Autoritatile vor sa remunereze personalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu o cota din incasari si este posibil sa se ajunga in zona de fortare a textului legii sau la abuzuri, sustine Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.
"Propunerea (privind remunerarea personalului ANAF, n.red.) a mai fost la un moment dat, s-a scos, acum sunt discutii sa se reintroduca. Eu cred ca o astfel de prevedere este discutabila.
Din moment ce toti avem niste obligatii de serviciu pe care trebuie sa le indeplinim si luam un salariu, nu ar trebui sa fim platiti altfel pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu.
Trebuie vazut in modul in care este facuta legislatia salarizarii in domeniul public. O astfel de remunerare s-ar putea sa duca la niste dezechilibre care nu cred ca sunt neaparat acoperite de lege", a declarat joi Dan Badin.
Potrivit acestuia, din perspectiva contribuabilului, inspectorul fiscal ar trebui sa fie neutru.
"El este cel care vine si verifica daca legea a fost corect interpretata, deci vine in control. Daca am gresit, se recalculeaza impozitul, trebuie sa platesc dobanzi, penalitati si asa mai departe.
Daca, insa, acest inspector fiscal nu mai este neutru si el doreste sa ia cat mai multi bani de la mine pentru ca in functie de cat de multi bani ia, isi va lua un comision?
Noi credem ca vom mai avea o abordare neutra a inspectorului fiscal? Nu vom ajunge in zona de fortare a textului legii,... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 14:09
1ANAF nu mai furnizeaza direct bancilor informatiile despre veniturile romanilor care vor credite, pentru ca sistemul informatic a intrat de cateva zile in mentenanta.
Din acest motiv, acordarea imprumuturilor este intarziata cu cateva zile, iar potentialii clienti trebuie sa aduca acte suplimentare.
Procedura a fost mult simplificata in urma cu aproape doi ani. De atunci incepand, bancile verifica veniturile celor care vor credite prin intermediul raportarilor ANAF. De cateva zile, insa, baza de date nu mai este accesibila.
Din aceasta cauza durata de analiza a unui dosar se prelungeste de la 1-3 zile pana la aproape o saptamana, timp in care clientii trebuie sa aduca adeverinta de salariu de la angajator plus alte acte suplimentare, a declarat Dragos Nechifor, broker de credite, pentru Digi24.
Contactat de Ziare.com, Biroul de presa al ANAF a informat ca sistemul informatic a intrat in mentenanta pe o perioada care inca nu poate fi precizata.
"Deocamdata nu stim cat va dura, se lucreaza. Colegii de la IT inca nu au specificat un termen. Lucrarile au inceput in 12 iunie. Nu as putea sa va spun cat vor dura. De indata ce ii dau drumul, ma informeaza si pe mine, in cel mai scurt timp posibil, vom da un anunt", ne-a declarat Sabina Zeres, sef serviciu comunicare ANAF, precizand ca este pentru prima oara cand se fac aceste lucrari, de aceea, este greu de spus cat vor dura. ...citeste mai departe despre "Creditele sunt aprobate cu intarziere din cauza ANAF.... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 11:17
Dupa ce presa a dezvaluit, luni dimineata, ca seful Fiscului a decis sa taie salariile inspectorilor Antifrauda, acesta a explicat, printr-un comunicat de presa, ca, de fapt, nu au fost alocati bani de la buget pe acest an pentru sporul de stres.
Inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF vor primi salarii mai mici incepand din aceasta luna, ca urmare a diminuarii sporului de suprasolicitare psihica de la 25% la doar 5% din salariu.
Informatia a aparut in presa in aceasta dimineata, iar ulterior ANAF a precizat intr-un comunicat remis luni la amiaza motivele acestei decizii.
Schimbarea a fost introdusa printr-un ordin semnat cu data de 1 martie de presedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan.
"In constructia bugetara pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care sa sustina acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica pana la nivelul maxim prevazut de lege (25% din salariul de baza), de care au beneficiat inspectorii antifrauda in anii precedenti.
Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentand un procent de 95,38% din executia anului 2016", se arata in comunicatul ANAF.
Conform sursei citate, o reevaluare a situatiei va fi facuta "in momentul unei eventuale rectificari bugetare pozitive, luandu-se masurile care se vor impune".
Daca sporul de stres a fost redus la 5%, sporul pentru ore suplimentare a fost mentinut la 75%, se mai arata in comunicatul ANAF.
De... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 14:18
Dupa ce faimosul credit cu buletinul a fost desfiintat acum cativa ani, nimeni nu ar mai fi crezut ca in Romania se va mai putea obtine vreodata un imprumut in 24 de ore. Insa iata ca acest lucru devine posibil, cu ajutorul neasteptat al... Fiscului.
Bancile pot stabili linie directa cu ANAF, prin care ii verifica pe cei care solicita imprumuturi, fara sa le mai ceara adeverinte de venit sau fise fiscale, iar acestia pot obtine finantarea de care au nevoie intr-o singura zi.
Trei mari banci au facut deja legatura directa cu Fiscul, iar acum clientii lor pot lua astfel creditul de care au nevoie imediat.
Initiativa este avantajoasa si pentru bancile care in felul acesta se asigura ca au capatat un client serios, de la care sigur isi vor putea recupera banii, informeaza Digi 24.
Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?
Pana acum, in majoritatea cazurilor, pentru a acorda un credit, bancile cereau trei documente: adeverinta de salariu, fisa fiscala ...citeste mai departe despre "Cum poti lua credit in 24 de ore: Te ajuta ANAF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 07:22
O suta de mii de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective, a anuntat, marti, ANIMT.
Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme.
Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora.
Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate, potrivit Mediafax.
"Aceste masuri ne omoara activitatea si creeaza, in acelasi timp, o grava problema sociala, intrucat companiile noastre sunt cele care asigura intretinerea muncitorilor in tarile in care sunt detasati, in situatia de fata nemaiputandu-le asigura nici macar intoarcerea in tara. Ganditi-va cate familii depind de acesti 100.000 de muncitori, practic sunt afectati circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:51
Seful Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, castiga mai mult decat presedintele Agentiei Nationala de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, dar mai putin decat liderul Curtii de Apel din Bucuresti, Dan Lupascu. Afla ce salarii au unii dintre cei mai importanti oameni din tara.
Seful Curtii de Apel din Bucuresti, Dan Lupascu, a declarat ca are un venit anual de 201.790 de lei, bani pe care ii primeste pentru ca este membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dan Lupascu mai primeste 30.155 de lei anual, pentru activitatea didactica pe care o depune la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti.
Dan Lupascu mai primeste in fiecare an 1.000 de lei, din drepturi de autor, de la Editura Universul Juridic din Bucuresti si 5.148 de lei de la Editura Wollters Kluwer, din Bucuresti.
Pe langa acesti bani, seful Curtii de Apel mai primeste in fiecare an 7.000 de lei, bani proveniti din comisii de contestatii, de la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania. Dan Lupascu trebuie sa ramburseze un credit ipotecar in valoare de 75.000 de euro, scadent in 2025, la Banca Transilvania.
Seful Politiei Romane castiga mai mult decat Presedintele Agentiei Nationale de Integritate
Inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Liviu Popa, a spus, in declaratia sa de avere publicata de site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ca are un venit anual de 197.413 lei, pe care il primeste din partea Directiei... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 10:03
Aproximativ 70.000 de firme au achizitionat pana marti un certificat digital pentru a putea depune online declaratia unica privind contributiile sociale si impozitul pe venit (112), a declarat miercuri vicepresedintele ANAF, Mihail Gogancea-Vatasoiu, relateaza Mediafax."Pana ieri (marti - n.r.) s-au achizitionat certificate calificate cu care se pot depune declaratii pentru un numar de 70.000 de contribuabili.
Ramane un numar mare de contribuabili care nu au achizitionat certificate si pentru care am asigurat aceasta perioada de 6 luni de gratie in care preluam declaratiile la ghiseu", a spus Vatasoiu, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca 450.000-470.000 de contribuabli au obligatia sa depuna declaratia unica privind plata contributiilor sociale si impozitului pe venit.
Un certificat digital costa 50 de euro, insa exista si posibilitea depunerii mai multor declaratii cu un singur certificat fiscal, daca acest lucru este asumat in fata organelor fiscale.
Incepand cu data de 7 februarie si pana pe data de 25 februarie contribuabilii pot depune declaratia unica privind contributiile sociale si impozitul pe salariu aferente lunii ianuarie.
Depunerea declaratiei unice pe internet devine obligatorie de la 1 iulie.
Potrivit analizelor ANAF, 40% din contribuabili aleg sa depuna declaratiile in data de 25, ultima zi de depunere.
"Apelul catre contribuaili este sa nu lase depunerea pentru ultima zi.
Din acest punct de vedere, avand in vedere faptul ca luna februarie se... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:59
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat luni ca nu vor fi facute abuzuri in acordarea stimulentelor, iar angajatii cu salarii foarte mici, dar care nu au fost performanti, nu vor primi stimulente, potrivit NewsIn."Nu vor fi abuzuri in acordarea stimulentelor. Daca o persoana are un salariu de patru-cinci milioane de lei si nu a facut nimic performant pentru aceasta institutie, nu trebuie sa primeasca stimulente", a declarat Blejnar.
In schmb, acesta a sustinut ca o persoana care are un salariu mai mare si este eficient, trebuie sa primeasca stimulente.
"Daca un sofer participa timp de zece nopti cu Garda Financiara sau cei de la Vama la anumite investigatii, transporta comisarii de la Garda acolo si sta noaptea si ajuta la manipularea marfurilor si incarca-descarca pana dimineata, cred ca merita stimulente in aceasta perioada pana i se normalizaeza salariul", a mai spus Blejnar.
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat sambata ca au fost stabilite criteriile privind acordarea stimulentelor angajatilor din Finante si ca acestea nu sunt negociabile.
"Am termiant criteriile, o sa le prezentam sindicatelor.
Vreau sa va spun ca nu sunt negociabile.
Sunt criterii facute de specialistii nostri. Sunt criterii care sunt clar pe principii de competenta si de performanta.
Nu ne intereseaza acordarea stimulentelor pe criterii sociale, cu toate sa salariile in institutia acesta sunt mici", a declarat Blejnar.
Presedintele ANAF a... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 15:20
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ca politica salariala a Ministerului Finantelor Publice (MFP) din ultimii 15 ani a fost una gresita si le-a transmis protestatarilor ca vor avea parte de salarii "corecte" incepand cu luna octombrie, potrivit NewsIn."Dorim ca oamenii sa aiba un salariu de bun simt, un salariu decent, nu un salariu mic si restul sa fie niste stimulente. Politica salariala a Ministerului de Finante din ultimii 15 ani a fost o politica gresita, iar in ultimele doua luni incercam sa facem o politica salariala corecta, prin includerea partiala a acestor suplimente.
Salariul mediu pe aceasta institutie este de 1.314 lei. Din luna octombrie veti avea salariile corecte", a spus Blejnar protestatarilor.
Presedintele ANAF sustine ca, o modificare legislativa "nu se poate face peste noapte".
El a explicat ca acele stimulente se acordau conform codului de procedura fiscala, in functie de sumele atrase suplimentar la bugetul de stat, din economie subterana, din incasari din executare silita.
"Deci, sunt niste sume suplimentare din incasarea unor sume suplimentare", a mai spus Blejnar. mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 16:57