Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Romania, munca nu te scoate din saracie. Ocupam un rusinos loc 1 in UE la angajatii care de-abia isi duc zilele

In Romania, munca nu te scoate din saracie. Ocupam un rusinos loc 1 in UE la angajatii care de-abia isi duc zilele
"Daca muncesti, nu mai ai timp sa faci bani", potrivit unei zicale romanesti tot mai populare, confirmata de datele publicate de Eurostat, care ne plaseaza pe primul loc in UE la ponderea persoanelor angajate care se afla in saracie, potrivit criteriilor stabilite uniform pe plan international.

Mai precis, ca definitie tehnica, este vorba despre cei care, desi lucreaza, au un venit disponibil echivalent sub linia de saracie de 60% din valoarea mediana a venitului disponibil echivalent la nivel national (dupa luarea in considerare a transferurilor sociale).

Indicatorul constituie referinta pentru statisticile europene pentru venit, incluziune sociala si conditii de viata EU - SILC (potrivit abrevierii din limba engleza).

Clasamentul european in materie cu cele mai recente valori disponibile (2016 si, pentru anumite state 2015, dar diferentele nu sunt semnificative de la un an la altul) ale ponderii saracilor care lucreaza (evident, cu forme legale si inregistrati potrivit reglementarilor in vigoare) arata dupa cum urmeaza:Se poate oberva ca valoarea de 21,5%, publicata de Eurostat pentru anul 2016, ne plaseaza in fruntea topului european al saracilor care lucreaza. Top in care devansam lejer trei state sudice, Grecia, Spania si Italia (interesanta combinatie balcanico-latina, din perspectiva socio-culturala), precum si doua colege din blocul estic, Bulgaria (colega noastra de val de integrare mai saraca are cu 65% mai putin fata de noi, totusi!) si Polonia (economia cu care ne asemanam cel mai mult, la 73% sub noi).

Cert este ca avem mult de lucrat pana sa ne ducem spre media europeana, situata la mai putin de jumatate fata de noi, chiar daca nu vom ajunge niciodata la nivelul Cehiei sau Slovaciei.

Insa mai spre Germania sau Franta am putea sa privim mai atent, fie si pentru ca experienta tarilor baltice, relativ apropiate ca nivel al PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare arata ca se poate merge in acea directie.

Aderarea ne-a indepartat de Europa in ce priveste valorizarea muncii

In ce priveste evolutia ratei angajatilor saraci din Romania, se pot trage cateva concluzii si surprinzatoare si ingrijoratoare.

Oricum, in loc sa ne apropiem de media europeana dupa aderarea din 2007, noi ne-am indepartat de ea, ceea ce a devalorizat munca si desfasurarea unei activitati utile fiscalizate.

Citeste mai departe analiza despre Calitatea locului de munca: Tara din UE in care munca nu te scoate din saracie pe Curs de Guver ...citeste mai departe despre "In Romania, munca nu te scoate din saracie. Ocupam un rusinos loc 1 in UE la angajatii care de-abia isi duc zilele" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2619 ori