Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.
La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019.
Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ...citeste mai departe despre "Romanii pot lucra in orice tara a UE - noua state au ridicat restrictiile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:26
Parlamentul olandez a votat cu o majoritate covarsitoare sa nu prelungeasca regimul restrictiv existent pentru lucratorii bulgari si romani dupa 1 ianuarie 2014, in pofida sentimentelor puternic negative ale publicului.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, partidul de dreapta VVD (Partidul Popular pentru Libertate si Democratie) si Partidul Laburist (PvdA) au ajuns la un acord, sub auspiciile caruia restrictiile pentru lucratorii din Bulgaria si Romania vor fi ridicate in 2014, iar cerinta privind rezidenta pentru a putea vota la alegerile locale va fi majorata de la cinci la sapte ani.
Imigrantii vor fi exclusi de la acordarea ajutoarelor sociale in primii sapte ani de rezidenta, iar durata de rezidenta pentru a obtine cetatenia a crescut de la cinci la sapte ani.
Olanda,potrivit publicatiei Novinite, a fost una dintre cele zece state membre UE care au anuntat in vara anului trecut ca va pastra restrictiile existente pe piata muncii pentru cetatenii din Bulgaria si Romania, tari intrate in UE in 2007.
Sondajelor de opinie arat ca sentimentele publicului olandez raman in continuare foarte ostile imigrantilor, iar oamenii cer ca granitele Olandei sa ramana inchise pentru cetatenii bulgari si romani pana in 2019, o propunere care castiga teren in Marea Britanie. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:30
Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, declara intr-un interviu ca tara sa va mentine restrictiile pe piata muncii pana la 1 ianuarie 2014, el precizand ca pana atunci, Haga ia masuri impotriva exploatarii muncitorilor straini.
El spune ca Olanda a explicat deja Comisiei Europene ca actuala situatie justifica mentinerea restrictiilor, scrie Mediafax.
Diplomatul mentioneaza ca autoritatile olandeze sunt constiente ca dupa 1 ianuarie 2014 trebuie sa fie pregatite pentru a primi romani si bulgari pe piata muncii si profita de actuala perioada pentru a adopta masurile necesare pentru a face accesul unor noi muncitori gestionabil de catre societate.
El mai spune si ca, in acest moment, Olanda are un aflux din tarile est-europene care au aderat mai devreme. Diplomatul a mai afirmat ca din punct de vedere macroeconomic, este un beneficiu, dar la scara mai mica acesti oameni sunt exploatati. El lauda insa muncitorii romani, pentru ca acestia "vorbesc engleza fluent, sunt bine educati, nu numai ca au o educatie tehnica, ci si vorbesc, ofera un feed-back".
Olanda raspunde acuzatiilor lui Basescu
Pe de alta parte, ambasadorul a raspuns si criticilor presedintelui Traian Basescu. Matthijs van Bonzel arata ca Rotterdam "este de departe cel mai mare port din UE, ceea ce inseamna ca este cea mai mare poarta de intrare pentru tot ceea ce este legal, insa, fireste, daca esti mare, atragi inevitabil si tot ceea ce este ilegal".
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:15
Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, a confirmat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, exprimandu-si regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez.
"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de MAE.
Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a subliniat ca "este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice".
"Din pacate, asemenea decizii nu sustin obiectivele UE de a construi o piata fara bariere si restrictii interne", a spus Baconschi.
Conform comunicatului, decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.
"Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 22:35
Cetatenii din Romania si Bulgaria vor obtine permise de lucru in Olanda doar in conditii exceptionale, informeaza Mediafax.
Proiectul care contine aceste prevederi, initiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez in pofida avertizarilor Uniunii Europene privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie.
Comisarul UE al Muncii, Afacerilor Sociale si Incluziuni, Laszlo Andor, a declarat ca restrictionarea accesului bulgarilor si romanilor afecteaza piata europeana a muncii.
Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua state la UE in 2007.
Incepand de la 1 ianuartie 2014, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in toate statele membre UE.
mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:29