Când fac pregătiri pentru vacanță, după ce află toate informațiile legate de deplasarea într-o țară străină, românii ajung și la detalii pentru care caută răspunsuri pe grupuri dedicate.
Cineva nu vrea să fie luat pe nepregătite și întreabă cât se lasă bacșiș în Grecia, pe pagina Forum Grecia, de pe Facebook, iar răspunsurile sunt variate.
Unii nu sunt de acord să dea bacșiș
"Atâta timp cât mâncarea la restaurant este 300% față de magazin, nu înțeleg de unde vine treaba cu bacșișul?"
"Învață-i și pe greci cu câte 10 euro ca și pe ai noștri! Să avem de ce să ne mirăm că dacă nu scrie 10 euro pe fruntea noastră, ne trântesc mâncarea în față! Doamne, ce mentalitate avem! Spune câți nemți sau englezi ați văzut să lase 10 euro? Probabil de aia sunt altfel tratați!"
"Eu unul nu sunt adeptul lăsării tipsului nicăieri (câți dintre cei care au altfel de joburi primesc tips la muncă? Niciunul).
Însă mai las și eu dacă sunt mulțumit (și cred că asta ar trebui să fie criteriul tuturor, fiindcă astfel sunt și ei mulțumiți și vor oferi servicii bune).
Nu este însă o obligativitate, asta să fie clar. Au fost locuri unde nu am lăsat nimic, fiindcă nu mi-a plăcut sau fiindcă au încercat să mă înțepe la notă.
Au fost alte locuri unde am lăsat 1-2 euro pentru care mi-au mulțumit de 10 ori (cam asta este standardul din câte am remarcat, nu 10-15% cum se sugerează mai... mai mult
Luni, 16 August 2021, ora 14:39
Interesul uriaș al românilor pentru litoralul grecesc a dus în mod inevitabil la apariția unui număr de cazuri de români păcăliți și, în consecință, cu concediul distrus. Un astfel de caz a fost relatat de un român zilele trecute care a povestit condițiile mizere ce l-au așteptat la cazarea în Grecia, asta într-o diferență majoră cu pozele de prezentare de pe site-urile pentru rezervări.
Omul și-a descris experiența neplăcută într-o postare pe Forum Grecia, pagina de Facebook populară printre turiștii români în țara elenă, și a postat imagini care arată o pensiune încă în construcție, situată la peste 3 km de plajă, și nu doar 450 de metri, așa cum descria el.
„Teapa Calda Resort -Kalivya Porigirou 🚩🚩🚩🚩
Dupa 7 ani de vacante super misto in Grecia, din pacate anul asta am patit ceea ce nu credeam....
Cu toate ca iubim Grecia, cred ca a fost ultima vacanta petrecuta la ei.
Mare atentie, din punctul meu de vedere Grecia si serviciile oferite lasa de dorit de la an la an, iar unii greci sunt din ce in ce mai infecti, ahtiati dupa bani.
Atentie la acesta locatie, patronul este un tepar si un excroc ordinar.
Dupa un drum lung de 14 ore, la 42 grade, am ajuns 3 familii cu 5 copii la locatia unde am platit 50% inca din 5 mai.
Si marea surpriza:))
Cazarea reală/ Foto: Ciprian Cristian/ Facebook
Din 3 camere platite nu avea disponibile decat una singura, si aia se elibera la ora 18, cu toate ca... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 07:20
Romanii sunt printre cei mai expusi la saracie si excluziune sociala din Uniunea Europeana. Mai mult de o treime dintre cetateni. Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.
In Romania, mai mult de o treime dintre cetateni se afla in risc de saracie si excluziune sociala, arata ultimele date Eurostat, aferente anului 2019.
Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.
FOTO ec.europa.eu
In primele cinci tari ai caror cetateni sunt expusi saraciei se mai afla si Grecia, Italia si Spania. In contrast, nivelurile cele mai scazute ale acestui indicator se inregistreaza in Cehia, Slovenia si Finlanda.
Acelasi studiu releva ca 14,5% din populatia Romaniei are o situatie materiala extrem de precara. Cei afectati nu isi pot plati facturile, nu pot pastra locuinta incalzita si nu isi pot permite cateva zile de vacanta.
In Bulgaria si Grecia sunt cei mai multi aflati in aceasta situatie, in timp ce media Uniunii Europene este de 5,6%.
Aceste date privind saracia si excluziunea sociala in 2019 vor servi drept unul dintre punctele de referinta pentru analiza impactului economic si social al pandemiei COVID-19 in 2020, spun expertii Eurostat. ...citeste mai departe despre "Romanii, pe locul doi in UE privind riscul de saracie si excluziune sociala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:50
Anul trecut, peste un sfert din populatie era supusa riscului de saracie si excluziune sociala in sapte state membre din Uniunea Europeana: Bulgaria (32,8%), Romania (32,5%), Grecia (31,8%), Letonia (28,4%), Lituania (28,3%), Italia (27,3%) si Spania (26,1%), arata datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se inregistrau in Cehia (12,2%), Slovenia (16,2%), Slovacia (16,3%, datele din 2017), Finlanda (16,5%), Olanda (16,7%), Danemarca si Franta (ambele cu 17,4%) si Austria (17,5%).
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, 21,7% din populatie - respectiv 109,2 milioane de persoane - era supusa in 2018 riscului de saracie si excluziune sociala, in scadere fata de nivelul de varf din 2012 (123,8 milioane de persoane).
Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expusi saraciei si excluziunii sociale in UE a cel putin 20 de milioane de persoane pana in 2020.
In perioada 2008 - 2018, riscul de saracie si excluziune sociala a crescut in noua state membre din UE: Luxemburg (de la 15,5% in 2008 la 21,9% in 2018, sau 6,4 puncte procentuale), Grecia (3,7 pp), Estonia (2,6 pp), Spania (2,3 pp), Italia si Olanda (ambele cu 1,8 pp), Suedia (1,3 pp), Danemarca (1,1 pp) si Cipru (0,6 pp).
In schimb, cel mai semnificativ declin a fost raportat in Bulgaria (de la 44,8% in 2008 la 32,8% in 2018, sau minus 12 puncte procentuale), Romania (minus 11,7 pp), Polonia (minus... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 22:53
In Uniunea Europeana, 6,2% din populatie (31 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale severe, cea mai ridicata rata fiind in Bulgaria (20,9%) si Romania (16,8%), arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In contrast, rate de sub 3% au fost inregistrate anul trecut in Suedia (1,1% in 2017), Luxemburg (1,2% in 2017) si Olanda (2,4%).
Conform Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin patru puncte din urmatoarele: plata facturilor la timp, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, cheltuieli neasteptate, regulat o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, o saptamana de vacanta departe de casa, un televizor, o masina de spalat, un telefon, o masina.
Datele pe 2018 reflecta continuarea tendintei de scadere a procentului de cetateni din UE care se confrunta cu deprivarea materiala severa, de la nivelul de varf de 9,9% in 2012.
In medie, rata de deprivare materiala severa a scazut in UE cu 0,4 puncte procentuale in 2018, de la 6,6% in 2017. In mod similar, in majoritatea statelor pentru care sunt disponibile datele pentru 2018, procentul de cetateni care se confrunta cu deprivarea materiala severa a scazut comparativ cu 2017, exceptiile fiind Finlanda (unde a crescut cu 0,7 puncte procentuale, de la 2,1% in 2017 la 2,8% in 2018), Franta (unde a crescut cu 0,6 puncte procentuale, de la 4,1% in 2017 la 4,7% in 2018),... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 10:41
Parlamentul grec a aprobat un pachet de masuri sociale, in pofida avertismentelor Comisiei Europene. Premierul elen, Alexis Tsipras, a aparat ceea ce a numit legea "crizei umanitare" din tara.
Legea, prima introdusa de cand partidul lui Tsipras a castigat alegerile din ianuarie, ofera bonuri de masa si electricitate gratuita cetatenilor cei mai saraci, scrie BBC.
Valoarea totala a masurilor se ridica la 200 de milioane de euro. Acesta este genul de masura anti-austeritate pe care Tsipras le-a promis in campania electorala.
Tsipras a tinut un discurs de 30 de minute in Parlament, in care a aparat legea, spunand ca e prima, in cinci ani, intocmita la Atena, nu de tehnocratii Uniunii Europene. Premierul a ...citeste mai departe despre "Grecia adopta o lege pentru cei mai saraci eleni, in ciuda opozitiei UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 11:01
Conform Institutului de Statistica al Greciei, in ultimii 4 ani salariile nominale la toate categoriile de angajati au scazut cu 23,8%, fara sa poata prevedea cineva cand si daca sunt sanse de revenire.
Scaderea salariilor cu aproape un sfert a fost aplicata esalonat, cu o medie de circa 5% pe an, ca sa socheze mai putin populatia speriata de spectrul austeritatii, scrie La Tribune.
Practic, Grecia a trebuit sa suporte un asemenea tribut, intrucat n-a avut curajul sa faca aceasta reducere dureroasa integral in 2010, pentru ca, dupa ce efectele ei se vor produce asupra economiei, angajatorii sa poata reveni treptat la salariile initiale.
Astfel, Grecia isi plateste in continuare tributul ei la criza economica. Din 2009 si pana in prezent, Grecia a pierdut 20% din PIB, iar rata somajului a ajuns in medie la 27%, tineretul depasind 40%. Este cea mai mare rata a somajului din OECD.
Un studiu elaboat de comisia pentru buget a Parlamentului si publicat saptamana trecuta evalueaza ...citeste mai departe despre "Grecia, coplesita de saracie - inca un sfert de secol de austeritate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 09:15
Cetatenii grecii sunt, in medie, cu 40% mai saraci in prezent decat erau in 2008, arata datele statistice publicate marti, care scot in evidenta impactul recesiunii si masurilor de austeritate, transmite Reuters.
Oficiul de statistica din Grecia (ELSTAT) a informat marti ca in perioada cuprinsa intre al doilea trimestru din 2008 si al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scazut cu 29,5%. Daca se ia in calcul si inflatia cumulata in aceeasi perioada declinul veniturilor se apropie de 40%.
Reducerile de cheltuieli si majorarile de taxe, adoptate de autoritatile de la Atena pentru a indeplini cererile creditorilor internationali, cumulate cu o rata record a somajului de aproape 28% au condus la erodarea consumului domestic, care in Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din randul celor 17 state membre ale zonei euro.
Potrivit datelor ELSTAT, compensatia totala acordata muncitorilor a scazut cu 34% in perioada care a trecut dupa cel de-al doilea trimestru din 2009. In aceeasi perioada, Guvernul de la Atena a taiat beneficiile sociale cu 26%. ELSTAT a mai informat ca gradul de economisire al gospodariilor a scazut cu 8,7% in al doilea trimestru din 2013 fata de o scadere de 6,7% in urma cu un an, o noua dovada ca gospodariile grecesti sufera de pe urma masurilor de austeritate.
Pe baza estimarilor UE/FMI, economia Greciei ar urma sa se contracte cu 4% in acest an urmand sa-si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 15:55
Organizatiile caritabile relateaza ca pana la 90% din familiile din cele mai sarace cartiere ale Greciei se bazeaza pe banci alimentare si pe cantine sociale, iar in conditiile in care austeritatea nu pare sa se apropie de sfarsit, chiar si voluntarii dau semne de oboseala, relateaza The Guardian.
Sarcina de a garanta ca familiile nevoiase vor primi hrana pe parcursul verii a devenit mai presanta in week-end-ul trecut, in conditiile in care grecii se pregatesc pentru vacanta de vara traditionala, ceea ce va afecta furnizarea de servicii de baza, cum ar fi distribuirea de alimente saracilor.
De obicei, faptul ca Biserica Ortodoxa - sau orice alta organizatie caritabila - isi va reduce din activitati in luna august ar fi trecut neobservat, insa intr-o Grecie afectata de datorii, acest lucru este imposibil de ignorat. Pe fundalul unui somaj record si cu o tara afectata de cea mai grava criza din timpurile moderne, greutatile apar la suprafata in moduri pe care putini le-ar fi prevazut vreodata. Foamea si malnutritia sunt parte a acestui spectru.
Copiii malnutriti ai Greciei au iesit in sfarsit la iveala, pe fondul relatarilor generalizate despre copiii care au lesinat la scoala. Intr-un raport devastator dat publicitatii in acest an, UNICEF a estimat ca aproape 600.000 de copii traiesc sub pragul saraciei in Grecia, iar peste jumatate dintre acestia sunt lipsiti de necesarul nutritional zilnic.
Biserica Ortodoxa din Grecia hraneste zilnic circa 55.000 de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:17