Merkel: Acordul dintre Gazprom si Naftogaz garanteaza aprovizionarea cu gaze a Europei

Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 19:25
4367 citiri
Merkel: Acordul dintre Gazprom si Naftogaz garanteaza aprovizionarea cu gaze a Europei
Foto: Pixabay

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat acordul pe cinci ani la care au ajuns consortiul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz pentru tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina, pe care l-a calificat drept "un important semnal" pentru garantarea aprovizionarii cu gaze in Europa, relateaza agentia EFE.

"Ma bucur ca acele conversatii derulate timp de un an si jumatate privind tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina in sfarsit au fost finalizate cu succes. Continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina incepand de la 1 ianuarie 2020 este un bun si important semnal pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze a Europei", a declarat Merkel intr-un comunicat.

Cancelarul a multumit celor parti semnatare, vicepresedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, precum si tuturor celor implicati.

I-a multumit, in particular, lui Georg Graf Waldersee, insarcinat special al Guvernului german, "care in ultimele trei luni a contribuit considerabil prin implicarea sa in medierea dintre Rusia si Ucraina".

Comunicatul reaminteste ca acordul are o durata de cel putin cinci ani si vizeaza "volume minime de tranzit anual substantiale".

Contractul, semnat luni seara la Viena si care se bazeaza pe acordul politic la care s-a ajuns in 19-20 decembrie, la Berlin si, respectiv la Minsk, stipuleaza un volum de tranzit de 65 miliarde metri cubi de gaze in 2020 si de 40 miliarde metri cubi in urmatorii patru ani (2021-2024).

In plus, cele doua companii au semnat un acord care vizeaza retragerea tuturor plangerilor in Justitie prin care Kiev cerea Gazprom peste 12 miliarde dolari, desi gigantul rus a platit Kievului 2,9 miliarde dolari conform deciziei Tribunalului de Arbitraj de la Stockholm.

"Acum toate aspectele sunt reglementate si reclamatiile reciproce anulate. Tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina va continua in conditii care vor satisface toate partile", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev.

Presedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a explicat ca acest contract cu Rusia garanteaza pentru tara sa venituri peste sapte miliarde dolari.

Guvernul ucrainean subliniaza ca acest contract de tranzit cu Rusia era necesar pentru protejarea miilor de locuri de munca si a tarifelor mai reduse pentru consumatorii ucraineeni.

In plus, Naftogaz a relationat succesul negocierilor cu Gazprom cu decizia SUA de a impune sanctiuni proiectului gazoductului rus Nord Stream 2, ceea ce a obligat Rusia sa il suspende.

Permisul și alte documente oficiale, direct pe telefon! Google Wallet va lansa o funcție de scanare și stocare a documentelor
Permisul și alte documente oficiale, direct pe telefon! Google Wallet va lansa o funcție de scanare și stocare a documentelor
Google Wallet va Lansa o Funcție de Scanare și Stocare a Documentelor Google Wallet se pregătește să introducă o funcție nouă care va permite utilizatorilor să scaneze și să stocheze...
Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
În condițiile unei secete care urmează să persiste și pe parcursul următoarelor săptămâni, cu temperaturi care depășesc 42 de grade Celsius în numeroase zone ale țării, valul de...
#acord Gazprom Naftogaz, #Merkel Gazprom Naftogaz , #Pret gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9655 RON

-0.0045

1 USD = 4.5555 RON

0.0005
  1. Cum ”fentezi” radarele fixe atunci când pleci cu mașina în vacanță peste hotare. Metodele ingenioase aflate la limita legii VIDEO
  2. Cât costă o noapte de cazare la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia. Ce tarife a stabilit Gică Hagi, la hotelul său de lux
  3. Cum se conduce pe caniculă. Ce e absolut important să faci înainte de a te urca la volan
  4. O familie de 4 persoane are nevoie de 2.000 de euro lunar pentru a trăi decent: “Să-şi asigure mâncarea, să-şi plătească facturile şi să supraviețuiască”
  5. Un oraș aflat la 8.700 de km zguduie lumea: Toate produsele se scumpesc, cel mai grav blocaj de la pandemie
  6. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  7. Panică la un gigant mondial al industriei „junk food". Cât de mult au scăzut vânzările
  8. Surpriza mașinilor viitorului anunțată de cea mai mare companie din lume: ”Americanii și chinezii nu merg în direcția asta”
  9. Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard de lei. Din ce afaceri a câștigat cei mai mulți bani
  10. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara