Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".
Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.
Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.
"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25
Expertii FMI considera ca economia Romaniei va creste cu 2,7% in 2015. Aceasta este concluzia in urma vizitei de la Bucuresti din februarie.
Estimarea expertilor FMI este modificata in crestere fata de raportul acestora din octombrie 2014, arata Mediafax. Atunci, raportul indica o crestere de 2,5%.
Pentru anul viitor se asteapta o crestere de 2,9% si ca inflatia va accelera cu 2,4% anul viitor.
Raportul FMI mai arata ca deficitul de cont curent se va situa in 2015 la 1,1% din PIB ...citeste mai departe despre "Vesti mai bune de la FMI: Cu cat va creste economia Romaniei in 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 19:33
Cresterea economica in tari precum Romania, Grecia, Bulgaria si Ungaria este incetinita de coruptie, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International.
Aasim Husain, directorul adjunct al Departamentului European al FMI, a sugerat ca cele mai rapide cresteri economice in Europa de Est vor fi inregistrate de Polonia si Letonia, care se recupereaza rapid dupa marele declin inregistrat in timpul crizei economice din anul 2008, relateaza Novinite, citand cotidianul macedonian Utrinski Vestnik.
Husain a prezis o crestere economica de 5 la suta pentru Polonia si Letonia, sugerand ca economia Macedoniei va creste cu peste 3,5 la pana in anul 2015, adaugand ca sunt asteptate cresteri economice in intreaga regiune.
Joe Biden prezinta ...citeste mai departe despre "Oficial FMI: Cresterea economica din Romania, incetinita de coruptie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:15
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
Noul acord al Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru investitorii straini si va transforma Romania intr-una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea.
Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucuresti, in calitate de Administrator Unic si Manager de Fond al S.C. Fondul Proprietatea S.A., saluta intelegerea dintre autoritatile romane, pe de o parte, si Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe de alta parte, cu privire la derularea unui program economic ce urmeaza sa fie sustinut de un nou acord stand-by.
Fondul Proprietatea considera ca acordurile anterioare au avut un impact semnificativ asupra stabilitatii macroeconomice obtinute de Romania si ca au contribuit la situarea tarii pe o traiectorie clara de crestere economica. Prin continuarea acestui acord, Guvernul demonstreaza angajamentul fata de continuarea reformelor inca necesare pentru consolidarea economiei, se mai arata in comunicat.
"Un nou acord cu FMI este cu siguranta o veste buna pentru Romania si ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru investitorii straini interesati de tara. Consideram ca autoritatile romane au luat o decizie buna prin continuarea parteneriatului si salutam in mod special atentia acordata reformelor structurale de catre noul acord", a declarat Greg Konieczny, Manager al Fondului Proprietatea, citat in... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 16:11
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca estimarea BNR de crestere economica a Romaniei este similara cu cea a Fondului Monetar International (FMI).
Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala ar descuraja economisirea interna, care este insuficienta, iar in loc sa determine o crestere economica, ar genera efectul invers din cazua lipsei de resurse financiare, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a raspuns astfel la o intrebare care apare frecvent in presa, respectiv de ce banca centrala nu scade dobanda de politica monetara pentru a sustine cresterea economica.
"Aici este o suprasimplificare: daca scad dobanzile, se stimuleaza investitiile si imediat avem crestere economica. Investitiile nu depind numai de dobanda, depind si de sumele care sunt dedicate investitiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare daca este sa ne gandim bine, chiar daca noi am avut odata 14%, este inca foarte mare, inseamna ca n-ai resurse interne, trebuie sa le atragi din exterior.
Si atunci cei care gandesc atat de simplist de ce nu coboara Banca Nationala dobanda ca sa stimuleze investitiile trebuie sa se gandeasca si la celalalt aspect: daca coboram dobanda, nu cumva descurajam economisirea interna, care oricum este insuficienta, precum si capitalul extern, care nu mai intra, si atunci efectul va fi total invers?", a explicat guvernatorul BNR intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca prin scaderea dobanzii, in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:38
Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, considera profesorul in Economie Mircea Cosea, care a adaugat ca scenariul FMI este unul realist.
Prognozele de crestere economica ale oficialilor romani fiind incorecte, crede Cosea, analist economic si profesor in Economie. Expertii FMI au avertizat Romania ca in cazul unei intensificari a crizei din zona euro este posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.
"Situatia este cu adevarat grava pentru ca FMI-ul nu vrea sa se incarce cu o raspundere prea mare in cazul in care Romania nu merge bine. Programul pe care FMI l-a impus si pe care atat guvernul Boc, cat si guvernul Ponta l-au acceptat este un program care nu avea cum sa duca la crestere economica.
Este un program de stopare a pierderilor, dar faca nicio posibilitate de creare de locuri de munca, a unui motor de crestere. De aceasta data, FMI-ul este mai realist", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.
Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice
Potrivit profesorului in Economie, situatia din Romania s-ar putea inrautati, in urmatoarea perioada, indiferent de modul in care evolueaza criza economica in zona euro. Potrivit acestuia, in tara noastra nu exista niciun fel de politica de folosire in interes propriu a resurselor nationale ale Romaniei.
FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia
FMI vede cinci... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:50
FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica pentru intervalul 2013-2016 de 3,5-4%, iar pentru anul acesta de 1,5%, se arata in raportul institutiei.
"In 2012, cresterea economica va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).
Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este
de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat in a doua parte a lunii martie a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acordul ca masura de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.
In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari). mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:49
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, intr-o emisiune televizata, ca exista spatiu limitat pentru o crestere modesta a salariilor bugetarilor.
Reintregirea salariilor din sistemul public are in fata o piedica, legea responsabilitatii fiscale. Jeffrey Franks atragand atentia ca nu e suficient sa fie resurse, ci mportant este ca suma totala alocata prin buget pentru salarii sa nu fie depasita.
"In aceasta lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totala cheltuita cu salariile din sectorul public si aceasta nu trebuie sa fie modificata(...)La nivelul numarului de angajati din sistemul public vedem scadere. Atunci am vedea o scadere a cheltuielilor. Exista spatiu limitat pentru a avea o crestere modesta a salariilor", a declarat, la Money Channel, Jeffrey Franks.
Presedintele Traian Basescu a declarat pe 7 martie, in Parlament, ca este datoria guvernarii sa gaseasca resurse astfel ca, in jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor sa revina la cuantumul de dinaintea taierilor cu 25%, in 2010. mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 08:13