Conducta Nord Stream 2, destinata sa transporte gaze naturale rusesti spre UE, va fi finalizata de partea rusa, pentru a putea fi ocolite sanctiunile americane care vizeaza companiile europene implicate in constructia acestui gazoduct, a declarat marti un director de la grupul rus Gazprom, transmite AFP.
"Proiectul Nord Stream 2, deja construit in proportie de 94%, va fi finalizat de partea rusa", a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, cu ocazia unei conferinte pe tema gazelor naturale organizata la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Termenul initial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020. Insa la finele lunii decembrie 2019, presedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
Tot marti, Elena Burmistrova a spus ca Gazprom intentioneaza sa isi mentina exporturile de... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:09
Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat vineri ca proiectul de construire a gazoductului Nord Stream 2 "nu priveste pe nimeni in afara tarilor care sunt implicate in acest proiect din punct de vedere geografic sau financiar", informeaza agentia de presa TASS.
Declaratia oficialului rus vine in conditiile in care Washingtonul a anuntat ca va impune sanctiuni companiilor implicate in construirea Nord Stream 2.
"Daca Nord Stream 2 ar fi implicat vreun teritoriu al Statelor Unite, as fi inteles interesul Washingtonului in aceasta privinta. Este un subiect care tine doar de Europa. Acest proiect nu priveste pe nimeni in afara tarilor implicate din punct de vedere geografic sau financiar", a spus Zakharova.
Presedintele american Donald Trump a promulgat luna aceasta legea prin care sunt impuse sanctiuni companiilor si tarilor implicate in proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.
Sanctiunile vizeaza inclusiv companii care furnizeaza servicii de instalare a conductelor submarine, intrucat Washingtonul incearca sa opreasca finalizarea conductei care ar urma sa permita transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltica.
Scopul declarat al masurii luate de congresmeni este acela de a contracara influenta rusa in Europa, insa liderii europeni au indemnat SUA sa nu se amestece in politica energetica europeana.
Oficialii americani considera ca gazoductul va creste dependenta... mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 09:28
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia are un vas de instalare a conductelor pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 catre Germania, care va mai dura cateva luni din cauza sanctiunilor impuse de Washington.
Putin a vorbit despre vas la o reuniune cu oameni de afaceri influenti, potrivit unor surse citate de publicatia Kommersant, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, presedintele american Donald Trump a impus sanctiuni impotriva gazoductului Nord Stream 2, proiectat de Moscova pentru a ocoli Ucraina si a spori livrarile de gaze pe sub Marea Baltica spre Germania, cel mai mare client al Rusiei.
Compania elvetiano-olandeza Allseas, care instala conductele folosind doua vase, Pioneering Spirit si Solitaire, a suspendat lucrarile pentru a evita sanctiunile.
In 2016, grupul rus Gazprom a cumparat un vas special pentru instalarea de conducte, numit Academic Cherskiy, pentru a fi utilizat ca masura de ultima instanta in cazul in care companiile opresc lucrarile la Nord Stream 2.
O sursa din Gazprom a declarat ca viteza medie cu care Cherskiy poate instala conducte este mai mica decat cea a Pioneering Spirit, dar nu a oferit o estimare mai exacta.
Potrivit datelor Refinitiv Eikon, Cherskiy se afla in prezent in portul rusesc Nahodka, de pe malul Pacificului.
Inainte ca Washingtonul sa anunte sanctiunile impotriva companiilor care construiesc Nord Stream 2, oficialii rusi anuntasera ca proiectul va deveni functional inainte sau la jumatatea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 11:19
Consortiul Nord Stream 2 AG, care este in spatele gazoductului cu acelasi nume, a informat luni ca mai sunt de amplasat aproximativ 160 de kilometri din conducta de gaze care va face legatura intre Rusia si Europa, dupa ce un important subcontractor si-a suspendat lucrarile ca reactie la sanctiunile americane, informeaza Reuters.
Potrivit consortiului, pana acum au fost amplasate conducte cu o lungime de 2.300 de kilometri in cadrul proiectului Nord Stream 2 iar la finalizare gazoductul va avea o lungime totala de 2.460 de kilometri.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell).
Presedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
In pofida sanctiunilor americane, companiile care participa la constructia gazoductului Nord Stream 2 au anuntat sambata ca intentioneaza sa finalizeze, in cel mai scurt timp posibil, acest proiect destinat sa creasca livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa, dar nu au oferit alte detalii.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015,... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:32
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat duminica, intr-o emisiune la televiziunea de stat, ca proiectele gazoductelor Nord Stream 2 si TurkStream vor fi finalizate, in pofida sanctiunilor decise de SUA, el precizand ca Moscova planuieste sa raspunda acestor masuri.
Presedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2, proiect aflat in centrul unei batalii economice si geopolitice intre SUA si Europa.
Gazoductul, a carui constructie este aproape incheiata, trece pe sub Mare Baltica si ocoleste Ucraina. El ar urma sa permita dublarea livrarilor directe de gaz din Rusia spre tarile din Europa Occidentala, prin Germania, principalul beneficiar al proiectului.
Sanctiunile, care fac parte dintr-o lege mai cuprinzatoare vizand bugetul apararii americane pentru anul fiscal 2020, prevede inghetarea activelor si revocarea vizelor americane antreprenorilor implicati in realizarea proiectului.
Departamentul de Stat urmeaza sa comunice in termen de 60 de zile numele intreprinderilor si persoanelor care vor intra sub incidenta acestor sanctiuni.
Una din principalele tinte este compania elvetiano-germana Allseas, proprietara celei mai mari nave de instalare a gazoductelor din lume, Pioneering Spirit, angajata de Gazprom pentru construirea segmentului offshore.
Gazoductul reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de... mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 20:35
Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a acuzat joi SUA ca incearca sa "dicteze" politica energetica a statelor aliate si in acest context a facut un apel catre Uniunea Europeana sa protejeze orice companie care risca sa fie sanctionata de Washington pentru implicare in constructia gazoductului Nord Stream 2.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
"As vrea sa stiu daca Europa va proteja sau nu independenta statelor membre atunci cand altcineva va dori sa dicteze Europei ce tip de politica energetica ar trebui sa urmeze", a declarat Rainer Seele pentru cotidianul Financial Times.
Seful OMV a apreciat ca opozitia SUA fata de proiectul Nord Stream 2 este fundamentata pe dorinta acestora de a-si majora exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa. "Ei au decis ca, pentru a-si consolida exporturile de GNL, trebuie sa sanctioneze gazele naturale din Rusia. Asa vad eu lucrurile. Si acest lucru este inteles si de politicienii europeni", a spus Seele.
Aceste comentarii vin dupa ce, saptamana trecuta, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a anuntat ca un proiect de lege care prevede sanctionarea companiilor... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 14:12
Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.
La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.
OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.
"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.
Gazprom a anuntat ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 12:37
Germania si-a castigat o reputatie buna dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa ar putea sa si-o strice din cauza unui proiect controversat derulat impreuna cu Rusia.
Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin catre statul al carui cancelar este Angela Merkel prin Marea Baltica.
Proiectul a atras critici dure, in special din partea statelor est-europene, arata Russia Today.
Compania ruseasca Gazprom detine 50 la suta din gazoduct, iar restul actiunilor sunt impartite in mod egal intre Royal Dutch Shell, E.ON, BASF, OMV si Engie.
In septembrie a fost semnata o intelegere pentru constructia a doua conducte, care vor transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele doua tari mai au un proiect comun in domeniul energetic, Nord Stream.
Insa Washington Post arata, intr-un editorial semnat de Jim Hoagland, ca Germania ar putea avea multe de pierdut de pe urma noului gazoduct, in conditiile in care Rusia a devenit o piaza ...citeste mai departe despre "Germania intoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 08:15
1Letonia va propune companiei ruse Gazprom construirea unui gazoduct pe teritoriul sau, in cadrul proiectului Nord Stream, a anuntat vineri presedintele leton Valdis Zatlers, intr-un interviu acordat postului de radio Eho Mokvi, citat de RIA Novosti.Potrivit lui Zatlers, proiectul actual, care presupune construirea unei conducte pe sub Marea Baltica, "este un proiect comun ruso-german" care nu presupune niciun avantaj comercial pentru Letonia si nici posibilitatea unei cooperari. Insa daca gazoductul ar fi terestru, "Letonia ar putea sa puna la dispozitia proiectului depozitele sale de gaz".Presedintele leton a reamintit riscurile ecologice pe care le prezinta gazoductul pe sub Marea Baltica deoarece, spre deosebire de Marea Nordului, "acolo apa nu se reinnoieste".
Marea Baltica "este de fapt un lac", a explicat presedintele leton. Zatlers a subliniat, in acelasi timp, ca nu este sigur ca tara sa va accepta proiectul nici daca toate problemele ecologice ar fi rezolvate.Nord Stream este destinat sa lege portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe o distanta de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltica. Prima conducta, cu o capacitate anuala de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz, urma sa intre in exploatare initial in 2010. Proiectul este gestionat de societatea Nord Stream inregistrata in Elvetia si detinuta in proportie de 51% de Gazprom.
Mai detin participatii companiile germane Wintershall Holdings si E.ON Ruhrgas (cate 20%) si societatea olandeza Gasunie (9%).... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 17:48