Romania nu a iesit din criza, spune fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. In opinia acestuia FMI este o institutie care lucreaza cu tarile din lumea a treia, de aceea ar trebui "sa-si ia valiza si sa se care", informeaza Mediafax.
"Noi consideram ca posibila iesirea din criza, spre deosebire de actualul guvern care se lamenteaza, in frunte cu primul-ministru, si care considera ca a cazut peste ei o napasta.
Nu a cazut nicio napasta, este o criza pe care a traversat-o toata lumea, numai ca Romania a ramas singura tara din toata Europa care inca nu a reusit sa iasa din criza.
Sigur ca apar niste indicatori care ne arata ca am putea sa iesim eventual din recesiune, adica s-a oprit scaderea PIB-ului.
Acest lucru nu inseamna ca am iesit inca din criza si mi se pare ca acest lucru se datoreza in mod evident incapacitatii actualului Guvern de a genera masuri proactive care sa redea increderea mediului investitional roman si strain si sa mobilizeze resursele necesare pentru investitii guvernamentale care sa compenseze lipsa de investitii din mediul privat", a declarat Tariceanu, joi, la Mamaia, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca actualul Executiv nu a facut decat sa dea vina pe guvernele precedente si s-a complacut in aceasta situatie, fara a incerca sa schimbe ceva.
"Asistam la o lamentare permanenta, la incercarea de a gasi explicatii care sunt legate de guvernarile anterioare, dar nimic care sa demonstreze ca au o viziune si o determinare. Mie... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 23:17
Probabilitatea modificarii structurale a zonei euro in urmatorii zece ani este de 80%, in conditiile in care guvernele nu reusesc sa ia masuri suficiente pentru eliminarea dezechilibrelor economice, potrivit Mediafax.
O noua criza a datoriilor suverane se va declansa in aceasta primavara, cand Spania si Italia trebuie sa refinanteze obligatiuni de peste 400 de miliarde de euro, considera directorul general al CEBR, Douglas McWilliams.
"Zona euro s-ar putea diviza, desi politicienii europeni au capacitatea, in mod normal, sa raspunda crizei. Daca zona euro nu se divizeaza, 2011 ar putea fi anul in care moneda unica s-ar putea deprecia substantial, spre paritate cu dolarul", anticipeaza McWilliams.
Uniunea Europeana si FMI au aprobat in 2010 programe de sustinere financiara pentru Grecia si Irlanda, dupa ce temerile legate de sustenabilitatea finantelor publice au majorat randamentele obligatiunilor acestor state.
"Suspectez ca ceea ce va destrama euro va fi esecul majoritatii statelor de a lua masurile dificile necesare pentru a face economiile competitive pe termen lung. Acordam sanse de 1 la 5 ca zona euro sa supravietuiasca in forma actuala, in urmatorii zece ani".
Comentariile fac parte dintr-un top de zece estimari efectuate de CEBR pentru 2011, care include o criza economica in Japonia si mentinerea dobinzilor de politica monetara la nivelul actual in Statele Unite, zona euro si Marea Britanie.
mai mult
Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 21:51