Economistul sef al Bancii Mondiale: "Daca va fi o criza, aceasta va avea loc in 2007."

Vineri, 31 August 2007, ora 12:23
984 citiri

Principalul economist al Bancii Mondiale, Francois Bourguignon, crede ca ritmul de crestere al economiei mondiale va scadea in 2007, mentionand insa ca posibilitatea unei crize majore s-ar reduce daca economia globala ar rezista in urmatoarele cateva saptamani, informeaza Reuters.

Acesta, care este vice-presedinte al acestei institutii financiare, a declarat ca scaderea ritmului de crestere economica pe plan mondial in 2007 nu ar trebui sa aiba un impact major asupra statelor emergente, unde Banca Mondiala se concentreaza pe imprumuturi destinate dezvoltarii.

"Ne asteptam la o scadere a ritmului de crestere economica in cursul acestui an", a declarat acesta, adaugand ca ar putea fi observata o scadere de 0,3%-0,4% in ceea ce priveste cresterea economica a statelor in curs de dezvoltare.

"Anul trecut, ritmul de crestere al economiilor in curs de dezvoltare s-a ridicat la 6,5%, deci pentru acest an ne asteptam ca nivelul cresterii sa fie de aproximativ 6%", a declarat Bourguignon pentru Reuters cu ocazia unei vizite in Africa de vest, pentru a discuta strategia Bancii Mondiale pentru aceasta regiune.

"Cresterea va fi inca destul de ridicata in anul viitor", a precizat acesta. Intrebat despre recentele probleme ale pietelor financiare, cauzate de criza pietei americane a creditelor ipotecare, Bourguignon a minimalizat posibilitatea unui impact sever asupra economiei mondiale.

"Daca va fi o criza, aceasta va avea loc in 2007. Daca vom trece cu bine peste urmatoarele saptamani, riscurile se vor diminua", a precizat acesta. "Daca va fi o criza, sunt mari sanse de a fi una temporara.", a adaugat economistul.

Bourguignon a declarat ca scandalul legat de demisia lui Paul Wolfowitz de la presedintia Bancii Mondiale nu a cauzat daune permanente institutiei. Economistul sef a precizat ca noul sef al Bancii Mondiale, Robert Zoellick isi indeplineste functia fara probleme.

Wolfowitz a demisionat in iunie din cauza unui scandal legat de promovarea celei cu care era implicat intr-o relatie amoroasa, Shaha Riza, angajata a Bancii Mondiale.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.