Ce se ascunde la umbra plantelor modificate genetic

Joi, 04 Iulie 2013, ora 08:00
4756 citiri
Ce se ascunde la umbra plantelor modificate genetic

Plantele modificate genetic n-au prins radacini in Romania. Daca subiectul facea valuri in anii de prosperitate economica, interesul a scazut treptat, odata cu suprafatele cultivate cu porumb mutant. Insa, un amendament depus saptamana trecuta de un grup de deputati la legea privind protectia mediului dovedeste ca anumite interese vegeteaza in umbra acestor plante "mutante".

Parlamentarii au introdus o exceptie in Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului.

"In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic", iar noutatea din textul legii este: "Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana."

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. La definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana. Suprafata totala a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafata Romaniei, iar o buna parte din aceste situri se suprapun peste ariile naturale protejate de interes national (parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii).

Bineinteles, organizatiile pentru protectia mediului au reactionat vehement: "Este inadmisibil faptul ca politicienii romani au votat acest proiect de lege prin care sa se poata cultiva organisme modificate genetic chiar si in ariile protejate stabilite prin directive europene (...). In loc sa urmam exemplul tarilor membre, care au interzis deja culturile OMG (cel mai recent Polonia), lasam loc si mai mult pentru ele", a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Academia Romana suspina dupa plantele modificate genetic

Profesorul universitar Valeriu Tabara explica intentiile deputatiilor prin nevoia de cercetare in domeniu: "Amendamentul serveste Academiei Romane, care ar putea demara niste programe de cercetare pe organismele modificate genetic (OMG)". De-alungul anilor, institutia si-a exprimat in mai multe randuri pozitia favorabila in privinta culturilor de soia si porumb modificate genetic, facand apel la argumentul economic.

"Aplicarea tehnologiei MON 810 (porumb modificat genetic) a permis obtinerea unor productii mai mari decat productiile obtinute in sistemul conventional cu 9,8% in 2008 si cu 15% in 2009. Profitabilitatea culturii porumbului a crescut in consitiile utilizarii hibrizilor MON 810 cu 9 pana la 263% in 2008 si cu 11 pana la 448% in 2009", au aratat reprezentantii Academiei Romane intr-un raport asupra impactului organismelor modificate genetic.

Totusi, porumbul modificat genetic "n-a prins" la noi in tara. Cultivarea lui este aprobata in Romania din 2007, cand tara noastra a transpus legislatia europeana, aceasta planta fiind singura din categoria OMG, care poate fi cultivata in UE. In 2008, porumbul mutant a fost cultivat pe 6130 de ha, dar suprafata a scazut dramatic in urmatorii ani.

Porumbul modificat genetic ar putea deveni, totusi, singura solutie a agriculturii romanesti si europene, avertizeaza Tabara: "Pana acum cativa ani, nu aveam probleme cu daunatorii, precum sfredelitorul porumbului sau viermele vestic, dar care au intrat in tara de vreo 3-4 ani si au scazut productivitatea culturilor". Surprinzator sau nu, MON 810 este imun chiar la acesti daunatori.

De altfel, intreaga Europa are foarte mult de suferit din cauza "incapatanarii" de a refuza acest tip de cultura care si-a dovedit eficienta pe continentul american, mai completeaza fostul ministru al Agriculturii. Tabara sustine ca statele cu agricultura puternica, precum Franta, au realizat ca in acest ritm pot pierde definitiv competitia, iar acum lucreaza, in secret, la proiecte pentru dezvoltarea de specii modificate genetic, asupra carora sa detina monopolul, atunci cand comunitatea va decide sa permite cultivarea OMG.

Tabara: Interzicerea OMG in Europa, o decizie politica si temporara

Uniunea Europa si SUA se tatoneaza de cativa ani in privinta unui pact comercial de liber-schimb intre cele doua structuri, asa cum se intampla intre statele din comunitatea europeana, spre exemplu. Ideea a castigat teren in acest an, prin lansarea oficiala a negocierilor de presedintele american Barack Obama.

"Am lansat discutiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comertului si investitiilor cu Uniunea Europeana deoarece un comert liber si echitabil de o parte si de alta a Atlanticului va sustine milioane de locuri de munca americane bine platite", a declarat Obama in cadrul discursului sau privind starea natiunii, de la Washington.

Taxele vamale intre cele doua blocuri sunt in prezent relativ scazute insa exista in continuare, mai ales de partea americana, sectoare protejate unde barierele comerciale sunt inca ridicate.

De partea europeana, liberalizarea schimburilor ar aduce in dezbatere agricultura, in special cu privire la problema organismelor modificate genetic (OMG), care se cultiva in Statele Unite.

"UE a pierdut competitia pe agricultura cu state precum SUA sau Brazilia si nu-si mai permite sa piarda timp. Problema OMG se va rezolva odata cu pactul de liber-schimb UE-SUA", considera Tabara, care mai adauga ca principalul obstacol este la nivel politic, reprezentat de influenta puternica a ecologistilor in Parlamentul European.

#organisme modificate genetic Romania, #OMG Romania, #porumb modificat genetic Romania , #Agricultura UE