Italienii repopuleaza satele pustii din sud cu refugiati

Marti, 01 Martie 2016, ora 17:55
4839 citiri
Italienii repopuleaza satele pustii din sud cu refugiati
Foto: Wikimedia

Pakistan, Somalia si Mali, acestea sunt cateva din tarile de origine ale celor mai noi locuitori instalati in Satriano, un mic orasel cu populatie imbatranita din Calabria, Italia.

Refugiatilor ajunsi in "Cizma" li se face usor-usor loc in satele depopulate din interiorul tarii, relateaza Bloomberg. Avantajele sunt comune: pribegii au nevoie de un loc sub soare in patria adoptiva, iar localnicii se plang de lipsa fortei de munca.

"Slava Domnului ca au venit oamenii astia! Satriano era mort. Multumita lor a prins din nou viata si poate renaste. Daca vor pleca nu stiu ce ne vom face", explica Luigi Marotti, unul dintre localnici.

Pentru refugiatii stabiliti in Satriano s-a gasit usor ceva de munca, in conditiile in care 75% din populatia de 4.000 de suflete a orasului a parasit zona in ultimele decenii ca urmare a somajului ridicat si a amenintarii saraciei.

O parte din noii veniti au slujbe in cadrul fermelor detinute de localnici, altii au gasit deja joburi stabile, iar o asociatie din localitate si administratia publica au grija sa le dea tot timpul cate ceva de facut migrantilor adoptati.

"Primarii oraselor depopulate sunt dispusi sa preia azilanti, dar nu vor sa ii vada stand toata ziua in baruri sau la fumat in piata publica. Avem nevoie de un drum clar, de un proiect, un orizont pe care sa il oferim acestor oameni", a explicat premierul Matteo Renzi in cadrul unui discurs in parlament.

Calabria ramane o zona in care integrarea migrantilor se face cu dificultate, regiunea confruntandu-se cu un grad crescut de saracie si cu cel mai ridicat nivel al somajului din toata Italia.

Cu toate acestea, lipsa tinerilor din zona ofera slujbe sezoniere noilor veniti, iar multe dintre acestea nu difera prea mult de cele practicate de unii dintre ei in tarile natale: culesul maslinelor sau al portocalelor, de exemplu.

160.00 de refugiati aflatin Grecia si Italia inca asteapta ca oficialii UE sa decida in privinta relocarii lor, in vreme ce alte 80.000 de persoane au reusit sa intre in interiorul granitelor Uniunii doar in primele 6 saptamani ale acestui an, conform statisticilor ONU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati Europa, #redistribuire migranti, #locuri munca migranti, #refugiati Italia , #Italia