Gabriel Biris despre efectele noului sistem de impozitare propus de PSD

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:22
1208 citiri
Gabriel Biris despre efectele noului sistem de impozitare propus de PSD
Foto: Facebook Gabriel Biris

PSD propune un mutant, respectiv o cota unica la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel mai ridicat decat cel de pe vremea cotelor progresive, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Biris, partener Biris Goran si fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Reducerea de impozit (0/10%) din programul de guvernare nu e impozit progresiv. Este tot cota unica, deducerea fiind mai mare. De fapt - cred ca ce propune PSD cu cota de 10% ar fi cu adevarat cota unica, asa cum a fost ea definita de Milton Friedman in monumentala sa lucrare 'Capitalism si Libertate'.

Problema e ca PSD propune un mutant: cota unica (10%) la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel chiar mai ridicat decat cel pe care il aveam pe vremea cotelor progresive de pana la 40%", a spus Biris.

In ceea ce priveste informatiile potrivit carora Ministerul Finantelor ar putea impozita munca part-time la nivelul unui salariu minim brut, Gabriel Biris considera ca aceasta este o greseala in conditiile in care se pleaca de la conceptia gresita ca "toti sunt hoti".

"E o greseala care pleaca de la conceptia gresita ca toti sunt hoti... Nu inteleg de ce unii nu pot sa invete din propriile greseli. Au mai facut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fara venituri, la CASS) si nu a functionat", a mai spus sursa citata.

De asemenea, referitor al o eventuala impozitare a pachetelor de credite neperformante ale bancilor la valoarea initiala, Biris considera ca va creste costul creditului.

"Va creste costul creditului. In plus, s-a mai incercat o chestiune similara in trecut si ne-am trezit cu infringement", a precizat Gabriel Biris.

Pe de alta parte, reprezentantul Biris Goran a vorbit si despre capacitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), aratand, pe de-o parte, ca institutia nu are cum sa isi faca treaba cu instrumentele din dotare si, pe de alta parte, ca nimeni nu are interes sa modernizeze Fiscul.

"Nu isi face treaba si nici nu are cum sa isi faca treaba cu instrumentele pe care le are, nici in ceea ce priveste companiile mari, nici in ceea ce priveste companiile mici. Nimeni nu a avut insa interesul sa modernizeze aceasta institutie vitala a statului. Dimpotriva...", a subliniat Biris.

Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a declarat recent ca se lucreaza la impozitul pe gospodarie, iar pana la jumatatea acestei luni va fi prezentat un proiect de ...citeste mai departe despre "Gabriel Biris despre efectele noului sistem de impozitare propus de PSD" pe Ziare.com

#impozit pe venit PSD efecte, #Biris impozit venit efecte , #Stiri Taxe si impozite