Geithner: Prevenirea manipularii Libor trebuia facuta de autoritatile de reglementare

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 19:28
1382 citiri
Geithner: Prevenirea manipularii Libor trebuia facuta de autoritatile de reglementare

Autoritatile de reglementare din Marea Britanie ar fi trebuit sa previna manipularea dobanzii interbancare Libor, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care le-a prezentat ingrijorarea sa in aceasta privinta in 2008, cand era presedinte al Rezervei Federale din New York.

"Le-am atras atentia si am considerat, ca si acum, ca era responsabilitatea lor sa rezolve problema", a afirmat Geithner la o audiere in comitetul pentru servicii financiare al Camerei Reprezentantilor.

Increderea in Libor, dobanda de referinta pentru produsele financiare la nivel mondial, a fost zdruncinata dupa ce banca britanica Barclays a recunoscut ca a manipulat rata.

Robert Diamond, care a demisionat din postul de director general al Barclays dupa ce banca a fost amendata cu 290 milioane de lire sterline (451 milioane dolari), a declarat in Parlamentul britanic ca si alte banci au facut propuneri false.

Indicele Libor este calculat de Asociatia Bancherilor Britanici pe baza estimarilor zilnice a 18 banci privind costurile imprumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, in diferite monede. Deoarece cifrele inaintate de banci nu sunt bazate pe tranzactii reale, indicele poate fi manipulat de traderi. Ratele LIBOR sunt folosite pentru stabilirea dobanzilor in contracte de mii de miliarde de dolari.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a aparat reactia Fed in Congres, saptamana trecuta, aratand ca banca centrala a cooperat alte autoritati de reglementare si a sugerat o solutie.

Documentele Fed din New York arata ca Geithner a trimis in 2008 guvernatorului Bancii Angliei, Mervyn King, recomandari pentru schimbarea modului in care este calculata Libor.

In urma acestui scandal, Comisia Europeana a propus, miercuri, introducerea de sanctiuni penale, in viitor, impotriva angajatilor institutiilor de credit vinovati de manipularea ratelor interbancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Geithner manipulare Libor, #prevenire manipulare Libor, #autoritati reglementare manipulare Libor , #Banci internationale