Banci suspectate ca ar fi influentat pretul tranzactiilor cu aur, anchetate in Elvetia

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 10:23
2376 citiri
Banci suspectate ca ar fi influentat pretul tranzactiilor cu aur, anchetate in Elvetia
Foto: Wikimedia

Sapte nume mari din lumea bancara sunt suspectate de autoritatile elvetiene de manipularea pietei de metale pretioase. UBS, HSBC, Morgan Stanley, Barclays, Julius Baer, Deutsche Bank si Mitsui au intrat in colimatorul anchetatorilor elvetieni.

Organele de ancheta din Tara Cantoanelor au dezvaluit la inceputul acestei saptamani ca exista indicii care sugereaza ca bancile au conspirat pentru influentarea preturilor in tranzactiile cu aur, argint, platina si paladiu, anunta portalul CNN Money.

Ancheta extinsa

Pentru moment, doar bancile Julius Baer si Mitsui au recunoscut disponibilitatea lor in a conlucra cu organele de ancheta, celelalte 5 institutii refuzand sa comenteze situatia.

Scandalul nu se opreste in interiorul granitelor Elvetiei. Atat autoritatile de control din Statele Unite, cat si Comisia Europeana fac in acest moment investigatii in dosare care vizeaza manipularea pietei de metale pretioase de pe cele doua continente.

Este un scandal care se adauga celor care au zguduit deja lumea financiara globala, soldandu-se cu penalitati de miliarde de dolari. In mai, 5 mari banci au fost amendate cu 5,4 miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare in interes propriu.

Conform procurorului general al SUA, Loretta Lynch, "mai multe banci si-au unit fortele intr-un complot care viza manipularea pietelor".

Anterior, in noiembrie 2014, alte 6 institutii de credit, care desfasoara operatiuni la nivel global, au fost de accord sa plateasca amenzi de 4 miliarde de dolari in urma unui scandal in care erau suspectate de manipularea cursului de schimb a unor valute.

In acest caz, HSBC, UBS, JP Morgan Chase, Bank of America, RBS si Citibank au platit amenzile catre autoritatile cu rol de supraveghere si control din piata americana si din Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#manipulare piete, #amenzi banci, #piata metale pretioase, #scandal banci Elvetia , #Banci internationale