pe adresa redactiei londoneze a postului in care anunta: "Am efectuat de curand o revizuire a aranjamentelor bancare cu dumneavoastra si am ajuns la concluzia ca nu va mai oferim aceste servicii".
Conform adresei, decizia este finala si nu comporta alte discutii suplimentare pe aceasta tema. Din primele informatii reiese ca decizia a fost luata la nivului grupului Royal Bank of Scotland, din care face parte si banca la care rusii isi tineau conturile din Marea Britanie.
RT se face vinovata si de incalcarea legii audiovizualului din Regatul Unit, Ofcom (varianta britanica a CNA - n.red.) amendand postul TV rusesc pentru prezentarea de informatii false sau partinitoare.
Printre acestea se numara si o stire in care reporterii RT sustineau ca BBC a falsificat o informatie despre un atac cu arme chimice derulat in Siria.
BBC a castigat... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 17:40
4Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
Sapte nume mari din lumea bancara sunt suspectate de autoritatile elvetiene de manipularea pietei de metale pretioase. UBS, HSBC, Morgan Stanley, Barclays, Julius Baer, Deutsche Bank si Mitsui au intrat in colimatorul anchetatorilor elvetieni.
Organele de ancheta din Tara Cantoanelor au dezvaluit la inceputul acestei saptamani ca exista indicii care sugereaza ca bancile au conspirat pentru influentarea preturilor in tranzactiile cu aur, argint, platina si paladiu, anunta portalul CNN Money.
Ancheta extinsa
Pentru moment, doar bancile Julius Baer si Mitsui au recunoscut disponibilitatea lor in a conlucra cu organele de ancheta, celelalte 5 institutii refuzand sa comenteze situatia.
Scandalul nu se opreste in interiorul granitelor Elvetiei. Atat autoritatile de control din Statele Unite, cat si Comisia Europeana fac in acest moment investigatii in dosare care vizeaza manipularea pietei de metale pretioase de pe cele doua continente.
Este un scandal care se adauga celor care au zguduit deja lumea financiara globala, soldandu-se cu penalitati de miliarde de dolari. In mai, 5 mari banci au fost amendate cu 5,4 miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare in interes propriu.
Conform procurorului general al SUA, Loretta Lynch, "mai multe banci si-au unit fortele intr-un complot care viza manipularea pietelor".
Anterior, in noiembrie 2014, alte 6 institutii de credit, care desfasoara operatiuni la nivel global, au fost de accord sa plateasca amenzi de... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 10:23
Tensiunile dintre marea Britanie si Argentina tind sa escaladeze din nou, de luna viitoare urmand sa intre in circulatie o noua bancnota in insulele Falkland (Malvine).
Bancnota de 10 peso il va avea pe o parte pe Antonio Rivero, eroul argentinian din lupta cu britanicii, in 1982, informeaza Express.
Acesta este infatisat pe spatele unui cal, purtand in mana un steag argentinian.
Jeremy Clarkson, starul Top Gear, in centrul unui imens scandal cu argentinienii
Lansarea pe piata a bancnotei a fost anuntata marti de Banca Centrala ...citeste mai departe despre "Argentina, atac la Marea Britanie? Noua bancnota cu o imagine controversata, in insulele Falkland" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 23:03
Deputatii britanici au anuntat luni deschiderea rapida a unei anchete asupra consortiului bancar HSBC, al carui sediu se afla la Londra, in urma declansarii unui vast scandal de frauda fiscala dezvaluit de media si care are in centru filiala sa elvetiana.
Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va deschide o ancheta si ii va solicita HSBC sa furnizeze o serie de informatii, potrivit BBC.
"Dezvaluirile privind HSBC demonstreaza inca o data opacitatea unei industrii mondiale in serviciul unei elite privilegiate", a spus Margaret Hodge, presedinta laburista a comisiei.
"Comisia pentru conturi publice va deschide de urgenta o ancheta in cadrul careia ii vom solicita HSBC sa furnizeze informatii si, daca va fi necesar, ii vom ordona acest lucru", a adaugat ea intr-o declaratie pentru BBC.
Filiala elvetiana a bancii HSBC se afla de luni in centrul unui vast scandal dupa ce mai ...citeste mai departe despre "Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Ancheta in Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 08:17
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, intentioneaza sa speculeze momentul dobanzilor scazute pentru a rascumpara obligatiunile perpetue ramase in portofoliul guvernamental. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt obligatiunile din timpul Primului Razboi Mondial.
Lansate in urma cu aproape 100 de ani, o parte din obligatiunile de razboi au fost acoperite la scadenta de o alta serie de obligatiuni emise in 1927 de Winston Churchill, anuntul de rascumparare al acestora, contra sumei de 218 milioane de lire sterline, fiind facut in octombrie.
George Osborne a revenit insa asupra acestei idei anuntand ca statul va rascumpara toate obligatiunile de razboi emise in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza The Telegraph.
Datorii sterse de 1,9 miliarde de lire
"Este un moment de care Marea Britanie poate fi mandra. Putem, in sfarsit, sa platim datoriile cumulate prin emiterea de obligatiuni de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Este un semn de stabilitate fiscala si un avantaj penmtru aceasta generatie de platitori de taxe. De asemenea, reprezinta o ocazie de a ne aminti sacrificiul extraordinar facut de generatiile trecute", a declarat ministrul de finante britanic.
Misiunea lui Osborne nu va fi usoara, in conditiile in care Regatul Unit s-a imprumutat de la cetateni mai mult decat s-a crezut initial. Trezoreria a anuntat ca va fi gata sa achite in martie 2015 suma de 1,9 miliarde de lire sterline pentru o alta serie de obligatiuni... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:30
1Sectorul bancar se afla in atentia opiniei publice mai mult ca oricand, dupa ce au fost descoperite noi informatii in scandalul LIBOR, considerat cea mai mare manipulare din istorie a pietei interbancare. In comparatie cu acesta, frauda bancara din Romania pare un joc de copii.
Frauda bancara din Romania, in care sunt implicati mai multi bancheri si angajati ai statului, a avut un prejudiciu estimat de procurori la 22 de milioane de euro. O suma aparent mica, tinand cont ca au fost implicate 16 unitati ale celor mai mari trei banci din Romania, respectiv BCR, CEC si BRD.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Cazul Libor, in care sunt implicati angajati UBS si RBS, are un prejudiciu estimat la cel putin 460 de milioane de dolari, iar traderii si bancherii care au contribuit la influentarea pietei interbancare vor fi arestati luna viitoare, precizeaza Bloomberg, care citeaza o sursa oficiala anonima.
Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii
Scandalul a fost considerat cea mai mare manipulare din istorie a sectorului bancar, pentru ca mai multe banci europene au influentat ratele de referinta LIBOR si TIBOR. Cei doi indici reprezinta referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, conform Asociatiei Bancherilor Britanici, care au confirmat aceste cifre la inceputul lunii martie.
Printre bancile anchetate de la acea data s-au numarat Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:02
Aproximativ 9.000 de locuri de munca au fost reduse in sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie in ultimele trei luni, concomitent cu scaderea volumelor de afaceri si a profitabilitatii, potrivit grupului de angajatori CBI si PwC.
Datele provin dintr-un sondaj privind 104 companii, potrivit Agerpres.
Reducerile de locuri de munca au fost cel mai profunde in sectorul bancar, care a fost marcat de un scandal privind rata dobanzii de referinta Libor si o incetinire a veniturilor bancare din investitii.
Scandalul Barclays - Libor: Inca patru banci grele ies la suprafata
Grupurile din domeniul serviciilor financiare sustin ca o crestere a volumului de afaceri se va relua in trimestrul urmator, potrivit sondajului CBI/PwC, dar se asteapta, de asemenea, sa se reduca inca 3.000 de locuri de munca.
In acelasi timp, noile posturi vacante de pe piata financiara din Londra au scazut cu 19% luna trecuta, comparativ cu luna august si cu 43% comparativ cu un an in urma.
Directorul de operatiuni Hakan Enver a avertizat ca tensiunea asupra bancilor le-ar putea determina sa amane deciziile de recrutare pana la noul an. Matthew Fell, director pentru piete competitive la CBI, a declarat ca sectorul serviciilor financiare s-a confruntat cu un trimestru dur, cu volume de vanzari care au scazut in mod neasteptat si cu costuri medii in crestere, scazand astfel profiturile. Sentimentul privind situatia afacerilor a continuat de asemenea sa se deterioreze.
Cu toate... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:40
Creditorii trebuie sa redevina "plictisitori" si credibili, fiind important sa se concentreze asupra clientilor, sustine directorul executiv al Lloyds Banking, Antonio Horta-Osorio.
Potrivit sefului Lloyds, bancile au dezamagit publicul, devenind "multumite de sine, neorientate catre client si ineficiente".
"Industria bancara nu si-a facut niciun bine. Problema dupa problema si scandal dupa scandal, credinta si increderea in industria noastra a fost erodata", a spus seful bancii britanice detinute in proportie de 41% de stat, potrivit The Telegraph.
Pentru a restaura increderea, "industria trebuie sa se transforme. Trebuie sa schimbam modelul bancar ... bancile comerciale si bancile de retail trebuie sa fie simple si plictisitoare", considera bancherul.
Cititi mai multe despre Cum pot bancile sa isi spele imaginea pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 12:10